Vesti
Kultura

Predsednik Srbije odlikovao Narodno pozorište u Prištini

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim građanima i institucijama povodom Vidovdana, a Karađorđeva zvezda III stepena dodeljena je Narodnom pozorištu u Prištini (NPP).
Predsednik Srbije odlikovao Narodno pozorište u Prištini
Dodela ordena Narodnom pozorištu u Prištini (Foto Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll)

Povodom Vidovdana, jednog od najvažnijih nacionalnih praznika, predsednik Srbije je najistaknutijim pojedincima i institucijama uručio ordenje. Među nagrađenima je i Narodno pozorište u Prišini “za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti kulture”. Orden je primio direktor ove ustanove Predrag Radonjić.

“Orden Karađorđeve zvezde III stepena, kao jedno od najvećih državnih priznanja, svakako znači neku vrstu potvrde uspešnosti našeg rada u prethodnom periodu. Čini mi se da je Narodno pozorište u Prištini sa brojem izvođenja svojih predstava na Kosovu i u drugim delovima Srbije, u regionu, svojim premijerama i njihovim kvalitetom pokazalo da najbolje reprezentuje savremeno srpsko stvaralaštvo na Kosovu i Metohiji”, kazao je Radonjić u izjavi za RTV Kim.

On je istakao da je ovo priznanje istovremeno i podstrek za dalji rad, ali i nova odgovornost da NPP nastavi da što bolje obavlja svoju kulturnu misiju.

NPP završava sezonu nastupom na Belefu

Prolećni deo sezone Narodno pozorište u Prištini završava 7.jula izvođenjem predstave “Ribarske svađe” u Beogradu na festivalu Belef. Sa istom predstavom glumci nastupaju večeras u Ustanovi kulture Vuk u Beogradu, a za sutra (30. jun) je predviđeno igranje predstave “Placebo”.

Sredinom jula NPP će otvoriti nove prostorije u Gračanici. Tada je predviđen i koktel za kraj uspešne prolećne sezone.

Ostali laureati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je i srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika i to Ordenom Republike Srbije, a Ordenom srpske zastave prvog stepena odlikovani su ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto i predsednik Nove srpske demokratije Crne Gore Andrija Mandić.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su Predrag Miki Manojlović i posthumno Bratislav Petković. Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena posthumno je odlikovan Đorđe Marjanović, a zlatnom medaljom za zasluge posthumno su odlikovani kompozitor Sanja Ilić, muzičar Zafir Hadžimanov, glumac Desimir Stanojević, novinar Aleksandar Vasić, modna dizajnerka Božana Jovanović.

Zlatne medalje za zasluge dobili su i predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Milorad Arlov, muzičar Oliver Mandić, operska pevačica Breda Kalef Simonović, pisac Aleksandar Gatalica, glumica Eva Ras, bivši teniser i teniski trener Radmilo Armenulić.

Među 65 odlikovanih pojedinaca i institucija su i pripadnici MUP i BIA, zdravstveni radnici, Spomen-park „Kragujevački oktobar“, virusolog Milanko Šekler, Filmski centar Srbije, te tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Mladen Nenadić.Ostale vesti

Živojin Rakočević dobitnik gran prija na festivalu „Pro poet“
Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević dobitnik je glavne nagrade na Međunarodnom književnom festivalu u Inđiji „Pro poet“.
  • 29.05.2023
Počinju Vidovdanske svečanosti: Dečija smotra folklora u Arhangelima
Tradicionalna dečija smotra folklora pod nazivom "U susret Vidovdanu" kojom ujedno počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine biće održana u subotu, 27. maja u porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena.
  • 25.05.2023
Spasovdanski dani u Prizrenu
Dom kulture „Gračanica“ i Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena organizuju „Spasovdanske dane u Prizrenu“ 24. i 25. maja. Posetioce očekuje promocija knjiga Mitre Reljić, izložba slika nastalih na koloniji „Jesen u Prizrenu“ 2022, kao i nastupi vokalnih solista i kazivanje stihova pesnika.
  • 24.05.2023
Mira Lolić Močević Srbima na Kosovu: Vi čuvate ono najsvetije
"Ako napustimo Kosovo i Metohiju onda će nestati Srba. Mi smo pupčanom vrpcom vezani za Kosovo i Metohiju", kazala je Mira Lolić Močević, autorka filma "Ako te se sjetim samo" sinoć premijerno prikazanog u Gračanici.
  • 24.05.2023
’’Jahao sam prema drvoredima – izabrane pesme 1981-2021’’: Duhovna vatra kojoj se uvek vraćamo
Promocija knjige “Jahao sam prema drvoredima – izabrane pesme 1981-2021” Ace Vidića održana je večeras Gradskoj biblioteci “Vuk Karadžić” u Kosovskoj Mitrovici.
  • 23.05.2023
PR kvintet u ’’Akvarijusu’’
Petar Rakić kvintet kojeg čine istaknuti muzičari mitrovičke muzičke scene nastupiće u PКC "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u sredu, 24. maja od 21.00.
  • 23.05.2023