Vesti
Kultura

Predstava „Bilo dvaput u jednom kraljevstvu“ za decu u Gori

Dom kulture „Gračanica“ i Dečije pozorište iz Subotice organizuju izvođenje predstave „Bilo dvaput u jednom kraljevstvu“ rediteljke Divne Stojanov u osnovnim školama u Gori.

Predstava „Bilo dvaput u jednom kraljevstvu“ za decu u Gori
Ilustracija (Foto Dom kulture Gračanica)

Predstave će biti izvođene za učenike sledećih škola:

OŠ ,,Nebojša Jerković’’, OŠ ,,22. decembar“, OŠ ,,5. oktobar“, OŠ ,,9 maj“, OŠ ,,Zenuni“, OŠ ,,25 maj“

Sve predstave će biti izvedene u OŠ „Nebojša Jerković“ u Ljubovištu u utorak 19. oktobra u sledećem terminima: 11, 14 i 16 časova.

Nakon sveke predstave će glumice Dečijeg pozorišta iz Subotice Marta Aroksalaši i Imelda Vereš održati čas lutkarstva gde će učenicima objasniti osnove luktarske pozorišne umetnosti od izrade različitih vrsta lutaka, animacije i pravilnog vođenja lutke na sceni do osmišljavanja scenarija za lutkarsku predstavu.

"Predstava „Bilo dvaput u jednom kraljevstvu“ nas kroz radionicu uči kako da se igramo zajedno. Glumac i publika zajedno stvaraju predstavu. Na početku igraju razne igre kako bi pobedili dosadu, zatim dovode zimu u pozorište, a uz pomoć šala, kape i rukavica pričaju priču o matematičaru i pesniku koji rešavaju vekovnu svađu, ko je svetu potrebniji", ističu iz Doma kulture.

Dodaju da kroz ovu interaktivu predstavu i radionicu deca uče kako da se igraju uz pomoć jednostavnih predmeta, šala, kape i rukavica, da stvaraju zanimljive likove, kako da pričaju uzvudljive priče i na kraju kako da naprave pozorišnu predstavu a sve u cilju da pobede dosadu i da nauče kako da se igraju zajedno.

Osnovni cilj ovog projekta je približavanje lutkarske pozorišne umetnosti deci i mladima goranske zajednice kroz izvođenje lutkarske predstave, objašnjavanja osnovnih postupaka i principa rada na lutkarskoj predstavi.

Izvođenje lutkarske predstave i čas lutkarstva Dom kulture organizuje u okviru projekta „Pinokio i radost u svakoj školi u Gori“ koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja vlade Republike Srbije.Ostale vesti

Vojvođanska tambura u kosovskom „Vencu“

Nacionalni Ansambl narodnih igara i pesama „Venac“ planira da u svoj repertoar uvrsti i tamburicu, pa su tim povodom u Gračanicu stigli tamburaški eksperti kako bi zajedno sa članovima ovog ansambla pokrenuli radionicu.

  • 07.12.2021
Četiri prva mesta za balerine iz Gračanice

Balerine iz Baletske škole Doma kulture „Gračanica“ osvojile su prva četiri mesta na Prvom internacionalnom takmičenju u klasičnom i modernom baletu, koje organizuje Srpska asocijacija plesnih organizacija (SAPO).

  • 05.12.2021
Gračanica: Svetlom pisana istorija srpske škole glume
U Domu kulture "Gračanica otvorena" je izložba "Vek i po srpske škole glume” višeg umetničkog saradnika na katedri glume Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu Pavla Lazića koja je organizovana povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u Srbiji.
  • 03.12.2021
Sutra počinje radionica

Dom kulture „Gračanica“ organizuje treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“, koja će trajati od 03. do 09. decembra. Na radionici će učestvovati učenici osnovnih škola, uzrasta od 10 do 15 godina.

  • 02.12.2021
Večeras premijera filmova
U bioskopu Doma kulture Gračanica večeras će biti premijerno prikazana dva filma - "Gučijevi" i "Enkanto".
  • 02.12.2021
Završen „Grafest“. Prva nagrada reditelju Rastku Šejiću
Dodelom priznanja najboljim autorima dokumentarnih filmova i reportaža završen je jubilarni, deseti po redu, Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest". Prva nagrada pripala je Rastku Šejiću iz Beograda za dokumentarni film „Na veslu priča: Pozdrav pesniku“. Drugo mesto na festivalu osvojila je Radmila Vulićević, a treće Ana Marković.
  • 01.12.2021