Vesti
Kultura

Predstavljena nova zbirka pesama Ranka Đinovića

Nova zbirka ljubavne poezije Ranka Đinovića pod nazivom "Žudnja za tobom" predstavljena je sinoć u Kosovskoj Mitrovici.
Predstavljena nova zbirka pesama Ranka Đinovića
Detalj sa promocije knjige Ranka Đinovića u Kosovskoj Mitrovici (Foto Radio Kontakt Plus)

O liku i delu Ranka Đinovića u Mitrovačkom dvoru su govorili asistent na Katedri za srpsku književnost i jezik na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici Marija Miljković i profesor srpskog jezika u OŠ "Branko Radičević", Nikola Pačariz.

Dominantan motiv u ovom lirsko-pesničkom ostvarenju jeste ljubav, najpre prema voljenoj i dragoj, a onda prema rodnom kraju. Ono što dodatno obogaćuje Đinovićeve pesme, jesu stihovi u kojima se on služi simbolikom biljaka, kazala je Marija Miljković.

„Njegova žudnja svedoči o ljubavi u trenutku rastanka. Motiv rastanka čest je među pesnicima u epohi srpskog romantizma, prvenstveno ga srećemo u poeziji Branka Radičevića. Prema Veselinu Čikanoviću, prvom srpskog istoričaru narodne religije i poznavaocu bilja, ljubičica ima veću magičnu snagu nego svo drugo cveće. Obično devojke ili žene daju svome suđeniku ljubičice da bi ih oni, kako se veruje, uvek ljubili. Ljubičicama se u knjizi ’pridružuju’ mlada trešnja, kupine, jagode, višnja, smilje i bosilje. U poeziji Ranka Đinovića nisam pronašla ni koprive ni trnje, što znači da nema biljaka sa negativnom semantikom“, dodala je.

Ima primera kada je pesnik koristio nazive biljaka, kako bi preko njihove boje dočarao boju, odnosno lepotu očiju svoje voljene.

Đinović i u ljubavnim stihovima provlači motive rodoljublja, prvenstveno cvet božur, za koji se veruje da je ponikao iz krvi poginulih junaka u Kosovskom boju.

Direktor Gradske Biblioteke "Vuk Karadžić", Milan Mihajlović, rekao je da stihove Ranka Đinovića „karakterišu jasnoća, punoća, ritmičnost, melodika i treptaji srca.“

Profesor Nikola Pačariz mišljenja je da je žudnja za životom realan naslov Đinovićeve nove knjige.

„On predstavlja sebe kao senzibilnog čoveka, u njegovoj poeziji oseća se zvuk melodije“, objasnio je.

Novo pesničko ostvarenje Ranka Đinovića, objavila je beogradska izdavačka kuća "Filip Višnjić".

Ljubitelji pisane reči uživali su sinoć u bogatom programu koji je organizovala Gradska biblioteka "Vuk Karadžić" u saradnji sa Privremenim organom opštine Kosovska Mitrovica.

U programu su učestvovali Mateja Vesković i Sara Andrić, učenici OŠ "Branko Radičević" i Lidija Milidragović, učenica Srednje muzičke škole "Miodrag Vasiljević".Ostale vesti

Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022
Večeras dodela knjževnih nagrada i nastup Big benda RTS-a
U okviru Vidovdanskih svečanosti večeras će biti dodeljene književne nagrade "Zlatni krst kneza Lazara", "Gračanička povelja", "Кondir Кosovke devojke" i "Pero despota Stefana Lazarevića". Očekuje se i nastup Big benda RTS-a.
  • 27.06.2022
Marijana Simić izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica sinoć je održan „Izbor za Kosovku devojku“. Titulu najlepše je ponela Marijana Simić iz Batusa.
  • 27.06.2022