Vesti
Kultura

Počinju Vidovdanske svečanosti

Otvaranjem likovne kolonije, večeras počinje tradicionalna manifestacija Vidovdanske svečanosti.
Počinju Vidovdanske svečanosti
Sa likovne kolonije 2012.godine (Foto arhiva KIM)

Svečanost koja će početi u 20 sati u Domu kulture u Gračanici, biće upriličena koncertom studenata i profesora muzičkog odseka Fakulteta umetnosti Priština - Kosovska Mitrovica sa horom i solistima.

Istovremeno će, kako se navodi u saopštenju Doma kulture, početi obeležavanje 65. godina postojanja srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Prištine sa trenutnim sedištem u Gračanici.

Jedan od najvažnijih događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti jeste likovna kolonija koja decenijama okuplja veliki broj likovnih umetnika sa Kosova, centralne Srbije, ali i onih koji žive u inostranstvu.

Ove godine će na koloniji učestvovati poznati srpski slikari i profesori na Fakultetu umetnosti, među kojima su Zoran Furunović, Petar Đuza, Svetislav Slavković Kajzer.

Učestnici kolonije biće i Slobodan Trajković, Saša  Filipović, Anđela Mujčić, Ljiljana Šunjarević Arbajter, Maja Todić, Jelena Jelača, Nataša Ristović, Ester Milentijević i Evin Pešić.

Na ovom važnom likovnom događaju tradicionalno se dodeljuje nagrada za životno delo „Longin“.

Prošlogodišnji dobitnik priznanja „Longin“ je istoričar umetnosti Srđan Marković.
 Ostale vesti

MMA u ’’Akvarijusu’’
Prvi deo umetničkog performansa MMA („Mali Multimedijalni Angažman“) održaće se u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u petak 5. marta 2021. godine od 19 časova.
  • 03.03.2021
Ponovo radi Škola glume NPP-a!
Škola glume Narodnog pozorišta u Prištini nastavlja sa radom u Domu kulture Gračanica u sredu, 10. marta 2021. godine.
  • 01.03.2021
Restaurisani spomen krst ponovo istaknut u dvorištu Doma kulture
Danas je u dvorištu Doma kulture "Gračanica" postavljen restaurisani spomen krst "Srbi Кosovci - za krst časni i slobodu zlatnu" posvećen stradalim Srbima u NATO bombardovanju i tokom egzodusa 1999. godine.
  • 01.03.2021
’’Uprkos svemu’’ u gradu na Ibru
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića, posvećen radu Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici, priča je o kolektivu koji je pokazao da se ljubav prema umetnosti ne može uništiti. Film koji kroz priču o životu jedne institucije, govori o sudbini srpskog naroda, kulture, postojanja i identiteta na Kosovu, prikazan je sinoć u severnom delu Kosovske Mitrovice.
  • 26.02.2021
Projekcija filma
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića posvećen radu Narodnog pozorišta Priština biće premijerno prikazan danas u Kosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.
  • 25.02.2021
Veče ruskih romansi u Gračanici
U Domu kulture u Gračanici večeras će biti održan Koncert ruskih romansi.
  • 25.02.2021