Vesti
Kultura

Predstava „Žene iz Troje“ jedna od 10 najboljih

„Žene iz Troje“ proglašene za jednu od 10 najboljih predstava u ovoj godini, prema izboru pozorišnog kritičara Ane Tasić, objavljenom u dnevnom listu „Politika“.
Predstava „Žene iz Troje“ jedna od 10 najboljih
Detalj iz predstave (Foto Dom kulture Gračanic)

Među 10 najboljih predstava u Srbiji u ovoj godini su „Žene iz Troje“, koprodukcija Narodnog pozorišta Priština, sa sedištem u Gračanici i Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara .

Ovaj komad Evripida u režiji Nebojše Bradića našao se rame uz rame sa predstavama Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Bitef teatra, Jugoslovenskog dramskog pozorišta , Beogradskog dramskog pozorišta i drugih značajnih pozorišnih kuća.

Predstava „Žene iz Troje“ okitila se ove godine značajnim nagradama na prestižnim festivalima u Srbiji i selektovana je za učešće na Međunarodnom festivalu antičke drame koji se u junu 2020.godine održava u Rusiji, u gradu Kerču, antičkom Hersonu, na Krimu.

Prvo mesto pripalo je predstavi „Tartif“ (koprodukcija Narodno pozorište Sombor i Srpsko narodno pozorište, Novi Sad). Drugo, „Mira“ (Bitef teatar). Treće, „Beograd na daljinski“ (Rimini protokol, 53. Bitef). Četvrto, „Ali: strah jede dušu“ (Slovensko narodno gledališče, 53. Bitef). Peto, „Naši preci, jedite sa nama“ (koprodukcija Narodno pozorište Sterija, Vršac i Puls teatar, Lazarevac). Šesto, „Kozocid“ (Gradsko pozorište Podgorica, Sterijino pozorje). Sedmo, „Radnička hronika“ (Narodno pozorište Subotica). Osmo, „Žene iz Troje“ (koprodukcija narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici i Narodno pozorište „Zoran Radmilović“ iz Zaječara). Deveto, „Sumrak bogova“ (Beogradsko dramsko pozorište). Deset, „Lorencačo“ (Jugoslovensko dramsko pozorište).Ostale vesti

Večeras predstava „Nasmejani snovi“
Dom kulture „Gračanica“ je danas za sve posetioce njihove Fejsbuk stranice pripremio dečju predstavu „Nasmejani snovi“ po tekstu, scenariju i režiji Boška Boškova u sklopu kulturnog programa “Kultura u doba Korone”.
  • 01.04.2020
Dom kulture "Gračanica" nastavlja da priprema događaje u okviru programa "Kultura u doba Korone" koje deli sa posetiocima njihove Fejsbuk i Instagram stranice. Da su ljudi zainteresovani za sadržaj koji im ova kulturna ustanova nudi, pokazuje podatak da je protekle nedelje njihova stranica imala 10.000 pregleda.
  • 30.03.2020
Dom kulture Gračanica nastavlja sa programima
Dom kulture Gračanica je i za treću nedelju, koliko već traje ograničeno kretanje i vandredno stanje izazvano koronavirusom, pripremio programe u okviru "Kulture u doba Korone".
  • 29.03.2020
Večeras razgovor sa pesnikom Gojkom Božovićem
Za sve ljubitelje književnosti, Dom kulture Gračanica za petak je pripremio književno-tribinski program, u 18 časova održaće se onlajn razgovor sa pesnikom, književnim kritičarem, esejistom i izdavačem Gojkom Božovićem iz Beograda.
  • 27.03.2020
Sutra počinje onlajn filmski festival
Dom kulture Gračanica nastavlja sa programom kulturnih sadržaja. U petak počinje sa radom prvi onlajn filmski festival "Moj of".
  • 26.03.2020
Predstava
Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici objavilo je da će predstava "Strah i beda Trećeg rajha" moći da se pogleda online na njihovom web sajtu pristina.theater.
  • 26.03.2020