Vesti
Kultura

Predstava ’’Dobrodošli u kabare’’ pred mitrovačkom publikom

Predstava ’’Dobrodošli u kabare’’ izvedena je sinoć u Mitrovačkom dvoru u Kosovskoj Mitrovici.
Predstava ’’Dobrodošli u kabare’’ pred mitrovačkom publikom
Detalj sa predstave (Foto Radio Mitrovica Sever)

U predstavi, koja na duhovit ali pomalo i ironičan način govori o detinjstvu, ljubavi, prijateljstvu i o vremenu o kojem starije generacije govore nostalgično, igrali su velikani srpskog pozorišta Rade Marjanović i Tanja Bošković, uz klavirsku pratnju Tanje Radunović.

Autor predstave je glumac Rade Marjanović, a ona je nastala na osnovu tekstova srpskih književnika Mome Kapora, Matije Bećkovića, Duška Radovića, Branka Ćopića i kompozicija Đorđa Marjanovića, Lea Martina, Novih fosila i ostalih izvođača.

Marjanović je kazao da je predstava po prvi put izvedena u Kosovskoj Mitrovici, i pohvalio interakciju publike.

„Večeras je predstava po prvi put izvedena u Kosovskoj Mitrovici ali nadam se da ćemo se u budućnosti viđati češće. Zaista smo uživali večeras, a i publika je sa nama pevala i radovala se, tako da smo i mi radosni uvek kada naiđemo na, kako kaže Boškovićeva, na talentovanu publiku. To je publika koja ima želju da sarađuje sa nama, tako da smo se i mi lepo osećali. Mislim da smo večeras ostavili lep trag, i mislim da je najlepše je kada nam publika kaže da ih naredna tri dana drži raspoloženje, koje su ovde večeras imali i nama je to je naša najveća sreća i mislim da smo to večeras i postigli“ rekao je Marjanović.

Glumica Tanja Bošković kaže da je pozorište „živa reč“ i da je važno da publika bude u toku sa dešavanjima na pozorišnoj sceni.

„Mislim da je važno što dolazimo ovde, ovo su male scene i ima mnogo predstava koje bi mogle da se igraju ovde, i mislim da je prava stvar vaspitati publiku u tom smislu, da je pozorište živa reč, i važno je da publika bude u toku sa tim šta se dešava na našoj sceni. Neke predstave, na primer baletske, ne mogu ovde da se igraju ali mogu koncerti i predstave manje forme, za šta smatram da je veoma važno i mislim da publika treba da instistira da pozorište dođe ovde“ rekla je Bošković.

Dodaje da je predstava humoristističnog karaktera, koja će vam nakon gledanja zagolicati maštu i bez sumnje popraviti raspoloženje.

„Publika je ovde uvek bila blagorodna, ljudi su željni pozorišta, jer mislim da treba videti sve, i ono što vam se dopada i ono što vam se ne dopada. Publika je uvek ista, ili ih zanima ili ih ne zanima, ali uvek će se naći neko koga zanima baš ovo. Ovo je, kako bih rekla, predstava na radost, ona nema ne znam kakvu poruku jer nećete biti mnogo pametniji kada izađete odavde, ali sa druge strane, svaki damar vašeg bića, ako išta pamtite iz svog detinjstva, ona će vas prosto razgaliti i obradovati“ dodala je ona.

Predstava je naišla na veliko interesovanje a mitrovačka publika je bila prezadovoljna, te je uz interakciju i više puta na nogama, izvođače nagradila čestim i iskrenim aplauzima.

Organizator predstave je Studentski centar “Priština” – Kosovska Mitrovica.



Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022