Vesti
Kultura

Premijera “Narodnog poslanika“ u Gračanici

Na sceni Narodnog pozorišta Priština u Gračanici večeras će premijerno biti izveden komad Branislava Nušića - “Narodni poslanik”, u režiji Gorčina Stojanovića.
Premijera “Narodnog poslanika“ u Gračanici
Glumci na probi (Foto Dom kulture)

"Nušić se bavi mehanizmom i mehanikom vlastoljublja i častohleplja. To što je taj mehanizam komičan, ne čini ga manje opasnim. To što je melodrama s vlašću priča sa srećnim krajem, ne znači da taj mehanizam, jednom pušten u pogon, neće raditi zauvek”, napisao je reditelj Gorčin Stojanović o ovom komadu.

Reditelj je napisao i da je Jevrem Prokić, glavna ličnost u predstavi, zaljubljen u vlast i da su svi oko njega "dodirnuti su aurom njegove strasti".

U predstavi “Narodni poslanik” igraju: Bora Nenić, Zinaida Dedakin, Milena Jakšić, Bojan Stojčetović, Aleksandra Cucić, Igor Damnjanović, Danica Todorović, Milan Vasić, Nemanja Janičić, Branko Babović,Jovica Jerković, Mihajlo Stojković, Nikola Simić, Strahinja Bičanin.

Za scenografiju, muziku i režiju u ovoj predstavi zadužen je Gorčin Stojanović, kostimograf je Boris Čakširan.

Branislav Nušić je bio komediograf, pisac romana, drama, priča i eseja, začetnik retorike u Srbiji i istaknuti fotograf amater. Radio kao novinar i diplomata. Najznačajniji deo njegovog stvaralaštva su komedije, od kojih su najpoznatije: Gospođa ministarka, Narodni poslanik, Sumnjivo lice, Ožalošćena porodica i Pokojnik.

Predstava “Narodni poslanik” biće izvedena u velikoj sali Doma kulture u Gračanici u 20 sati. Ulaz je 250 dinara.Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
  • 27.03.2023
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
  • 27.03.2023

Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve" po tekstu Viktora Igoa, a u režiji Dejana Cicmilovića, biće izvedena u četvrtak 30.3. od 12.30 u Domu kulture "Stari Кolašin" u Zubinom Potoku.

  • 27.03.2023
„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023