Vesti
Kultura

Predstava „Bilo dvaput u jednom kraljevstvu“ za decu u Gori

Dom kulture „Gračanica“ i Dečije pozorište iz Subotice organizuju izvođenje predstave „Bilo dvaput u jednom kraljevstvu“ rediteljke Divne Stojanov u osnovnim školama u Gori.

Predstava „Bilo dvaput u jednom kraljevstvu“ za decu u Gori
Ilustracija (Foto Dom kulture Gračanica)

Predstave će biti izvođene za učenike sledećih škola:

OŠ ,,Nebojša Jerković’’, OŠ ,,22. decembar“, OŠ ,,5. oktobar“, OŠ ,,9 maj“, OŠ ,,Zenuni“, OŠ ,,25 maj“

Sve predstave će biti izvedene u OŠ „Nebojša Jerković“ u Ljubovištu u utorak 19. oktobra u sledećem terminima: 11, 14 i 16 časova.

Nakon sveke predstave će glumice Dečijeg pozorišta iz Subotice Marta Aroksalaši i Imelda Vereš održati čas lutkarstva gde će učenicima objasniti osnove luktarske pozorišne umetnosti od izrade različitih vrsta lutaka, animacije i pravilnog vođenja lutke na sceni do osmišljavanja scenarija za lutkarsku predstavu.

"Predstava „Bilo dvaput u jednom kraljevstvu“ nas kroz radionicu uči kako da se igramo zajedno. Glumac i publika zajedno stvaraju predstavu. Na početku igraju razne igre kako bi pobedili dosadu, zatim dovode zimu u pozorište, a uz pomoć šala, kape i rukavica pričaju priču o matematičaru i pesniku koji rešavaju vekovnu svađu, ko je svetu potrebniji", ističu iz Doma kulture.

Dodaju da kroz ovu interaktivu predstavu i radionicu deca uče kako da se igraju uz pomoć jednostavnih predmeta, šala, kape i rukavica, da stvaraju zanimljive likove, kako da pričaju uzvudljive priče i na kraju kako da naprave pozorišnu predstavu a sve u cilju da pobede dosadu i da nauče kako da se igraju zajedno.

Osnovni cilj ovog projekta je približavanje lutkarske pozorišne umetnosti deci i mladima goranske zajednice kroz izvođenje lutkarske predstave, objašnjavanja osnovnih postupaka i principa rada na lutkarskoj predstavi.

Izvođenje lutkarske predstave i čas lutkarstva Dom kulture organizuje u okviru projekta „Pinokio i radost u svakoj školi u Gori“ koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja vlade Republike Srbije.Ostale vesti

Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022
Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

  • 05.08.2022
’’Đedov sabor’’ 6. i 7. avgusta u Osojanu
Savez amatera Kosova i Metohije i Dom kulture “Gračanica”, a ove godine im se pridružuje i Kulturni centar “Dragica Žarković” iz Kosovske Mitrovice, organizuju manifestaciju “Đedov sabor” koja se u Osojanu održava 6. i 7. avgusta ove godine. Predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije Đorđe Lakušić, gostujući u jutarnjem programu Radija Kosovska Mitrovica rekao je da će i ove godine dati sve od sebe zajedno sa ostalim organizatorima da ova manifestacija protekne po planu.
  • 04.08.2022
Počinje novi Eko art fest
Tokom leta i jeseni na severu Кosova će biti upriličen četvrti po redu Eko art fest. Ovogodišnji festival, čiji je organizator mitrovački "Akvarijus", biće realizovan pod sloganom "Smanji, ponovo upotrebi, recikliraj" (3R’s: Reduce, Reuse, Recycle).
  • 03.08.2022
Scene iz žitija Svetog Marka po prvi put
Ovih dana se u crkvi Svetog Marka u Šilovu privodi kraju nesvakidašnje freskopisanje scena iz Žitija Svetog Apostola Marka, jedinstveno u svetu.
  • 22.07.2022
Izvođači iz devet gradova na 55. Manifestaciji “Akordi Leška”
Kulturna manifestacija “Akordi Leška” održava se punih 55 godina i okuplja vokalne soliste koji nastupaju u revijalnom i takmičarskom delu programa boreći se za prvi glas ovog prestižnog i tradicionalnog takmičenja.
  • 20.07.2022