Vesti
Kultura

“Poezija je najslobodniji vid izražavanja”

"Poezija je najslobodnija grana umetnosti, najslobodniji vid izražavanja", kazao je uoči Svetskog dana poezije pesnik Žarko Milenković. Profesorka srpskog jezika Radmila Miljković se trudi da ljubav prema poeziji prenese na svoje učenike.
“Poezija je najslobodniji vid izražavanja”
Ilustracija (Foto Kim)

U vremenu kada je sve usmereno ka digitalnom svetu, na poeziju kao da se zaboravilo. Omladina se sve češće odlučuje za gledanje filmova, igranje video igrica ili druženje putem socijalnih mreža, a sve manje pažnje posvećuje poeziji.

Žarko Milenković poeziju piše već 10 godina. Inspiraciju za pisanje pronalazi u svakodnevnim životnim stvarima. “Uglavnom je to pokušaj odgovora umetnika na oskudno vreme koje nas okružuje”, tvrdi Milenković.

“Poezija može biti neki običan razgovor. Poezija može biti neka slika, poezija nastaje i iz knjiga, tako što se mnogo čita, jer ne može se pisati ozbiljna književnost ukoliko se mnogo ne čita. Inspiracija može biti u svemu, ona može da dođe u bilo koje doba. Svakodnevni život, svakodnevni problemi sa kojim se suočavamo kao kolektiv, ali i kao pojedinci, mogu biti inspiracija”, kazao je Milenković.

On smatra da se poezija ne čita dovoljno, ali da su oni koji je čitaju “istinski zaljubljenici u poeziju koji bez poezije ne mogu”.

“Poezija je najslobodnija grana umetnosti, najslobodniji vid izražavanja. Vi u romanu, prozi, drami možete imati različite vrste diskursa i mogu to biti najrazličitiji govori ideologije, dok poezija takve vrste govora i zagovaranja ne podnosi i tu se odmah vidi da se nešto postiže. Postiže se nešto što ne bi trebalo da se postiže i što se ne može postići na kraju krajeva, jer to nije poezija”, kazao je Milenković.

Milenković je do sada objavio dve zbirke pesama, “Kenotaf” 2011. godine i “Krhotina leta” 2019. Pored poezije, piše i kratke priče, književnu i likovnu kritiku.

Profesorka srpskog jezika Radmila Miljković je zaljubljenica u poeziju. Trudi se da ljubav prema poeziji prenese i na svoje učenike.

“Ja sam veliki ljubitelj poezije, pišem poeziju i to negujem kod sebe. Trudim se da tu ljubav prenesem i na svoje đake. Postoje đaci koji vole poeziju da čitaju, ali i da pišu poeziju. Ali, trudim se da prenesem to i na one druge koji nisu baš zaintereovani, da ih motivišem da nešto čitaju”, kazala je Miljkovićeva.

Svetski dan poezije proslavlja se 21. marta i ustanovljen je od strane UNESКO-a 1999. godine. Svrha ovog dana je promocija čitanja, pisanja, objavljivanja poezije širom sveta. Takođe i ”davanje novih podsticaja i priznanja nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima”.

 Ostale vesti

Kulturni program putem Fejsbuka
Dom kulture „Gračanica“ je za četvrtu nedelju koliko već traje ograničeno kretanje i vanredno stanje izazvano epidemijom virusa Кorona pripremio raznovrsni program koji se može pratiti online.
  • 05.04.2020
Filmski dan Doma kulture na internetu
Dom kulture za danas preporučuje filmski program na internetu i poziva gledaoce da prate filmski festival "Moj off" i pogledaju neke od najnovijih i najprestižnijih naslova svetske kinematografije koji su obeležili festivalsku scenu.
  • 02.04.2020
Večeras predstava „Nasmejani snovi“
Dom kulture „Gračanica“ je danas za sve posetioce njihove Fejsbuk stranice pripremio dečju predstavu „Nasmejani snovi“ po tekstu, scenariju i režiji Boška Boškova u sklopu kulturnog programa “Kultura u doba Korone”.
  • 01.04.2020
Dom kulture "Gračanica" nastavlja da priprema događaje u okviru programa "Kultura u doba Korone" koje deli sa posetiocima njihove Fejsbuk i Instagram stranice. Da su ljudi zainteresovani za sadržaj koji im ova kulturna ustanova nudi, pokazuje podatak da je protekle nedelje njihova stranica imala 10.000 pregleda.
  • 30.03.2020
Dom kulture Gračanica nastavlja sa programima
Dom kulture Gračanica je i za treću nedelju, koliko već traje ograničeno kretanje i vandredno stanje izazvano koronavirusom, pripremio programe u okviru "Kulture u doba Korone".
  • 29.03.2020
Večeras razgovor sa pesnikom Gojkom Božovićem
Za sve ljubitelje književnosti, Dom kulture Gračanica za petak je pripremio književno-tribinski program, u 18 časova održaće se onlajn razgovor sa pesnikom, književnim kritičarem, esejistom i izdavačem Gojkom Božovićem iz Beograda.
  • 27.03.2020