Vesti
Kultura

Predstava „Ivkova slava u Prizrenu“ večeras će biti izvedena u Zvečanu

Nakon sinoćnjeg premijernog izvođenja u Gračanici, predstava „Ivkova slava u Prizrenu“ večeras će biti izvedena u Domu kulture u Zvečanu sa početkom u 20 časova.

Predstava „Ivkova slava u Prizrenu“ večeras će biti izvedena u Zvečanu
"Ivkova slava u Prizrenu" (Foto: NPP)

Po motivima čuvenog dela Stevana Sremca, reditelj i glumac Narodnog pozorišta Priština Bojan Stojčetović režirao je predstavu “Ivkova slava u Prizrenu”.

Pored Stojčetovića koji je zadužen za režiju, dramatizaciju i songove, u realizaciji ove predstave učestvovali su i scenograf - Goran Stojčetović, kostimograf - Tatjana Radišić i koreograf - Nebojša Gromilić.

Glavna uloga Ivka Mijalkovića poverena je popularnom glumcu Milanu Vasiću. Osim domaćih iz Prištinskog pozorišta, na sceni će se pojaviti i glumci iz Pozorišta u Užicu i Nišu.

Uloge: Кevka - Sanja Кrstović, Neko - Aleksandar Mihailović, Кadrija - Igor Borojević, Кurjak - Nebojša Đorđević, Smuk - Nemanja Janičić, Sika - Anika Grujić, Mariola - Кatarina Jeličić, pukovnik - Dejan Cicmilović, muzičar 1 - Vladimir Jocović, muzičar 2/ vojnik - Strahinja Bičanin, Mirka - Marija Masal, Stefka/ kurva 1 - Jelena Orlović, Bisenija/ kurva 2 - Tamara Tomanović/Olivera Bacić, Perka/ kurva 3 - Ivana Кovačević, Cajka - Jasmina Stoiljković/Milica Majstorović, Jova - Branko Babović/Bratislav Slavković Кeša.

Nakon premijera u Gračanici i Zvečanu, slede izvođenja u Nišu, 26. maja Narodno pozorište Niš, i 1. juna Beograd, scena „Raša Plaović“ Narodno pozorište u Beogradu.Ostale vesti

Otvorena Likovna kolonija „Vidovdan 2020“
Izložbom najvrednijih slika iz fundusa Galerije Doma kulture u Gračanici otvorena je 22. Likovna kolonija „Vidovdan 2020“, ali i ovogodišnje „Vidovdanske svečanosti“.
  • 04.06.2020
Likovna kolonija i početak Vidovdanskih svečanosti bez publike
Večeras, u galeriji Doma kulture „Gračanica“ sa početkom u 19 časova, počinju Vidovdanske svečanosti i otvaranje 22. gračaničke Likovne kolonije „Vidovdan 2020“. Otvaranju Kolonije prisustvovaće samo slikari, predstavnici medija i pokrovitelji.
  • 04.06.2020
Virtuelnom izložbom obeležen Međunarodni dan dece
Povodom Međunarodnog dana deteta, organizacija Domovik u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom „Akvarijus“, a uz podršku UNICEF-a, organizovala je virtuelnu izložbu dečijih radova pod nazivom „Mala umetnost cveta dok sloboda čeka“.
  • 01.06.2020
U četvrtak počinju Vidovdanske svečanosti
Dom kulture Gračanica, bez obzira na epidemiju virusa KOVID-19, za Vidovdanske svečanosti sprema „redovan“ repertoar. Svečanosti će zvanično biti otvorene 04. juna kada će u galeriji Doma kulture početi „Vidovdanska likovna kolonija 2020.“
  • 01.06.2020
„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020