Vesti
Kultura

Predstavljanje knjige "Zenit svjetlosne luče" sutra u Gračanici

Društvo književnika Кosova i Metohije i Dom kulture „Gračanica“ organizuju promociju knjige poezije Radmile Đurđević Vukane „Zenit svjetlosne luče“, koja će se održati sutra, 5. aprila sa početkom u 19 sati u Galeriji Doma kulture.
Predstavljanje knjige
Dom kulture u Gračanici (Foto Igor Vuković)

O knjizi će govoriti profesorica književnosti Radmila Miljković, književnik Novica Sovrlić i autorka. Voditelj književne večeri će biti novinar i pisac Đorđe Jevtić.

Zbirka “Zenit svjetlosne luče” je njen pesnički prvenac, koji je prožet dubokom emocijom vekovnog stradanja i patnje srpskog naroda i svojevrsna je metaforična i svetlosna smernica na putu pravde i istine.

"Mučno je ovo pesničko prepevavanje i svedočenje o tragičnoj sudbini koja je zadesila Radmilin i naš rod. Pregolem je spisak zločina nad nama. Prevelik za jedan narod. Nezamisliv za čoveka. Za pesnika… Tematika ove knjige je upravo kosovski zavet na kojem i počiva naša ukupna književnost, ali i istoričnost koja se naslanja na nju“, istakao je recenzent ove pesničke zbirke Novica Sovrlić.

Radmila Đurđević Vukana je rođena 1979. u Benkovcu. Zbog ratnih zbivanja avgusta 1995. morala je da zajedno sa porodicom napusti svoj dom i našla se u onoj tragičnoj koloni izazvanoj hrvatskom akcijom “Oluja”. U Srbiji započinje novi život. Gimnaziju je završila u Staroj Pazovi (1997), potom je diplomirala kao ekonomista za turizam u Beogradu (2000). Živi i radi u Beogradu, udata je i majka je troje dece.Ostale vesti

’’Mrak’’ u trci za Oskara
Selekciona komisija Filmskog centra Srbije (FCS) odlučila je da film "Mrak" Dušana Milića bude kandidat Srbije za nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke, u kategoriji za najbolji međunarodni film, saopštio je FCS.
  • 20.09.2022
Karavan pesništva sutra u Zubinom Potoku
Povodom početka nove školske godine, sutra će u Domu kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku biti održan karavan pesništva pod nazivom "Siđine igrarije".
  • 20.09.2022
Obeležavanje Evropskog dana jevrejske kulture u Kosovskoj Mitrovici
Povodom Evropskog dana jevrejske kulture u Privatnom kulturnom centru (PKC) "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici večeras od 19.00 časova će biti održano predavanje "Sefardska prezimena na jugoslovenskom tlu do holokausta, njihova etimologija i geografska distribucija".
  • 20.09.2022
’’Zvonar Bogorodičine crkve’’ ponovo u Gračanici
Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve" biće izvedena u Domu kulture "Gračanica" 20. septembra (u utorak) od 11.00 časova.
  • 16.09.2022
Predstavljena
Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u saradnji Kancelarije za Kosovo i Metohiju sa više istaknutih pojedinaca i institucija sa Kosova i Metohije i iz centralne Srbije, javnosti je predstavljena "Himna srpskoj zastavi".
  • 15.09.2022
Šesti Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata
Šesti Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata "Šild" (Shield) biće održan u Srednjovekovnom tematskom parku "Ordo Drakonis" u Gračanici od 16. do 18. septembra.
  • 15.09.2022