Vesti
Kultura

Predavanje o Redži Muliću: Ko je Gusinjski Paganini?

Predavanje na temu „Idejne i stilske koordinate stvaralaštva Redže Mulića“ koje je večeras na Fakultetu umetnosti u Severnoj Mitrovici održala redovna profesorica Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu Sonja Marinković, bilo je prilika da se studenti ali i svi ljubitelji muzike, upoznaju sa životom i stvaralaštvom ovog crnogorskog kompozitora, koji je i svoj životni i radni vek vezao za Kosovo.
Predavanje o Redži Muliću: Ko je Gusinjski Paganini?
Profesorka Sonja Marinković (Foto Radio Mitrovica sever)

Redžo Mulić rođen je 18. marta 1923. godine u Gusinju, a preminuo 11. februara 1982. u Prištini i pitanje je dokle bi stigao da je sudbina dala da se rodi u nekoj Austriji, kao dete Lepoolda ili Mocarta, kaže profesorka Marinković. Ona potanko upoznaje studente sa čudnovatim životom ovog umetnika muzike za koga se vezuju Goli otok, detinjstvo bez oca, kompozitorska karijera u Radio Prištini gde je radio i kao urednik muzičkog programa. Pominju se i politizovanjem ukaljane poslednje godine života, nadimak Gusinjski Paganini i jedna violina koja mu je tokom Drugog Svetskog rata spasila život.

Profesorka Marinković upozorava na neistinitost podataka koje o Redži Muliću daju Vikipedija i ostale baze podataka na internetu.

Iako albanskog porekla, Mulić se uvek i svuda izjašnjavao kao Crnogorac i Jugosloven.

“Ono što je ključno jeste da će Mulić, nakon puškarskog zanata koji uči u rodnom Gusinju, školovanja u Skopskoj medresi, a onda i nezavršenih studija muzike u Beogradu, svoj život vezati za prostor Kosova i Metohije”, rekla je Marinkovićeva i dodala da je njegove studije prekinuo odlazak na Goli otok.

Široj publici, Mulić je najpoznatiji kao autor muzike za film “Kapetan Leši”, a stručnoj javnosti kao kreator soneta za gudački orkestar “Prizrenski akvareli”. Od ostalih dela, izdvajaju se Prva kosovska simfonija, Druga kosovska simfonija, Simfonijska fantazija, Legenda o heroju (posvećena Miladinu Popoviću) i mnoge druge. Komponovao je i horsku muziku i baletske kompozicije, a dosta je radio i muziku za pozorište.

Redža Mulić je važno ime jugoslovenske istorije muzike i trebalo bi mu dati zasluženo mesto u njoj, poruka je ovog predavanja.Ostale vesti

Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, u sredu 7. juna 2023. sa početkom u 20 časova.

  • 06.06.2023
Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
  • 05.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023