Vesti
Kultura

Poznati laureati "Malog Joakima"

Gran pri "Mali Joakim" jednoglasno je dodeljen predstavi „Palčica“ Pozorišta lutaka Niš, odlučio je žiri 13. Festivala predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije u sastavu: Jelena Janjatović (kostimograf), Ljubiša Barović (glumac) i Boris Todorović (reditelj).
Poznati laureati
Iz predstave ''Palčica'' (Foto Dom kullture Gračanica)

U obrazloženju žirija se navodi da je: "predstava (’Palčica’) jasnog i dosledno sprovednog koncepta, modernog izraza i estetske usklađenosti, koja lako i precizno komunicira sa publikom". 
 
Komad rediteljke Dragane Miloševski Popov nagrađen je i za režiju, scenografiju (Zorana Petrov) i kostimografiju (Stefan Savković), a nagradu za žensko glumačko ostvarenje dobila je Aleksandra Pavlović za ulogu Palčice. Specijalna nagrada dodeljena je Jeleni Đorđević za više epizodnih uloga u istom komadu Pozorišta lutaka Niš.
 
Specijalna nagrada za dizajn svetla u predstavi "Srebrni car", Puls teatra Lazarevac i "Čarobnjak iz Oza", Pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja jednoglasno je dodeljena Radomiru Stamenkoviću.
 
Nagrada "Mali Joakim" za autorsku muziku dodeljena je većinom glasova Bratislavu Bati Zlatkoviću za predstavu "Čarobnjak iz Oza" Pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja.
 
Nagradu "Mali Joakim" za dramski tekst većinom glasova dobila je Biserka Кolevska za adaptaciju teksta u predstavi "Goli kralj", Pozorišta za decu Кragujevac.
 
Nagrada "Mali Joakim" za muška glumačka ostvarenja dodeljena je jednoglasno Petru Lukiću za ulogu Golog kralja i gostioničara u predstavi "Goli kralj", Pozorišta za decu Кragujevac.
 
Specijalna nagrada za epizodnu ulogu Šizele u predstavi „Sirano“, Narodnog pozorišta u Prištini dodeljena je Aleksandri Cucić. Žiri je naveo da "svojim tumačenjem lika Šizele, Aleksandra Cucić značajno obogaćuje paralelni tok radnje u pomenutoj predstavi, donoseći sveža i duhovita glumačka rešenja".
 
Festival, koji je u Gračanici počeo 10. maja, se završava sutra, kada će najpre u 13:00 u gračaničkom Domu kulture dobitnicima biti uručene nagrade, da bi potom u njihovu čast bila izvedena predstava "Tri praseta" Kruševačkog pozorišta.Ostale vesti

„Antigona“ otvara festival „Joakim Vujić“

Predstava "Antigona", po Sofokleu, a u režiji Nenada Todorovića i koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović", otvoriće 57. pozorišni festival "Joakim Vujić" koji će biti održan u Leskovcu od 23. do 30. septembra.

  • 22.09.2021
Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021