Vesti
Kultura

Predstava „Sedmi dan“ večeras pred gračaničkom publikom

Predstava „Sedmi dan“, po istoimenom romanu Gorana Vračara, a u režiji Aleksandra Lazića rađena u saradnji Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo i Udruženja „Putujući glumac“ iz Beograda, biće izvedena večeras u 20:00 časova u velikoj sali Doma kulture.

Predstava „Sedmi dan“ večeras pred gračaničkom publikom
Detalj iz predstave (Foto Dom kulture Gračanica)

Pozorišna predstava „Sedmi dan“ govori o raspadu porodice u jednom i stvaranje sveta u drugom delu, povlačeći paralelu između ovozemaljskog i božanskog, prikazjući slabost malog, običnog čoveka i snagu božanske promisli i delovanja. Kroz knjigu postanka, publika se upoznaje sa nastankom zemaljskih čuda i rađanja sveta dok, sa druge strane, oni koji su stvoreni na taj način, u rušilačkom pohodu, uništavaju sve oko sebe i na kraju sebe same.

Predstava je prvi projekat na kojem su ravnopravno sarađivali umetnici iz Srbije i Republike Srpske.

Značajnu ulogu u predstavi „Sedmi dan“ igra glumac Predrag Vasić koji je u seriji „Montevideo“ tumačio lik dečaka Stanoja.Ostale vesti

Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021
Otkazano finalno veče festivala „Medimus“

Usled pogoršane epidemijske situacije na Kosovu, drugo finalno veče festivala srednjevekovne muzike „Medimus“ je otkazano.

  • 29.08.2021