Vesti
Kultura

Predstava „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ sutra premijerno u Gračanici

Premijerno izvođenje predstave „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“, po tekstu Bore Ćosića, a u režiji Ivana Vukovića zakazano je za sutra u 19 časova u Gračanici. Predstavu izvode glumci Narodnog pozorišta Priština u saradnji sa kolegama iz Kruševca.

Predstava „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ sutra premijerno u Gračanici
Detalj iz predstave (Foto NPP)

U pitanju je savremeni komad koji opisuje aktuelnu situaciju. "„Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ ima u sebi inspiracije za bezbroj predstava. Ova predstava je naša, danas. Radovaću se svakoj sledećoj koju budem gledao jer ću znati koliko su uživali svi dok su je radili i kako su Borine reči drmale prašinu, po ćoškovima pozorišta gde je mislila da je bezbedna. Naša mala siromašna kuhinja i tuđi veliki gladni svet naš napolju. Кako utoliti glad, a ne biti pojeden? Кako? Premećemo se. Eto tako", reči su reditelja Vukovića.

On ističe da ne može da se odredi da li Bora Ćosić njegov "omiljeni cinik ili omiljeni pesnik koji piše prozu".

"Paradoks. Nešto se u svetu pomeri sa svog mesta, i ceo mehanizam se upali i zaškripi da vrati stvar na mesto ili prosto shvati da je to šraf viška i nastavi dalje. Кao da šrafa nije ni bilo. I tako Bora Ćosić skuplja te odbačene šrafove i pravi nešto, neku mašinu nepoznate svrhe i sastavlja je po sećanju. Iako pre nikada nije postojala. Popravlja je po zvuku. Ne škripi kako treba. Nikada je neće završiti jer na njoj uvek postoji nešto za popraviti", navodi Vuković.

U predstavi igraju glumci Bojan Veljović, Nikola Rakić, Biljana Nikolić, Marija Gašić, Nebojša Vranić, Jelena Orlović, Aleksandra Cucić i Milena Jakšić.

Za dramatizaciju je bila zadužena Jelena Mijović, dramaturg je Jovan Ristić, scenograf je Marija Кalabić, kostimograf Ivana Mladenović, muziku su komponovali Irena Popović i Nikola Dragović.

Predstava će se igrati na velikoj sceni u Domu kulture "Gračanica", s početkom u 19 časova, a pre premijere u 12 sati zakazana je konferencija za medije.

Cena karte je 250 din, a deo prihoda od ulaznica biće uplaćen za lečenje šestogodišnje Magdalene Nedeljković iz Кosovske Mitrovice.Ostale vesti

„Mali Joakim“ naredne nedelje u Gračanici
Narodno pozorište u Prištini, Dom kulture „Gračanica“ i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije organizuju Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“.
  • 06.05.2021
Predstava Antigona premijerno u Gračanici
Sofoklova drama „Antigona“ koju je adaptirao i režirao Nenad Torodović svoju premijeru će imati u subotu 8. maja u 19 časova u Gračanici.
  • 05.05.2021
’’Autoprotest’’ Vuka Đurića
Izložba „Autoprotest“ likovnog umetnika Vuka Đurića iz Čačka biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u sredu, 28. aprila 2021. godine u 19 časova.
  • 27.04.2021
“Priča o snalaženju porodice u različitim sistemima”
Premijera predstave „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji” izvedena je sinoć u Gračanici. Reč je o komadu koju su, prema tekstu Bore Ćosića a u režiji Ivana Vukovića, u korpodukciji uradili  Narodno pozorište u Prištini i Kruševačko pozorište.
  • 27.04.2021
„Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ šala sama po sebi
„Mi preživljavamo, idemo dalje, u svemu se trudimo da uživamo, budemo srećni, napredujemo, odgojimo dete, pravimo planove, a istorija nas samo uzima, lomi i baca na sve strane“, rekao je na konferenciji za medije povodom kosovske premijere komada „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ reditelj Ivan Vuković.
  • 26.04.2021
Milojko Milićević gost
Gost Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u utorak, 27. aprila 2021. godine od 19 časova biće pisac, kompozitor i muzičar Milojko Milićević iz Raške.
  • 26.04.2021