Vesti
Kultura

“Poezija je najslobodniji vid izražavanja”

"Poezija je najslobodnija grana umetnosti, najslobodniji vid izražavanja", kazao je uoči Svetskog dana poezije pesnik Žarko Milenković. Profesorka srpskog jezika Radmila Miljković se trudi da ljubav prema poeziji prenese na svoje učenike.
“Poezija je najslobodniji vid izražavanja”
Ilustracija (Foto Kim)

U vremenu kada je sve usmereno ka digitalnom svetu, na poeziju kao da se zaboravilo. Omladina se sve češće odlučuje za gledanje filmova, igranje video igrica ili druženje putem socijalnih mreža, a sve manje pažnje posvećuje poeziji.

Žarko Milenković poeziju piše već 10 godina. Inspiraciju za pisanje pronalazi u svakodnevnim životnim stvarima. “Uglavnom je to pokušaj odgovora umetnika na oskudno vreme koje nas okružuje”, tvrdi Milenković.

“Poezija može biti neki običan razgovor. Poezija može biti neka slika, poezija nastaje i iz knjiga, tako što se mnogo čita, jer ne može se pisati ozbiljna književnost ukoliko se mnogo ne čita. Inspiracija može biti u svemu, ona može da dođe u bilo koje doba. Svakodnevni život, svakodnevni problemi sa kojim se suočavamo kao kolektiv, ali i kao pojedinci, mogu biti inspiracija”, kazao je Milenković.

On smatra da se poezija ne čita dovoljno, ali da su oni koji je čitaju “istinski zaljubljenici u poeziju koji bez poezije ne mogu”.

“Poezija je najslobodnija grana umetnosti, najslobodniji vid izražavanja. Vi u romanu, prozi, drami možete imati različite vrste diskursa i mogu to biti najrazličitiji govori ideologije, dok poezija takve vrste govora i zagovaranja ne podnosi i tu se odmah vidi da se nešto postiže. Postiže se nešto što ne bi trebalo da se postiže i što se ne može postići na kraju krajeva, jer to nije poezija”, kazao je Milenković.

Milenković je do sada objavio dve zbirke pesama, “Kenotaf” 2011. godine i “Krhotina leta” 2019. Pored poezije, piše i kratke priče, književnu i likovnu kritiku.

Profesorka srpskog jezika Radmila Miljković je zaljubljenica u poeziju. Trudi se da ljubav prema poeziji prenese i na svoje učenike.

“Ja sam veliki ljubitelj poezije, pišem poeziju i to negujem kod sebe. Trudim se da tu ljubav prenesem i na svoje đake. Postoje đaci koji vole poeziju da čitaju, ali i da pišu poeziju. Ali, trudim se da prenesem to i na one druge koji nisu baš zaintereovani, da ih motivišem da nešto čitaju”, kazala je Miljkovićeva.

Svetski dan poezije proslavlja se 21. marta i ustanovljen je od strane UNESКO-a 1999. godine. Svrha ovog dana je promocija čitanja, pisanja, objavljivanja poezije širom sveta. Takođe i ”davanje novih podsticaja i priznanja nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima”.

 Ostale vesti

„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020
U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020
U toku je deveta nedelja koliko traje izolacija i ograničeno kretanje usled pojave epidemije koronavirusa. Dom kulture "Gračanica" je i za ovu nedelju pripremio kulturni program koji emituje preko društvenih mreža.
  • 10.05.2020
Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije
Dom kulture „Gračanica“ je za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona pripremio programe kulturnog sadržaja.
  • 03.05.2020