Vesti
Kultura

Povratak nosi seme nade

Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
 • 10.08.2022
 • 21:30 h
 • Kultura
 • izvor: Politika, autor Živojin Rakočević
 • komentara:
 • pregleda: 194
Povratak nosi seme nade
Sa skupa u Osojanu (Foto Živojin Rakočević)

Pre dvadeset jednu godinu na svoja potpuno uništena imanja vratili su se Srbi ovog kraja i pokušavali da organizuju život. U trenutku najvećeg kolebanja, da li treba ostati ili se vratiti nazad u centralnu Srbiju, među povratnike je došao mitropolit Amfilohije i jednim potresnim govorom prelomio njihovu sudbinu.

"Vraćaćemo se dok bude sunca i meseca. Nema sile ni nebeske ni zemaljske, koja nas može odvojiti od naše Pećke patrijaršije, Visokih Dečana i Gračanice", rekao je između ostalog mitropolit. Povratnici su ostali na svome, a selo Osojane kod Istoka je do dana današnjeg najuspešniji primer povratka Srba na Kosovo i Metohiju. Na drugim mestima i u drugim krajevima povratak je u najvećoj meri propao. Sećajući se dana povratka, meštani sa Eparhijom raško-prizrenskom i institucijama kulture ustanovili su dane Đedovog sabora koje početkom avgusta karakterišu različite aktivnosti.

"Povratak u Osojane nosi seme nade", rekao je predsednik Privremenog organa opštine Istok Kosta Belošević koji smatra da Srbi moraju odlučivati o svom jeziku, kulturi, veri.

"Pred nama su mnogi izazovi koji traže čvrstu odlučnost da postojimo i da opstanemo na ovom prostoru", dodao je Belošević.

Život na tankoj liniji između opstanka i nestanka, u stalnom oprezu i tenzijama različitog tipa učinio je da ovi povratnici svaki dolazak vide kao potvrdu ličnog postojanja i rešenja problema u kojem žive. Zato su i deca i odrasli prisustvovali književnoj večeri na kojoj su govorili: Ratko Popović, Novica Sovrlić, Aleksandar Dunđerin, Dragomir Kostić, Žarko Milenković i guslar Stanko Adžić.

"Ovo je drugi Đedov sabor, našeg divnog mitropolita Amfilohija, koji je bio mitropolit crnogorsko-primorski, ali je u svom srcu i duši nosio Kosovo i Metohiju i mnogo puta je to potvrdio svojim životom i svojim delima", rekao je vladika raško-prizrenski Teodosije.

Predstavnik mitropolije crnogorsko-primorske, iguman cetinjskog manastira Pajsije (Đerković) je kazao:

"Ovim našim prisustvom mi želimo da pokažemo našu ljubav prema svima vama. Da znate da je svaka vaša radost i naše radovanje, i da je svaka vaša tuga i naša tuga".

Na spomenik, na kojem su ispisana imena žrtava ovog kraja, od kojih se polovina vodi kao nestala, vence su položili predstavnici Udruženja Kosmetski stradalnici, a prisutnima se obratila Gordana Đikanović.

Koncert sa pesmama i igrama iz naših različitih krajeva, pred više od dvesta posetilaca, u porti obnovljenog hrama Svetog Arhangela Gavrila održalo je Kulturno-umetničko društvo "Kopaonik" iz Leposavića.

Drugi Đedov sabor u Metohiji organizovali su Eparhija raško-prizrenska, Parohija osojanska, Dom kulture "Gračanica", Privremeni organ opštine Istok, Savez amatera Kosova i Metohije i Dom kulture "Sveti Sava" Istok, a podršku su pružili Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije i Ministarstvo za kulturu i informisanje Vlade Republike Srbije.Ostale vesti

Na
Druga po redu "Pijaca knjiga" otvorena je sinoć u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici. Promovisana je knjiga aforističara Jovana Zafirovića.
 • 04.10.2022
Otvara se pijaca knjiga u ’’Akvarijusu’’
Besedom o knjizi Nevene Milosavljević, predstavljanjem knjige aforizama "Glavom kroz stid" dobitnika Vibove nagrade Jovana Zafirovića, te muzičkim nastupom Petra Rakića (gitara) i Dragane Milić (vokal) večeras (ponedeljak, 3. oktobar) u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" biće svečano otvorena druga po redu "Pijaca knjiga".
 • 03.10.2022
U Prizrenu počela radionica ’’Pesme prizrenske’’

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena počela je radionica pod nazivom „Pesme prizrenske“ koju organizuje umetničko udruženje Prizrenaca „Bistrica“.

 • 01.10.2022
’’SumLjivo lice’’ u Gračanici za početak jesenje sezone Narodnog pozorišta Priština
Predstava "SumLJivo lice" u režiji Milana Neškovića i produkciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP), rađena prema jednom od najpoznatijih dela Branislava Nušića, biće izvedena na obeležavanju godišnjice NPP-a i početku jesenje sezone 8. oktobra, od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica". 
 • 01.10.2022
Predstavljanje lika i dela Grigorija Božovića u Matici srpskoj
Dom kulture “Stari Kolašin” iz Zubinog Potoka predstaviće se publici u Novom Sadu, u Matici srpskoj i Srpskom narodnom pozorištu 30. septembra i prvog novembra.
 • 29.09.2022
Pesnički susreti ’’Lazar Vučković’’: U dva dana od Prizrena do Mitrovice
Dvodnevni Pesnički susreti "Lazar Vučković" održaće se 29. i 30. septembra, a pesnički karavan će obići Gornje selo kod Prizrena, Bogosloviju u gradu na Bistrici, Gračanicu, Prilužje i Kosovsku Mitrovicu.
 • 28.09.2022