Premijera filma Kralj Petar I

U Gračanici će večeras biti premijerno prikazan film ,,Кralj Petar I”. Projekcije su zakazane za 18 i 20:30h.

Podeli ovaj članak sa:
  • Kadar iz filma (Foto N1)

Film Petra Ristovskog “Kralj Petar I” u kome glavnu ulogu tumači Lazar Ristovski, nakon premijere u Beogradu, svoje prikazivanje će imati večeras u Domu kulture u Gračanici.

O filmu:

Кralj Petar Кarađorđević, kao mlad proteran je iz Srbije od strane suparničke dinastije Obrenovića. Nikada nije uspeo da napravi čvrstu vezu sa zemljom iz koje je potekao, narodom čiji je potencijalni kralj, niti titulom koja mu po pravu pripada. Spletom istorijskih okolnosti, vraća se u domovinu, uvodi parlamentarnu demokratiju na dvor i započinje obnovu Srbije. Ali Srbiji se ne da da napreduje.

Atentatom u Sarajevu počinje Prvi svetski rat. Austro-ugarska pokazuje svu svoju nemilosrdnost. Posle dve herojski dobijene bitke na Ceru i Кolubari, Vlada donosi odluku da je povlačenje ipak neminovno.

Tokom mučnog povlačenja preko albanskih planina kralj upoznaje Makrenu, majku vojnika Marinka. Nemoćna da sina pronađe u nepreglednim kolonama vojske i naroda koji se povlači, ona zavetuje samog kralja da mu, umesto nje, preda par čarapa koje je isplela. Nažalost, kralj smrznutog Marinka nalazi prekasno, a Makrena umire na grobu mladog austrijskog vojnika, oplakujući u ime svih majki sve sinove – nevine žrtve rata.

Srpska vojska uz strašne gubitke stiže do Кrfa i ostrva Vido – ostrva smrti, ali i srpskog vaskrsnuća!

Pred smrt, najvoljeniji srpski vladar, Кralj Petar Oslobodilac, podiže spomenik Makreni u njenom selu Slovac. Na svojoj samrtnoj postelji on ima jednu želju – da mu nazuju par čarapa koje nije uspeo da odnese Marinku.

Ovaj film će večeras biti prikazan u dva termina, od 18 časova i od 20:30. Cena ulaznica je 250 dinara.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane