Vesti
Kultura

Premijera dokumetarnog filma ’’Ja znam ko sam’’

Dokumentarni film koji su režirale učenice trećeg razreda srednje škole biće prikazan u Domu kulture "Gračanica" u sredu, 04. arila u 19.00 časova.
Premijera dokumetarnog filma ’’Ja znam ko sam’’
Ilustracija (Foto thebuzzingstory.com)

"Film (govori) o Gračanici, mestu koje ima dušu i o tome koliko ona znači njenim meštanima. Kroz razgovor sa starijim i mlađim generacijama o našim precima i onima koji su zbog posla dolazili u Gračanicu i iznova joj se vraćali svakom novom prilikom, došli smo na ideju da snimimo ovaj film. Njegova poruka je da ne treba zaboravljati svoje korene i mesto porekla", smatraju rediteljke Nikolina Živić i Kristina Andrejević.

Dokumentarni film je nastao u produkciji "Škole filmske magije" i delom je rezultat primene znanja stečenog u ovoj školi. U okviru nje, u Domu kulture u Gračanici već tri godine održavaju se kursevi scenarija, kamere, glume, režije, produkcije i montaže.

Uz Nikolinu i Kristinu koje potpisuju scenario i režiju, na filmu su radili snimatelj Živojin Andrejević, montažer Nemanja Andrejević, dok su se organizacijom bavili Olivera Todorović i Ivan Stojković.Ostale vesti

Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023
Jovanu Zafiroviću nagrada ’’Poenta’’ za knjigu ’’Glavom kroz stid’’
Aforističar Jovan Zafirović je dobitnik ovogodišnje nagrade „Poenta“ koja se tradicionalno dodeljuje mladom autoru u okviru Novosadskog festivala knjige. Zafirović je nagrađen za knjigu „Glavom kroz stid“ koju su 2022. godine objavili mitrovački Privatni kulturni centar (PKC) „Akvarijus“ i Društvo književnika КiM.
  • 01.09.2023