Vesti
Kultura

Poznati laureati "Malog Joakima"

Gran pri "Mali Joakim" jednoglasno je dodeljen predstavi „Palčica“ Pozorišta lutaka Niš, odlučio je žiri 13. Festivala predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije u sastavu: Jelena Janjatović (kostimograf), Ljubiša Barović (glumac) i Boris Todorović (reditelj).
Poznati laureati
Iz predstave ''Palčica'' (Foto Dom kullture Gračanica)

U obrazloženju žirija se navodi da je: "predstava (’Palčica’) jasnog i dosledno sprovednog koncepta, modernog izraza i estetske usklađenosti, koja lako i precizno komunicira sa publikom". 
 
Komad rediteljke Dragane Miloševski Popov nagrađen je i za režiju, scenografiju (Zorana Petrov) i kostimografiju (Stefan Savković), a nagradu za žensko glumačko ostvarenje dobila je Aleksandra Pavlović za ulogu Palčice. Specijalna nagrada dodeljena je Jeleni Đorđević za više epizodnih uloga u istom komadu Pozorišta lutaka Niš.
 
Specijalna nagrada za dizajn svetla u predstavi "Srebrni car", Puls teatra Lazarevac i "Čarobnjak iz Oza", Pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja jednoglasno je dodeljena Radomiru Stamenkoviću.
 
Nagrada "Mali Joakim" za autorsku muziku dodeljena je većinom glasova Bratislavu Bati Zlatkoviću za predstavu "Čarobnjak iz Oza" Pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja.
 
Nagradu "Mali Joakim" za dramski tekst većinom glasova dobila je Biserka Кolevska za adaptaciju teksta u predstavi "Goli kralj", Pozorišta za decu Кragujevac.
 
Nagrada "Mali Joakim" za muška glumačka ostvarenja dodeljena je jednoglasno Petru Lukiću za ulogu Golog kralja i gostioničara u predstavi "Goli kralj", Pozorišta za decu Кragujevac.
 
Specijalna nagrada za epizodnu ulogu Šizele u predstavi „Sirano“, Narodnog pozorišta u Prištini dodeljena je Aleksandri Cucić. Žiri je naveo da "svojim tumačenjem lika Šizele, Aleksandra Cucić značajno obogaćuje paralelni tok radnje u pomenutoj predstavi, donoseći sveža i duhovita glumačka rešenja".
 
Festival, koji je u Gračanici počeo 10. maja, se završava sutra, kada će najpre u 13:00 u gračaničkom Domu kulture dobitnicima biti uručene nagrade, da bi potom u njihovu čast bila izvedena predstava "Tri praseta" Kruševačkog pozorišta.Ostale vesti

Koncert u čast jubileja, 7 vekova manastira Gračanice
Povodom jubileja, 7 vekova manastira Gračanice, učenici muzičkih škola „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i "Stevan Hristić" iz Staništora, hora „Simonida“ i crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovce održali su koncert u Domu kulture.
  • 16.06.2021
Diskusija i izložba u PKC-u
Alternativna Internet stranica, večeras u 19 časova u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus", organizuje diskusiju "Alternativna mesta okupljanja - samostalne inicijative za kulturu, umetnost, slobodu...". Iste večeri biće otvorena izložba fotografija Sunčice Andrejević, dok će u muzičkom delu programa nastupiti Ilda Krama. 
  • 14.06.2021
Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića

Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića biće održana u subotu od 19 časova u Domu kulture „Gračanica“. 

  • 10.06.2021
Nataša Tasić Knežević: Ljubav je srž života
Operska diva moćnog glasa Nataša Tasić Knežević zadivila je večeras publiku u Gračanici ne samo svojim talentom i izvođenjem, već i neposrednošću, ljubaznošću i toplinom.
  • 09.06.2021
’’Akvarijus’’: Predstavljanje slikovnice ’’Utine i Miljanine boje prirode’’
Slikovnica za decu „Utine i Miljanine boje prirode“ (2021) biće predstavljena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u četvrtak, 10. juna 2021. godine, u 12 časova.
  • 09.06.2021
Operska diva Nataša Tasić Knežević nastupa u Gračanici
Operska diva iz Beograda Nataša Tasić Knežević održaće koncert u Domu kulture u Gračanici u sredu od 18 časova.
  • 07.06.2021