Vesti
Kultura

Predstava “Život moj" sutra u Severnoj Mitrovici

Pozorišna predstava “Život moj" studenata treće godine glume Fakulteta umetnosti biće izvedena sutra uveče sa početkom u 20:00 časova u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka u Severnoj Mitrovici.
Predstava “Život moj
Ilustracija (Foto Kontaktplus)

Predstava ”Život moj” autorski je rad studenata u klasi docenta Aleksandra Đinđića.

Studenti su imali zadatak da pronađu autentičnog čoveka („model iz života“) i da susrećući se sa njim, kroz razgovor dođu do tema koje će obrađivati.

To su činili snimajući intervjue koje su vodili sa modelima, koji su im kasnije služili kao polazište i inspiracija za kreiranje uloge koju će tumačiti.

U sledećoj fazi, udaljavanjem od modela, kako se zadatak ne bi sveo na imitaciju, studenti su nadograđivali svoje likove pomoću različitih metoda.

Konačan oblik je rezultat kombinacije dokumentarnog i nadograđenog (izmaštanog) materijala.

Materijal koji je uobličen u monološka kazivanja rezultat je višemesečnog istraživačko-umetničkog procesa studenata.

Premijerno izvođenje predstave bilo je u januaru 2017. godine u Domu kulture „Studentski grad“ u Beogradu.Ostale vesti

Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020