Vesti
Kultura

Premijera predstave Kir Janja

Predstava "Kir Janja“, Jovana Sterije Popovića, a u režiji Dejana Cicmilovića biće premijerno izvedena u Narodnom pozorištu Priština u Gračanici večeras u 20 sati.
Premijera predstave Kir Janja
Plakat za predstavu

Predstavu izvode studnti četvrte godine Fakulteta umetnosti Priština sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici u koprodukciji sa pozorištem.

"Kir Janja" je priča o čoveku zaslepljenom tvrdičlukom i pohlepom, koji zbog novca ne vidi sopstvenu i propast svoje porodice.

Univerzalnost ovog Sterijinog dela otvara mogućnost za različita pozorišna promišljanja, postavke i savremena čitanja Kir Janje, što je poslužio kao „lajt“ motiv reditelju Dejanu Cicmiloviću.

„Ključ za ovakvu inscenaciju Sterijinog dela pronašli smo u jednom novinskom feljtonu u kome se opisuje način kako su današnji tajkuni došli do novca, ali i propast njihovih porodica, koje doživljavaju sodomu i gomoru i postaju žrtve njihovog tvrdičluka“, kaže o predstavi Cicmilović.

U predstavi igraju : Stefan Đoković - Kir Janja, Katarina Jeličić – Juca, Nikola Đorđević - Notaroš Mišić, Milica Mandić - Katica, Đorđe Kostić - Kir Dima.

Karte po ceni od 200 dinara su u prodaji i mogu se nabaviti na biletarnici Doma kulture u Gračanici.Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020