Vesti
Kultura

Predstava „Sedmi dan“ u ponedeljek pred publikom u Gračanici

Predstava „Sedmi dan“, po istoimenom romanu Gorana Vračara, a u režiji Aleksandra Lazića rađena u saradnji Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo i Udruženja „Putujući glumac“ iz Beograda, biće izvedena u ponedeljak u 20:00 časova u velikoj sali Doma kulture, navodi se u saopštenju.

Predstava „Sedmi dan“ u ponedeljek pred publikom u Gračanici
Detalj iz predstave (Foto Dom kulture Gračanica)

Pozorišna predstava „Sedmi dan“ govori o raspadu porodice u jednom i stvaranje sveta u drugom delu, povlačeći paralelu između ovozemaljskog i božanskog, prikazjući slabost malog, običnog čoveka i snagu božanske promisli i delovanja. Kroz knjigu postanka, publika se upoznaje sa nastankom zemaljskih čuda i rađanja sveta dok, sa druge strane, oni koji su stvoreni na taj način, u rušilačkom pohodu, uništavaju sve oko sebe i na kraju sebe same, dodaje se u saopštenju Doma kulture Gračanica dostavljenom medijima.

Napominje se da je predstava prvi projekat na kojem su ravnopravno sarađivali umetnici iz Srbije i Republike Srpske. Ugovor o saradnji baziran je na osnovu paralelnih, specijalnih veza, potpisan je pod pokroviteljstvom Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

Značajnu ulogu u predstavi „Sedmi dan“ igra glumac Predrag Vasić koji je u seriji „Montevideo“ tumačio lik dečaka Stanoja.Ostale vesti

Film
Filmska biografija Tomisla Zdravkovića pod imenom "Toma" će premijerno biti prikazana u četvrtak, 30. septembra u Domu kulture "Gračanica".
  • 27.09.2021
„Antigona“ otvara festival „Joakim Vujić“

Predstava "Antigona", po Sofokleu, a u režiji Nenada Todorovića i koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović", otvoriće 57. pozorišni festival "Joakim Vujić" koji će biti održan u Leskovcu od 23. do 30. septembra.

  • 22.09.2021
Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021