Vesti
Kultura

Predstava za decu „Princeza Snežana i 10 patuljaka“ danas u Gračanici

Predstava za decu „Princeza Snežana i 10 patuljaka“, rađena po tekstu Branislava Milićevića (Branko Kockica), a nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta i Fakulteta umetnosti u Prštini, kao i Doma kulture „Gračanica“, održaće se danas od 12.00 časova.
Predstava za decu „Princeza Snežana i 10 patuljaka“ danas u Gračanici
Iz predstave (Foto NPP)

U predstavi nastupaju studenti glume Dramskog odseka ovog Fakulteta, dok autorski tim (muzika, scenski govor, scenski pokret i koreografija) čine njihovi profesori.

„Komad, kroz poznatu bajku o Snežani i sedam patuljaka, upoznaje publiku (decu) sa magijom stvaranja pozorišne predstave. Oni, kroz ovu predstavu, prvi put ‘zalaze iza kulisa’ i upoznaju se sa osnovnim pozorišnim terminima dekor, kostimi, rekvizita, muzika, efekti, upoznaju razliku između tragedije i komedije i sve to kroz interakciju sa glumcima. Publika u toku predstave ima priliku da zajedno sa glumcima glumi u pojedinim scenama i na taj način direktno učestvuje u pozorišnoj magiji. Kako radnja predstave odmiče, tako predstava dobija pravi dramski tok i ozbiljnost dramske radnje“, rekao je o predstavi reditelj Igor Damnjanović.

U predstavi igraju Miloš Mitrović kao brat Grim – Miša, Slaviša Ćuković kao brat Grim – Slaviša, Anđela Petrović kao Snežana, Filip Paprić kao kralj – lovac – dvorjanka – princ i Petra Zamboni kao kraljica.

Za scenski govor u komadu je zadužena Andrijana Videnović, koreografkinja je Vera Obradović, scenski pokret je rešio Miodrag Krčmarik, a scenografiju i kostimografiju Dragana Breza i Dušan Stanković.

Tehnički direktor je Dejan Stepić, majstori svetla tona su Dragan Ilić i Vladan Pavić, garderoberka je Radojka Šćepanović, šmikerka Dragana Lekić, a organizator Ivan Stojković.

„Od 2002. godine imam čast, privilegiju i zadovoljstvo da se družim i radim sa Brankom i njegovom suprugom, rediteljkom Slobodankom Cacom Aleksić (1941-2019) u pozorištu ‘Puž’ u Beogradu, čiji su osnivači. Ovo dvoje divnih ljudi je na najlepši način obeležilo jedan veliki deo mog života, kao i života moje dece. Kada sam Branku izrazio želju da bih ovaj njegov komad postavio na sceni Narodnog pozorišta u Prištini u Domu kulture „Gračanica“, i to u saradnji sa Fakultetom umetnosti Univerziteta u Prištini (Kosovska Mitrovica), i da će studenti Dramskog odseka tog fakulteta tumačiti likove u njegovom komadu, i da će tu predstavu, koju su gledale generacije i generacije beogradske dece, imati priliku da vide deca u srpskim enklavama širom Kosova i Metohije, sa oduševljenjem je pristao i ustupio tekst Narodnom pozorištu u Prištini, bez naknade“, dodao je Damnjanović.Ostale vesti

Kabaretska predstava
Na sceni Doma kulture "Gračanica" u ponedeljak 03. aprila u 20.00 časova biće izvedena kabaretska predstva "Čeznem da vam kažem" Teatra Vuk.
  • 28.03.2023
Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
  • 27.03.2023
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
  • 27.03.2023

Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve" po tekstu Viktora Igoa, a u režiji Dejana Cicmilovića, biće izvedena u četvrtak 30.3. od 12.30 u Domu kulture "Stari Кolašin" u Zubinom Potoku.

  • 27.03.2023
„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023