Vesti
Kultura

Predstava "Ivkova slava u Prizrenu" izazvala suze i gorčinu kod publike

U prepunoj sali Doma kulture u Gračanici, sinoć je premijerno izvedena predstava ”Ivkova slava u Prizrenu”. Iako je počela kao komedija, radnja priče koja je smeštena u "Carski grad" uskoro prelazi u dramu. “Bili smo jedno sa publikom”,  rekao je režiser Bojan Stojčetović.
Predstava
Sa premijere predstave Ivkova slava u Prizrenu(Foto Kim)

Iako je je nastala po motivima pripovetke Stevana Sremca, ovu "Ivkovu slavu" je dramatizacijom reditelj pretvorio u jednu tešku priča o povratniku koji posle dvadeset godina ponovo slavi slavu u svom domu. Pored dragih gostiju, dolaze mu i oni neželjeni. Njegov prvi komšija Kadrija zajedno sa svojim "pobratimima" mu uzurpira kuću i pravi potpuni haos.

Sobzirom da je od "lake komedije" postala teška drama, reditelj Stojčetović nije ni mogao da predpostavi kakve će reakcije biti.

“Prvi put igramo pred publikom, dobili smo povratnu informciju mnogo jaču nego što smo očekivali. Znali smo da će da gane ljude, imao sam utisak da smo bili jedno u jednom trenutku i mi na sceni i publika”, rekao je Stojičetović.

Pedstava se već danas igra u Zvečanu. "Očekujemo iste reakcije, nakon toga imaćemo i premijeru u Nišu, Beogradu do kraja jula moći ćemo  da vidiimo reakcije iz svakog dela Srbije”, kazao je on.
 
Predrag Radonjić, direktor NPP ističe da je prezadovoljan i da se ponosi predstavom, ali i da je zadovoljan reakcijama publike.

“Ova adaptacija "Ivkove slave" koja se iz komedije se pretvara u tragediju vezanu za savremeni trenutak  našeg življenja na KiM, za sve probleme sa kojima se ovde ljudi susreću predstavlja pun pogodak za ovu ovde publiku, a verujem da će biti zanimljiva kada je budemo izvodili u Nišu i Beogradu”, rekao je Predrag Radonjić.

Radonjić je rekao da je pravo malo čudo da jedno ovakvo mesto kao što je Gračanica ima navuknutu i školovanu publiku “koja zna da ima svoje pozorište, poštuje pozorište, koja masovno dolazi na premijere", te da je osećaj "kao kada se u Beogradu napuni Marakana”.

Glavni lik u predstavi tumačio je Milan Vasić. On je takođe bio prezadovoljan reakcijom publike.

“Sve  je počelo kao komedija i možda su očekivali da se tako i nastavi, ali znajući predstavu koju smo napravili, znao sam da će kasnije biti potpuno drugačije. Napravili smo predstavu koja je najbolja na repertoaru, napravili smo nešto što do sad niko nije napravio, nije lako danas od komičnog teksta napraviti dramu”, naglašava Vasić.

Milan očekuje da će i publika u Srbiji dobro reagovati, kao i ovde u Gračanici, jer je priča potresna. 

“Od Ivka sam napravio novi drmaski lik, volim što pobeđujem na kraju, što se sve završava uz crkvena zvona, uz paljenje sveće i kalemljenja šljive, to pokazuje da se rađa novi život i da ostajem ovde”, rekao je Vasić.

Niški glumac Aleksandar Mihailović koji u predstavi glumi nezvanog gosta, rekao je nakon predstave da pozorište barata emocijom i da pozorište bez emocije ne može da postoji.

“Ovo predstva je jedna od onih koja duboko dira i nas gore ali i ljude u parteru. Uvek sam emotivno razdražljiv kada dolazim i vezan empatično sam za sve ljude ovde. Drago mi je da ovim što umemo da radimo i znamo da radimo te ljude malo podignemo”, rekao je Mihailović.

Anika Grujić je sa suzama u očima, kazala da se u publici osetio plač, gorčina, patnja i strahovi.

Gledaoci nakon završene predstave nisi mogli da sakriju suze u ocima, ali i oduševljenje.

“Sve je istinito i tužno, svaka čast za glumu, svi smo plakali”, rekla je Dobrila Jovanović.

 “Sa predstave nosim puno utisaka i poruka, kao i poruku sa kraja predstave, da ostajemo ovde”, rekao je Marko Đekić iz Gračanice.

“Svidela mi se predstava, mogli smo da vidimo kako se ponašaju Srbi i Albanci današnjice”, rekla je Katarina Stević.

Međutim, bilo je i onih kojima se predstava nije dopala, pa je bilo izostanka aplauza. Na izlasku iz sale čuli su se komentari razočarenja. "Neću moći da se smirim nakon ovoga. Šta im je ovo trebalo", rekao je jedan od gledalaca. 

"Pa nama je previše ovoga. Da sam znao ne bih ni došao", kazao je gledalac iz Lapljeg Sela.

Publika je glumce ispratila gromoglasnim aplauzom.

Ostale vesti

Četvrti dan festivala: Palčica pozdravljena ovacijama
Festival „Mali Joakim“ odvija se četvrti dan u Gračanici. Na današnjem repertoaru našla predstava „Palčica“ Pozorišta lutaka iz Niša. Deca iz metohijskih sredina ali i sa centralnog Kosova ovacijama su pozdravili glumce.
  • 13.05.2021
„Čarobnjak iz Oza“ oduševio mališane u Gračanici
Trećeg dana pozorišnog festivala „Mali Joakim“ pred najmlađom pubilikom u Domu kulture Gračanica izvedena je predstava „Čarobnjak iz Oza“ Narodnog pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja.
  • 12.05.2021
’’Kvizomanijak’’ i akcija ’’Božur za decu Orahovca’’
Drugi ciklus kviza znanja „Kvizomanijak“ završava se dvadesetim po redu nadmetanjem koje je zakazano za četvrtak 13. maj 2021. godine od 16 časova u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.
  • 12.05.2021
U Gračanici je počeo dečiji pozorišni festival „Mali Joakim“

Komad „Sirano“ Narodnog pozorišta Priština otvorio je Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“. Ovo je trinaesti po redu festival, a ove godine je domaćin Gračanica.

  • 10.05.2021
Festival „Mali Joakim“ počinje u Gračanici
Narodno pozorište u Prištini, Dom kulture „Gračanica“ i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije organizuju Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“.
  • 10.05.2021
Antigona, raskoš na sceni

Još jedna sjajna predstava Nenada Todorovića, reditelja Narodnog pozorišta u Prištini. Večeras je premijerno izvedena dugo očekivana "Antigona". Ova Sofoklova antička tragedija praćena je bogatim kostimima, scenografijom, songovima i orkestrom na bini.

  • 08.05.2021