Vesti
Kultura

Praznik mimoze u Herceg Novom zatvaraju ’’Ribarske svađe’’ NPP-a

"Nakon prošlogodišnje mini turneje sa predstavom "Antigona" u Nikšiću, Herceg Novom i Kotoru, koja je imala veoma dobar prijem, dogovorili smo, i evo, uprkos brojnim otežavajućim okolnostima, realizujemo, u okviru manifesticije Dani mimoze, ove godine još jedno gostovanje Narodnog pozorišta u Prištini sa predstavom ’Ribarske svađe’", rekao je za RTV Kim direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Predrag Radonjić.
Praznik mimoze u Herceg Novom zatvaraju ’’Ribarske svađe’’ NPP-a
Detalj iz predstave ''Ribarske svađe'' (Foto NPP)

Poslednju reč na ovogodišnjem 53. Prazniku mimoze ima teatar. Za utorak, 8. mart, od 20 časova je u Dvorani Park predviđeno gostovanje ansambla Narodnog pozorišta iz Prištine (sa privremenim sedištem u Gračanici) u predstavi "Ribarske svađe".

"Verujem da će ova Goldonijeva renesansna predstava u režiji Milana Karadžića, izmeštena dijalektom i jezičkim diskursom u neimenovane prostore Boke Kotorske, biti posebno atraktivna za publiku u Herceg Novom. Nadam se da će ovo biti prilika da dogovorimo i neka nova gostovanja u Crnoj Gori, a nama je uvek zadovoljstvo da igramo pred publikom koja nas dočekuje sa radošću i sa kojom delimo istovetne jezičke i kulturološke kodove i tradiciju", rekao je Radonjić.

Predstava "Ribarske svađe" je premijerno izvedena u Gračanici 28. januara 2021. godine na matičnoj sceni NPP-a u Domu kulture "Gračanica".

"Ovo je, pre svega, izvanredna komedija situacije i komedija naravi. Mediteranski temperament likova nudi materijal da se prikažu veliki rasponi strasti, nagli preokreti, komični kalamburi. To omogućuje glumcima da prikažu spremnost i veliku zanatsku veštinu, predstavlja uživanje za reditelja, a nadamo se i za gledaoce naše predstave“, rekao je povodom premijere reditelj Milan Karadžić.

Pored Karadžića, koji je i idejno rešio scenografiju, autorsku ekipu čine još i Ivana Dimić (adaptacija), Dragica Laušević (kostimografkinja), Saša Lokner (kompozitor), Nebojša Gromilić (koreograf), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).

U predstavi igraju: Nebojša Đorđević, Anika Grujić, Srna Đenadić, Aleksandar Petković, Bojan Stojčetović, Aleksandra Cucić, Milica Burazer, Katarina Jeličić, Nemanja Oliverić, Dragi Petrović, Branko Babović i Tamara Tomanović.Ostale vesti

Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022
Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

  • 05.08.2022
’’Đedov sabor’’ 6. i 7. avgusta u Osojanu
Savez amatera Kosova i Metohije i Dom kulture “Gračanica”, a ove godine im se pridružuje i Kulturni centar “Dragica Žarković” iz Kosovske Mitrovice, organizuju manifestaciju “Đedov sabor” koja se u Osojanu održava 6. i 7. avgusta ove godine. Predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije Đorđe Lakušić, gostujući u jutarnjem programu Radija Kosovska Mitrovica rekao je da će i ove godine dati sve od sebe zajedno sa ostalim organizatorima da ova manifestacija protekne po planu.
  • 04.08.2022
Počinje novi Eko art fest
Tokom leta i jeseni na severu Кosova će biti upriličen četvrti po redu Eko art fest. Ovogodišnji festival, čiji je organizator mitrovački "Akvarijus", biće realizovan pod sloganom "Smanji, ponovo upotrebi, recikliraj" (3R’s: Reduce, Reuse, Recycle).
  • 03.08.2022
Scene iz žitija Svetog Marka po prvi put
Ovih dana se u crkvi Svetog Marka u Šilovu privodi kraju nesvakidašnje freskopisanje scena iz Žitija Svetog Apostola Marka, jedinstveno u svetu.
  • 22.07.2022
Izvođači iz devet gradova na 55. Manifestaciji “Akordi Leška”
Kulturna manifestacija “Akordi Leška” održava se punih 55 godina i okuplja vokalne soliste koji nastupaju u revijalnom i takmičarskom delu programa boreći se za prvi glas ovog prestižnog i tradicionalnog takmičenja.
  • 20.07.2022