Vesti
Kultura

Praznik mimoze u Herceg Novom zatvaraju ’’Ribarske svađe’’ NPP-a

"Nakon prošlogodišnje mini turneje sa predstavom "Antigona" u Nikšiću, Herceg Novom i Kotoru, koja je imala veoma dobar prijem, dogovorili smo, i evo, uprkos brojnim otežavajućim okolnostima, realizujemo, u okviru manifesticije Dani mimoze, ove godine još jedno gostovanje Narodnog pozorišta u Prištini sa predstavom ’Ribarske svađe’", rekao je za RTV Kim direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Predrag Radonjić.
Praznik mimoze u Herceg Novom zatvaraju ’’Ribarske svađe’’ NPP-a
Detalj iz predstave ''Ribarske svađe'' (Foto NPP)

Poslednju reč na ovogodišnjem 53. Prazniku mimoze ima teatar. Za utorak, 8. mart, od 20 časova je u Dvorani Park predviđeno gostovanje ansambla Narodnog pozorišta iz Prištine (sa privremenim sedištem u Gračanici) u predstavi "Ribarske svađe".

"Verujem da će ova Goldonijeva renesansna predstava u režiji Milana Karadžića, izmeštena dijalektom i jezičkim diskursom u neimenovane prostore Boke Kotorske, biti posebno atraktivna za publiku u Herceg Novom. Nadam se da će ovo biti prilika da dogovorimo i neka nova gostovanja u Crnoj Gori, a nama je uvek zadovoljstvo da igramo pred publikom koja nas dočekuje sa radošću i sa kojom delimo istovetne jezičke i kulturološke kodove i tradiciju", rekao je Radonjić.

Predstava "Ribarske svađe" je premijerno izvedena u Gračanici 28. januara 2021. godine na matičnoj sceni NPP-a u Domu kulture "Gračanica".

"Ovo je, pre svega, izvanredna komedija situacije i komedija naravi. Mediteranski temperament likova nudi materijal da se prikažu veliki rasponi strasti, nagli preokreti, komični kalamburi. To omogućuje glumcima da prikažu spremnost i veliku zanatsku veštinu, predstavlja uživanje za reditelja, a nadamo se i za gledaoce naše predstave“, rekao je povodom premijere reditelj Milan Karadžić.

Pored Karadžića, koji je i idejno rešio scenografiju, autorsku ekipu čine još i Ivana Dimić (adaptacija), Dragica Laušević (kostimografkinja), Saša Lokner (kompozitor), Nebojša Gromilić (koreograf), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).

U predstavi igraju: Nebojša Đorđević, Anika Grujić, Srna Đenadić, Aleksandar Petković, Bojan Stojčetović, Aleksandra Cucić, Milica Burazer, Katarina Jeličić, Nemanja Oliverić, Dragi Petrović, Branko Babović i Tamara Tomanović.Ostale vesti

Žarko Milenković u užem krugu kandidata za nagradu ’’Branko Miljković’’
Pesnik sa centralnog Kosova Žarko Milenković se nalazi u užem krugu od 12 kandidata za nagradu "Branko Miljković" koja se dodeljuje za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku u 2022. godini, saopšteno je iz Niškog kulturnog centra.
  • 30.03.2023
„Umetnik je najjači kada je neraskidivim nitima vezan za korene svoga naroda“
Izložba radova akademika Svetomira Arsića Basare otvorena je sinoć u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. 
  • 30.03.2023
Gračanica: Opštinska smotra recitatora „Pesniče naroda mog“
Učenici osnovnih i srednjih škola takmičili su se u kazivanju stihova na 54. opštinskoj smotri recitatotra „Pesniče naroda mog“ u Domu kulture „Gračanica“. 
  • 29.03.2023
Kabaretska predstava
Na sceni Doma kulture "Gračanica" u ponedeljak 03. aprila u 20.00 časova biće izvedena kabaretska predstva "Čeznem da vam kažem" Teatra Vuk.
  • 28.03.2023
Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
  • 27.03.2023
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
  • 27.03.2023