Vesti
Kultura

Predstava Revizor večeras u Zvečanu

U Domu kulture u Zvečanu od 20h Prištinsko pozorište izvešće predstavu Revizor, po tekstu Nikolaja Gogolja, a u režiji Maurisija Farea.
Predstava Revizor večeras u Zvečanu
Sa konferencije, pred večerašnju predstavu (Foto Kontakt plus)

Sa “Revizorom”, Narodno pozorište u Prištini gostuje u Domu kulture u Zvečanu prvi put nakon nekoliko godina, a direktor Predrag Radonjić istakao je da je ova saradnja na institucionalnom nivou danas obnovljena i označava redovno izvođenje repertoara ovog pozorišta na severu KiM.

U predstavi pored glumaca iz ansambla Narodnog pozorišta Priština, Milana Vasića, Anike Grujić, Bojana Stojčetovića, Branka Babovića i Nebojše Đorđevića, igraju i gostujući saradnici prištinskog teatra Aleksandar Mihailović, Jasminka Hodžić i Bojan Veljović.
Pre večerašnje predstave akteri su održali konferenciju za novinare u Zvečanu.

“Pošto je ovde jedini ostatak tog urbaniteta koji je ostao kod Srba na Kosovu prisutan, gde imamo Univerzitet, gde bi nekako uvek trebalo da imamo najviše publike, tako da mislim da je sasvim prirodno da ovde imamo najveći, ili makar podjednaki broj izvođenja kao i u Gračanici, gde nam se nalazi matična scena. Mislim da je to jedan lep i važan momenat za Narodno pozorište u Prištini i uopšte za kulturnu scenu na KiM, a nadam se I za građanstvo ovde” – rekao je Radonjić.

On je rekao da je prijatno iznenađen što prodaja karata dobro ide i to mu, kazao je, ukazuje na činjenicu da je ljudima ovde stalo do kulture, poboljšanja kulturne slike.

“Kad to kažem, mislim na ovako ozbiljne, reprezentativne stvari kao što je “Revizor” Narodnog pozorišta u Prištini” – podvukao je Radonjić.

“Rus koji je takođe znao dosta o korupciji i napisao je nabolje pozorišno delo na svetu o korupciji i to u formi farse, gotovo komično jer je ta tema toliko snažna, tako impresivna za žrtve koje smo mi i najbolje što možemo da radimo kada pričamo o tome je da se smejemo, jer tako to najlakše podnosimo. I to je upravo ono što radimo “ – rekao je Fare.

Glumac Bojan Stojčetović naglasio je da je predstava aktuelna za ovo vreme i ove prostore. On je izrazio zadovoljstvo ponovnim dolaskom ovde, gde je, podsetio je, sve počelo pre desetak godina.

“Tu su jake emocije, zajedno sa vama uspeli smo da iznedrimo tu jednu priču. Igrom slučaja smo sada u Gračanici, ali svakako da Mitrovica kao jedini srpski grad na KiM zaslužuje da ima jednu profesionalnu pozorišnu scenu I zato me raduje što je dogovoreno da se ovde jednom mesečno igraju predstave. To će biti velika stvar I za vas I za nas, jer ovo je sredina gde postoji Univerzitet, to je neki drugi profil publike koji i nama odgovora. Posle toliko godina ponovo ovde, radujem se , večeras će biti nešto posebno” – rekao je Stojčetović.

Glumica Anika Grujić po drugi put sarađuje sa rediteljem Maurisijom Fareom, a “Revizor” je bila njihova prva saradnja.

“Predstava je ispala jako dobra,dobili smo nagrade i zadovoljstvo mi je što sam igrala u predstavi, što sam radila sa Maurisijom i sa mojim kolegama. Nadam se da ćemo češće igrati ovu predstavu i da će ona duže trajati” – kazala je Grujić.

Glumac Milan Vasić izrazio je zadovoljstvo što će ponovo igrati na sceni u Zvečanu koju, kaže i dalje doživljava kao matičnu, obzirom da su ovde radili dugo godina, napravili mnogo toga dobrog i imali sjajnu saradnju sa publikom.

“Svi smo spremni i daćemo svoj maksimum” – rekao je Vasić i pozvao sve da dođu večeras u Zvečan i pogledaju “Revizora”.

“Verujem da ćemo dolaziti ponovo sa ovom i svim predstavama koje imamo jer Zvečan i Mitrovica i ovaj narod ovde zaslužuju da imaju najmanje jednu profesionalnu predstavu mesečno iz našeg pozorišta. Kad god smo igrali sala je bila puna I lepo je bilo igrati ovde. Radujem se, srećan sam..Ovo će sigurno biti jako zanimljivo veče i za nas i za publiku” – rekao je Vasić.

Predstava “Revizor” dobila je i dve nagrade – Specijalnu nagradu kritike i nagradu za ulogu koju je dobio Milan Vasić, jedan od glumaca ovog ansambla.

Predrag Radonjić je rekao da je njemu i pozorištu generalno cilj da imaju redovan repertoar u smislu odigravanja jedne predstave nedeljno na KiM, gde će Zvečan biti na ravnopravnom nivou sa Gračanicom I gde je dogovoreno da se ovde nastupa jednom mesečno sa svim predstavama iz repertoara Narodnog pozorišta u Prištini.Ostale vesti

„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023