Polaznici "Škole filmske magije" snimili film u jednom kadru

Peta po redu „Škola filmske magije“ završena je dodelom sertifikata njenim polaznicima. Ove godine tridesetak učesnika imalo je poseban zadatak, da snimi kratki film u jednom kadru (mizankadar).

Podeli ovaj članak sa:
  • Završena 5. Škola filmske magije (Foto Kim)

Rezultat ovogodišnje petodnevne „Škole filmske magije“ koju zajedno organizuju „Gargantua film“ iz Beograda i Dom kulture Gračanica je kratki film „Iza zavese“.
Ovaj film je poseban po tome što je snimljen u tzv. mizankadru, odnosno u jednom kadru.

Nakon prikazivanja filma zadovoljni su bili i predavači i polaznici ove škole.

„Ja sam zadovoljan još pre nego što dođem, a posle i zato što ću da dođem jer mi je ovde kao da dođem kući, tako se osećam. Došao sam kada je bila druga po redu „Škola filmske magije“ i onda sam se zaljubio u Gračanicu i u decu“, kaže profesor glume Mihailo Laptošević.

Najviše interesovanja i ove godine bilo je za glumu. Laptošević kaže da u Gračanici ima mnogo talentovane dece.

„Ta deca su vanredno darovita. Ja sam dugo u Beogradu, 15 godina sam radio sa decom i ono za šta mi tamo treba četiri sata, ovde mi je dovoljno sat vremena. Da li je to od želje, volje, koncentracije ili od vaspitanja, pa sad u tih sat vremena mogu svašta, možda je to“, kaže Laptošević.

Tamara Ristović je bila na odseku glume. „Moram priznati da je bilo jako teško, ali kada se zajedno radi sa ovakvim profesionalcima kao što su naši predavači bili ove godine, sa ekipom koja nama predstavlja jednu porodicu, onda ništa nije teško, sve se može savladati sa lakoćom i sve na kraju može ispasti kao što je ispao naš kratki film koji se svima svideo. Dali smo sve od sebe. Ovo je divno iskustvo za sve nas ovde, sa Kosova i Metohije, a pre svega u Gračanici gde smo domaćini“, rekla je Ristović.

Najteži zadatak na ovogodišnjoj školi imao je kamerman Živojin Andrejević koji je film snimio u jednom kadru.

„Ovde sam od prve godne. Imam lepo iskustvo. Druženjem sa mlađim i starijim generacijama naučio sa dosta toga, što se tiče kursa kamere i oko kamere. Na početku je bilo teško, ali sam tokom godina dosta savladao sve ovo gradivo, tako da mi je ove godine bilo zabavno,“rekao je Živojin Andrejević.

„Ove godine smo imali jednog polaznika. Interesovanje je bilo manje ali Živojin koji je bio jedna vrsta asistenta je zapravo je neko ko je ovde već pet godina, od učenika je došao do asistenta i pokazao je stvarno veliko znanje pa je i ovaj filmić koji smo pogledali sam izveo. To je bilo njegovo delo i pokret kamere i sve svoje znanje je tu preneo“, kazao je profesor kamere Aleksandar Angelovski.

Pokloni za najbolje učenike na takmičenju iz Istorije

Nakon dodele sertifikata polaznicima „Škole filmske magije“, dodeljene su i nagrade učenicima osnovnih škola koji su ostvarili zapažene rezultate na republičkom takmičenju iz Istorije. Poklon knjige obezbedila je Fondacija prof.dr Danice Grujičić.

„Rešili smo da nagradimo njihov uspeh da im to bude podstrek za dalji rad. Naša fondacija na Kosovu i Metohiji je osnovana prošle godine i trenutno imamo 60 volontera. Cilj naše fondacije je pomažemo mlade talente, kaže poverenik Fondacije Vojin Čukuranović.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane