Vesti
Kultura

Premijera predstave „Deobe“ i Festival „Mali Joakim“ odlažu se za maj

Dva dana pre najavljene premijere u Gračanici, odlaže se izvođenje predstave „Deobe“ u režiji Juga Radivojevića. Zbog novih mera protiv širenja epidemije koje je uvela Vlada Kosova, pomereno je i održavanje 13. Festivala predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“, saznaje RTV Kim.
Premijera predstave „Deobe“ i Festival „Mali Joakim“ odlažu se za maj
Detalj iz predstave ''Deobe'' (Foto Srđan Doroški)

Uvođenje novih antikovid mera na Kosovu uticalo je na odlaganje značajnih pozorišnih događaja u Gračanici.

Direktor Narodnog pozorišta u Prištini Predrag Radonjić potvrdio je za RTV Kim da je odložena premijera Ćosićevog komada „Deobe“ u režiji Juga Radivojevića, a koji je ovaj ansambl pripremao sa kolegama iz Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Narodnog pozorišta u Nišu. Istovremeno je odložen i 13. Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“ koji je trebalo da se održi od 12. do 18. aprila.

„Nekako se baš pogodilo da su nove vanredne mere kosovske vlade donešene kada ova dva značajna događaja za naše pozorište treba da se održe, ali jednostavno to ne možemo posmatrati nikako drugačije nego kao neku vrstu više sile. Prinuđeni smo da predstavu „Deobe“, kao i festival „Mali Joakim“ odložimo za maj. Na taj korak smo se odlučili prvenstveno zbog toga što je i za „Deobe“ i za festival „Mali Joakim“ bio predviđen dolazak velikog broja gostiju iz drugih delova Srbije i drugih pozorišta, pa ne bi smo želeli ni na koji način da ugrozimo njihovo zdravlje i bezbednost, niti da protivrečimo merama koje su, kada je zdravlje u pitanju, ispred svega“, kazao je Radonjić.

Uprava Narodnog pozorišta već razmišlja o novim terminima održavanja festivala „Mali Joakim“, kaže Radonjić, ali dodaje da će sve zavisiti od razvoja epidemiološke situacije.

„Jutros smo krenuli da pregovaramo o rezervnim terminima za maj. Što se tiče „Malog Joakima“ videćemo da li će se on odvijati u terminu između 10. i 16. maja ili od 17. do 23. maja. To su neke dve solucije oko kojih trenutno pregovaramo, a što se tiče „Deoba“ o tome ćemo morati da se dogovaramo sa rukovodstvima Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Narodnog pozorišta u Nišu i nađemo neki rezervni terimin“.

Takođe, konferencija za štampu povodom premijere predstave „Deobe“ koja je bila najavljena za četvrtak u 12 časova je otkazana.

Radonjić se nada da će se, uz poštovanje zdravstvenih mera, prebroditi novi talas zaraze kako bi se što pre i publika i glumci vratili u pozorište.Ostale vesti

Žarku Milenkoviću za najbolju knjigu nagrada „Grigorije Božović“
Godišnje književne nagrade „Grigorije Božović“ tradicionalno će biti uručene u manastiru Devina voda u nedelju, 25. jula 2021. u 9 časova. Za najbolu knjigu je nagrađen Žarko Milenković, a ostali dobitnici su Mošo Odalović, Đorđe Jevtić i PKC „Akvarijus“.
  • 24.07.2021
Gračanica: Otvorene nove prostorije NPP-a

U Gračanici su svečano otvorene nove prostorije Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici. Otvaranjem je olakšan rad zaposlenima i omogućen ozbiljniji pristup ovoj instituciji, kazao je direktor NPP Predrag Radonjić.

  • 13.07.2021
„Ribarske svađe”, komedija naravi
Narodno pozorište Priština, sa sedištem u Gračanici, gostovalo je na Belefu s predstavom „Ribarske svađe” na Kalemegdanskom platou kod „Pobednika”. Adaptaciju je uradila Ivana Dimić, a režiju Milan Karadžić.
  • 08.07.2021
’’Antigona’’ na Festivalu ’’Joakim Vujić’’
Od 25 predstava koje su se bile prijavljene na konkurs, izabrano je njih osam iz cele Srbije koje će se nadmetati na jednom od najznačajnijih pozorišnih festivala. "Joakim Vujić" će ove godine biti održan od 23. do 30. septembra u Leskovcu, saopšteno je iz Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije.
  • 06.07.2021
Putujući bioskop iz Gračanice obilazi sredine širom Kosova
Dom kulture ,,Gračanica“ organizuje putujući bioskop u srpskim sredinama širom Kosova.
  • 05.07.2021
Aleksa Simić iz Amaterskog pozorišta
Na 62. Festivalu amaterskih pozorišta Srbije u Kuli mladom glumcu Aleksi Simiću iz Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“ juče je  uručeno priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Igra“.
  • 05.07.2021