Vesti
Kultura

Predstava „Princeza Snežana i deset patuljaka“ u Šilovu

Predstva „Princeza Snežana i deset patuljaka“ u režiji Igora Damnjanovića biće odigrana u ponedeljak 06. marta u 13:00 časova u Кulturno-prosvetnom centru ,,Božidar Mitrović Šandor” u Šilovu.
Predstava „Princeza Snežana i deset patuljaka“ u Šilovu
Detalj iz predstave "Princeza Snežana i 10 patuljaka" (Foto NPP)

Predstava „Princeza Snežana i 10 patuljaka“ je realizovana u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici i Doma kulture „Gračanica”.

U predstavi igraju studenti glume ovog fakulteta, a autorski tim (scenski govor, scenski pokret,) čine profesori fakulteta.

„Od pozorišta nema lepše ništa“, “U pozorištu je sve kobajagi, iako je ponekad stvarnije od života“...ovo su samo neke od replika u predivnom pozorišnom komadu „Princeza Snežana i 10 patuljaka“ Branislava Milićevića (Branko Кockica), ističu iz Doma kulture.

"Ovaj komad, kroz poznatu bajku o Snežani i sedam patuljaka, upoznaje publiku (decu) sa magijom stvaranja pozorišne predstave. Publika u ovoj predstavi prvi put „zalazi iza kulisa“ i upoznaje se sa osnovnim pozorišnim terminima: dekor, kostimi, rekvizita, muzika, efekti...i upoznaje razliku između tragedije i komedije, a sve to kroz interakciju sa glumcima. Deca tokom predstave imaju priliku da zajedno sa glumcima glume u pojedinim scenama i na taj način direktno učestvuju u pozorišnoj magiji. Кako radnja predstave odmiče, tako predstava dobija pravi dramski tok i ozbiljnost dramske radnje", dodaje se.

Predstava je premijerno odigrana 28. februara na matičnoj sceni Narodnog pozorišta ,,Priština”, u Domu kulture ,,Gračanica”.Ostale vesti

Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023
Promocija knjige aforizama Jovana Zafirovića večeras u Gračanici
Knjiga aforizama „Glavom kroz stid“ autora Jovana Zafirovića, biće predstavljena gračaničkoj publici u Domu kulture večeras u 19.00 časova.  U programu, pored autora, učestvuju Ivana Vanovac, Aleksandar Dunđerin i Žarko Milenković.
  • 15.03.2023
„Nedelja Kosova i Metohije“ u Matici srpskoj
Matica srpska, najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija, organizuje „Nedelje Kosova i Metohije“ od 20 do 24. marta 2023. godine u Novom Sadu.
  • 15.03.2023
Koncert “Metohijska pojanja” održan u Mitrovačkom dvoru
Koncert „Metohijska pojanja“ autora Svetislava Božiča održan je sinoć u Mitrovačkom dvoru u okviru manifestacije „U susret jubileju“ kojom Fakultet umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ove godine obeležava 50 godina svog postojanja i rada.
  • 08.03.2023
Festival ženskog stvaralaštva od 7. do 10. marta u PKC
Festival ženskog stvaralaštva (FEŽES) 2023. počinje sutra u 18 sati i 30 minuta otvaranjem izložbe dečjih radova, koje potpisuju polaznici "Malog ateljea" i "Likovnog ateljea".
  • 06.03.2023