Vesti
Kultura

Pozorištu „Janićije Popović“ iz Gračanice najviše nagrada na festivalu „Moravski cvetić“

Amatersko pozorište „Janićije Popović“ Doma kulture u Gračanici osvojilo je četiri nagrade na četvrtom Međunarodnom festivalu dečijeg dramskog stvaralaštva „Moravski cvetić“ u Trsteniku.
Pozorištu „Janićije Popović“ iz Gračanice najviše nagrada na festivalu „Moravski cvetić“
Ilustracija (Foto Dom kulture Gračanica)

Mladi glumci amateri osvojili su nagrade u kategorijama: najbolja predstava, najbolja epizodna uloga, najbolji rekvizit i najbolji glumački par.

Predstava „Igra“ u režiji Boška Boškova, a po testu Aleksandra Davideskua, odlukom žirija proglašena je za najbolju na festivalu.

„Nagrade su me veoma obradovale. Smatram da je žiri umeo da prepozna talenat ove dece a ove nagrade su potvrda našeg uspeha i napretka u radu i značiće ogroman podstrek za ove mlade“, rekao je reditelj Boško Boškov.

Urednik programa Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ iz Gračanice Aleksandar Gudžić kaže da ni jednog trenutka nije gubio nadu u naše mlade talente.

„Zahvaljujem se žiriju na nagradama. One su potvrda da smo svih ovih godina bili na pravom putu, verovali u ono što radimo i kao što se vidi uspeh na kraju nije izostao“, ocenio je Gudžić.

On je rekao da je ova nagrada potvrda odličnog rada Doma kulture Gračanica sa decom u sekciji glume Amaterskog pozorišta "Janićije Popović" i dodao da u budućnosti mlade glumce očekuje projekcija novih predstava, ali i škola lutkarstva i glume.

"Ideja je da kroz proces pravljenja predstava i raznih škola i radionica glume mi decu učimo timskom duhu, omogućavamo im da razvijaju kreativnost i ljubav prema pozorišnoj umetnosti. Možda niko od te dece koja prođu kroz različite projekte i kurseve Doma kulture `Gračanica` neće biti glumci, nama to zapravo i nije cilj, ali smo ubeđeni da će ta deca biti verna pozorišna publika i mi kroz ovakve akcije promovišemo prave vrednosti", zaključio je Gudžić.

Nagrada za glumačko partnerstvo dodeljena je Aleksi M. Simiću i Nemanji Đekiću koji igraju dva mačka.
„Ne može se reći da su njihove uloge glavne ali su dve podjednako važne i velike, koje svakako nisu epizode. Bili smo svedoci nečeg što je u glumačkoj igri uvek veliki izazov: to su dva mačka, dva partnera koji jedan bez drugog ne mogu“, navodi se u obrazloženju žirija.

Glumici Heleni Popović za ulogu Mišića Miška žiri je dodelio nagradu za najbolju glumačku bravuru.

„Iako, po broju replika mala, nagradu za glumačku bravuru, a opet ne za epizodu, zasluženo dodeljujemo Heleni Popović“, odlučio je žiri.

Za zanimljivo rešenje rekvizite nagrađen je Nikola Ilić Crni – grafičar Doma kulture „Gračanica“.

„ U predstavi se ističe vizuelni identitet koji je i scenski funkcionalan u smislu označavanja scenskih likova, karaktera, pa i same radnje. Posebno se izdvojilo rešenje rekvizite. Za kreaciju likova pasa koji nastupaju kao grupa-čopor u borbi sa mačkama, upotrebljeni su, ne kostimi nego kišobrani koje glumci otvaraju i zatvaraju i koji imaju nacrtane na sebi i oči i lica – pravi scenski znak! Kišobran igra psa! Specijalna nagrada koju možda u nekom narednom periodu uvrstimo i kao jednu od glavnih nagrada da posvetimo pažnju rekviziti i da kažemo i našim gledaocima ali i učesnicima koliko je ona važna, da se vidi, da se ceni i da je veoma važan pozorišni element“, naglašeno je u obrazloženju žirija festivala „Moravski cvetić“.

Žiri ovogodišnjeg festivala činili su glumci scene mladih iz pozorišta u Trsteniku: – Tijana Matić – predsednica žirija i članovi Una Ćirić, Andrej Jovanović i Tadija Radivojević.

Međunarodni festival dečijeg dramskog stvaralaštva „Moravski cvetić“ održan je od 17. do 22. maja, ove godine zbog anti – kovid mera prvi put u onlajn formatu. Pored gračaničkog amaterskog pozorišta u takmičarskom delu programa sa po dve predstave učestvovalo je Pozorište iz Kruševca, i Knjaževca, gosti iz Banja Luke sa jednom dok su domaćini nastupali u revijalnom delu programa.Ostale vesti

Koncert u čast jubileja, 7 vekova manastira Gračanice
Povodom jubileja, 7 vekova manastira Gračanice, učenici muzičkih škola „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i "Stevan Hristić" iz Staništora, hora „Simonida“ i crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovce održali su koncert u Domu kulture.
  • 16.06.2021
Diskusija i izložba u PKC-u
Alternativna Internet stranica, večeras u 19 časova u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus", organizuje diskusiju "Alternativna mesta okupljanja - samostalne inicijative za kulturu, umetnost, slobodu...". Iste večeri biće otvorena izložba fotografija Sunčice Andrejević, dok će u muzičkom delu programa nastupiti Ilda Krama. 
  • 14.06.2021
Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića

Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića biće održana u subotu od 19 časova u Domu kulture „Gračanica“. 

  • 10.06.2021
Nataša Tasić Knežević: Ljubav je srž života
Operska diva moćnog glasa Nataša Tasić Knežević zadivila je večeras publiku u Gračanici ne samo svojim talentom i izvođenjem, već i neposrednošću, ljubaznošću i toplinom.
  • 09.06.2021
’’Akvarijus’’: Predstavljanje slikovnice ’’Utine i Miljanine boje prirode’’
Slikovnica za decu „Utine i Miljanine boje prirode“ (2021) biće predstavljena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u četvrtak, 10. juna 2021. godine, u 12 časova.
  • 09.06.2021
Operska diva Nataša Tasić Knežević nastupa u Gračanici
Operska diva iz Beograda Nataša Tasić Knežević održaće koncert u Domu kulture u Gračanici u sredu od 18 časova.
  • 07.06.2021