Vesti
Kultura

Predstava "Deobe" 8. aprila u Gračanici

Premijerno izvođenje koprodukcijske predstave "Deobe" Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta u Prištini, po tekstu Dobrice Ćosića i u režiji Juga Radivojevića, zakazano je za četvrtak, 8. april u 19:00 časova, u Domu kulture u Gračanici.
Predstava
Detalj iz predstave ''Deobe'' (Foto Srđan Doroški)

"’Deobe’ su akt intelektualnog poštenja i spremnosti pisca da se uhvati u koštac sa pulsirajućom savešću, svojom ili tuđom. Potresna i uzbudljiva evokacija kataklizme čoveka u ratu i tegobnih ispaštanja Srbije", rekao je o istoimenom delu Dobrice Ćosića novinar, književnik, književni i filmski kritičar Milan Vlajčić.

Predstava "Deobe" je premijerno izvedena 16. marta 2021. u 19:00 na sceni "Pera Dobrinović" u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Izvođenja u Nišu su zakazana za 9. i 10. april.

Jug Radivojević je jedan od najuposlenijih srpskih reditelja. Predstava "Deobe" je njegova 120. režija, druga u Srpskom narodnom pozorištu, treća u Narodnom pozorištu Niš i šesta u Narodnom pozorištu u Prištini.

"Razbijanje i preoblikovanje vremena, iskustava savremenog pozorišta i groteskne sličnosti trauma ratovanja devedesetih godina 20. i podela 21. veka, poigravanje formom, u kojoj Hor, kao množina individualnih sudbina i glasova, čuva sećanje na grčku tragediju, ali postaje i sveznajući pripovedač, nešto kao društvena mreža, odabrani avatari okupljeni oko prepričavanja sudbine Uroša Babović i meštana sela Prerovo i Trnava, polazna su osnova ovog dramatizatorskog postupka i mogućeg predloška scenske interpretacije. Titanska borba dva kompleksa, Lajevog i Edipovog, i njihova pitanja – zašto roditelji žele da ubiju svoju decu, odnosno zašto deca žele da ubiju svoje roditelje – čini se da u Srbiji dobija svoj ekstremni oblik: svi protiv svih i svako protiv svakog. Pa, kako se ko snađe i ako se snađe u životu što se zove tako. Gibajući se svakim svojim elementom kroz različite slojeve svesti, podsvesti i stvarnosti, kroz različite asocijacije, organizujući likove i glumački izraz oko čitavog niza tematskih osa, ’Deobe’ opstaju kao agregat potencijalno neograničenih i uvek novih čitanja", rekao je upravnik Narodnog pozorišta Niš Spasoje Ž. Milovanović, koji je uradio dramatizaciju Ćosićevog dela.

"Кad nam se, posle gledanja predstave, slegnu utisci o estetici (i poruci) onoga što smo videli na sceni, čak i ako nam se mišljenja budu razlikovala, verujem da će se svi (ili skoro svi) složiti u jednom: bez obzira na svoju teatarsku formu, ove i ovakve ’Deobe’, u svojoj suštini, najviše liče na antičku dramu", kazao je dramaturg predstave Božidar Кnežević.

Pored Radivojevića, koji je i scenograf, te Milovanovića i Кneževića, autorsku ekipu čine još i Danilo Mlađenović (asistent scenografa), Tatjana Radišić (kostimograf), Aleksandar Srebrić (kompozitor), Igor Damnjanović (asistent reditelja i scenski pokret), Radovan Кnežević (scenski govor), Judit Ferenc (organizator).

U predstavi igraju: Nebojša Savić, Sonja Damjanović, Miloš Cvetković, Nebojša Đorđević, Milan Кovačević, Grigorije Jakšić, Igor Damnjanović, Strahinja Bojović, Dejan Cicmilović, Valentin Vencel i Bojana Milanović.

Predstava traje dva sata. Dekor, kostimi i ostala scenska oprema izrađeni su u radionicama SNP-a u Novom Sadu.Ostale vesti

Gračanica: Svetlom pisana istorija srpske škole glume
U Domu kulture "Gračanica otvorena" je izložba "Vek i po srpske škole glume” višeg umetničkog saradnika na katedri glume Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu Pavla Lazića koja je organizovana povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u Srbiji.
  • 03.12.2021
Sutra počinje radionica

Dom kulture „Gračanica“ organizuje treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“, koja će trajati od 03. do 09. decembra. Na radionici će učestvovati učenici osnovnih škola, uzrasta od 10 do 15 godina.

  • 02.12.2021
Večeras premijera filmova
U bioskopu Doma kulture Gračanica večeras će biti premijerno prikazana dva filma - "Gučijevi" i "Enkanto".
  • 02.12.2021
Završen „Grafest“. Prva nagrada reditelju Rastku Šejiću
Dodelom priznanja najboljim autorima dokumentarnih filmova i reportaža završen je jubilarni, deseti po redu, Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest". Prva nagrada pripala je Rastku Šejiću iz Beograda za dokumentarni film „Na veslu priča: Pozdrav pesniku“. Drugo mesto na festivalu osvojila je Radmila Vulićević, a treće Ana Marković.
  • 01.12.2021
U Novom Sadu traje ’’Jesen u Prizrenu’’
U Novom Sadu je, zahvaljujući Privrednoj komori Vojvodine organizovana još jedna retrospektivna izložba radova nastalih na likovnoj koloniji „Jesen u Prizrenu“. Svečano otvaranje je zakazano sa četvrtak, 2. decembar, u 14.00 časova.
  • 01.12.2021
Vušurović: Dokumentarni film je žanr budućnosti
Dokumentarni film je zasnovan na stvarnim događajima i to je osnovna razlika između ovog žanra i igranog filma, ukazuje Aleksandra Vušurović iz Beldoksa.
  • 01.12.2021