Vesti
Kultura

Predstavljena "Himna srpskoj zastavi"

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u saradnji Kancelarije za Kosovo i Metohiju sa više istaknutih pojedinaca i institucija sa Kosova i Metohije i iz centralne Srbije, javnosti je predstavljena "Himna srpskoj zastavi".
Predstavljena
(Printskrin, detalj iz spota ''Himna srpskoj zastavi'')

"Mnogo je rada i ljubavi utkano u ovu pesmu čiji su kadrovi nastali i u Pećkoj patrijarššiji, na tvrđavi Zvečan... Projekat su uz Kancelariju za Kosovo i Metohiju podržale i naše institucije na Kosovu i Metohiji: opština Leposavić, opština Kosovska Mitrovica i opština Zvečan", napisao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na svojoj Fejsbuk stranici.

Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Univerziteta u Prištini (Kosovskoj Mitrovici), Eparhije raško-prizrenske, Kopnene vojske Vojske Srbije, Kulturno-prosvetnog udruženja "Rašanka" iz Novog Pazara, uz učešće osam učiteljskih i pedagoških fakulteta iz Srbije i Republike Srpske (Učiteljski fakultet u Prizrenu–Leposavić, Učiteljski fakultet u Beogradu, Pedagoški fakultet u Užicu, Pedagoški fakultet u Vranju, Pedagoški fakultet u Somboru, Fakultet pedagoških nauka u Jagodini, Filozofski fakultet u Banjoj Luci, Pedagoški fakultet u Bijeljini, uz podršku Fakulteta umetnosti u Zvečanu i studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Tekst pesme napisao je Laza Kostić, a na njenom muzičkom oblikovanju radili su profesori Univerziteta u Prištini (Kosovskoj Mitrovici) Kosovskoj Mitrovici: prof. dr Biljana Belojica Pavlović je komponovala melodiju, na aranžmanu su radili doc. dr Petar Ilić, Lazar Marić i Dušan Popović. Spot je režirao Igor Vuković.
Ostale vesti

Na
Druga po redu "Pijaca knjiga" otvorena je sinoć u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici. Promovisana je knjiga aforističara Jovana Zafirovića.
  • 04.10.2022
Otvara se pijaca knjiga u ’’Akvarijusu’’
Besedom o knjizi Nevene Milosavljević, predstavljanjem knjige aforizama "Glavom kroz stid" dobitnika Vibove nagrade Jovana Zafirovića, te muzičkim nastupom Petra Rakića (gitara) i Dragane Milić (vokal) večeras (ponedeljak, 3. oktobar) u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" biće svečano otvorena druga po redu "Pijaca knjiga".
  • 03.10.2022
U Prizrenu počela radionica ’’Pesme prizrenske’’

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena počela je radionica pod nazivom „Pesme prizrenske“ koju organizuje umetničko udruženje Prizrenaca „Bistrica“.

  • 01.10.2022
’’SumLjivo lice’’ u Gračanici za početak jesenje sezone Narodnog pozorišta Priština
Predstava "SumLJivo lice" u režiji Milana Neškovića i produkciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP), rađena prema jednom od najpoznatijih dela Branislava Nušića, biće izvedena na obeležavanju godišnjice NPP-a i početku jesenje sezone 8. oktobra, od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica". 
  • 01.10.2022
Predstavljanje lika i dela Grigorija Božovića u Matici srpskoj
Dom kulture “Stari Kolašin” iz Zubinog Potoka predstaviće se publici u Novom Sadu, u Matici srpskoj i Srpskom narodnom pozorištu 30. septembra i prvog novembra.
  • 29.09.2022
Pesnički susreti ’’Lazar Vučković’’: U dva dana od Prizrena do Mitrovice
Dvodnevni Pesnički susreti "Lazar Vučković" održaće se 29. i 30. septembra, a pesnički karavan će obići Gornje selo kod Prizrena, Bogosloviju u gradu na Bistrici, Gračanicu, Prilužje i Kosovsku Mitrovicu.
  • 28.09.2022