Vesti
Kultura

Predstava "Polomljeno rebro" krajem meseca u Gračanici

Nakon novembarske premijere na Jutjubu, predstava "Polomljeno rebro" koja je posvećena borbi protiv nasilja nad ženama biće igrana uživo krajem meseca u Gračanici.
Predstava
Predstava Polomljeno rebro 31. marta u Gračanici

Po tekstu Nadice Đorđević, a u režiji Tamare Tomanović i Milana Dobrića napravljena je predstava "Polomljeno rebro" koja govori o rodno zasnovanom nasilju. Žrtva je mlada devojka koju proganja i fizički i psihički maltretira njen dečko (Janko Cekić). Predstava je snimljena i objavljena u novembru tokom obeležavanja "Nedelje žena" na platformi Jutjub.

„Kolega Janko Cekić i ja smo za dan borbe protiv nasilja nad ženama uz saradnju Populacionog fonda UN-a radili predstavu „Polomljeno rebro“ koja govori o nasilju nad ženama, kako jedna žena trpi nasilje i kako rešava da izađe iz cele te priče. Mi smo nakon Jutjub premijere 25. novembra, a zbog cele ove situacije, došli na ideju da napravimo i duo dramu. Nadica je dopisala tekst, pripremamo premijeru 31. marta u Gračanici, 1. i 2. aprila u Kosovskoj Mitrovici, a 10. aprila u Beogradu", kaže za RTV Kim rediteljka i glumica u predstavi Tamara Tomanović.

Nakon objavljivanja na popularnoj platformi, ova priča je izazvala brojne reakcije pa Tamara Tomanović veruje da će je i publika u Gračanici dobro prihvatiti.

"Nadamo se da će što više ljudi doći da pogleda tu društveno angažovanu predstavu jer mislim da je i zbog korone procenat nasilja nad ženama porastao i da damo odgovore na neka pitanja. Videćemo kako će to biti prihvaćeno, nadamo se da će to biti onako kako mi želimo. Mogu reći da me teši činjenica da je nakon odigrane Jutjub premijere meni dosta žena pisalo, koje su se našle u sličnoj ili potpunoj istoj situaciji, čak mi kažu da su neke rečenice koje sam ja izgovarala njima bile u pravom životu upućene. Dosta se žena javilo i to mi daje vetar u leđa da pomislim da će ta predstava naići na pravu publiku i da će pomoći nekim ženama da skupe hrabrost i odupru se nasilju“.

Realizaciju predstave podržao je Populacioni fond Ujedinjenih nacija - UNFPA.Ostale vesti

Gimnazijalka Mila Mihajlović objavila zbirku ljubavnih pesama
Mila Mihajlović, učenica prvog razreda Gimnazije u Lapljem Selu objavila je u novembru zbirku ljubavnih pesama pod nazivom „Večni trag“.
  • 07.04.2021
Premijera predstave „Deobe“ i Festival „Mali Joakim“ odlažu se za maj
Dva dana pre najavljene premijere u Gračanici, odlaže se izvođenje predstave „Deobe“ u režiji Juga Radivojevića. Zbog novih mera protiv širenja epidemije koje je uvela Vlada Kosova, pomereno je i održavanje 13. Festivala predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“, saznaje RTV Kim.
  • 06.04.2021
Gračanica: Od 12. do 18. aprila festival
Narodno pozorište u Prištini i Dom kulture "Gračanica" će od 12 do 18. aprila biti domaćini pozorišnog festivala za decu "Mali Joakim".
  • 01.04.2021
Predstava
Premijerno izvođenje koprodukcijske predstave "Deobe" Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta u Prištini, po tekstu Dobrice Ćosića i u režiji Juga Radivojevića, zakazano je za četvrtak, 8. april u 19:00 časova, u Domu kulture u Gračanici.
  • 01.04.2021
Premijera predstave
Porozišna predstava „Polomljeno rebro“ reditelja Janka Cekića, po scenariju Nadice Đorđević, biće premijerno izvedena večeras pred publikom u Gračanici.
  • 31.03.2021
„Presek stanja“ u Mitrovici
Izložba crteža „Presek stanja“ likovnog umetnika Aleksandra Glibetića iz Kraljeva biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u sredu, 31. marta 2021. godine u 19 časova.
  • 30.03.2021