Vesti
Kultura

Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”

Pesnički susreti “Lazar Vučković” svečano će biti otvoreni večeras u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.
Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”
Sa Pesničkih susreta u Gračanici (Foto Kim arhiva)

Susrete koji se održavaju u znak sećanja na prerano preminulog pesnika Lazara Vučkovića koji se 1966. godine utopio u Ohridskom jezeru (zajedno sa pesnikom Blažom Šćepanovićem) prilikom učešća na „Struškim večerima poezije” organizuju Ustanova za novinsko izdavačku delatnost „Panorama“ – Jedinstvo i Dom kulture „Gračanica“.

Pesnički susreti se organizuju od 1969. godine a od 1970. se dodeljuje nagrada „Lazar Vučković“ za najbolju poeziju objavljenu u časopisu „Stremljenja“.

Program će se nastaviti sutra nastupom pesnika u dvorištima škola „Milan Rakić“ u Babinom Mostu u 10 časova, i „Radoš Tošić“ u Osojanu u 11 časova.

Program će se održati uz poštovanje epidemioloških mera.

Otvaranje Susreta i dodela nagrade biće prenošeno na Fejsbuk stranici Doma kulture.



Ostale vesti

U ponedeljak počinje

Deveti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest" održaće se od 7. do 9. decembra u Domu kulture koji je i organizator festivala.

  • 04.12.2020
Rakočević: Prirodno je da film o Jasenovcu počne svoj bioskopski život sa Kosova
Bura oko neregularnosti ovogodišnjeg izbora za srpskog kandidata za nagradu Oskar u konkurenciji za najbolji međunarodni film tiče se između ostalog i toga da odabrano ostvarenje – film „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića, nije imalo zvaničnu distribuciju kao što propisi nalažu.
  • 02.12.2020
Profesoru Radivoju Mladenoviću nagrada Pavle i Milka Ivic
Prof. dr Radivoje Mladenović dobio je godišnju nagradu „Pavle i Milka Ivić“ za knjigu „Govor severnošarplaninske župe Sirinić“, saopštilo je Slavističko društvo Srbije.
  • 01.12.2020
U Gračanici premijerno film
Igrani film "Dara iz Jasenovca", reditelja Predraga Gage Antonijevića biće prikazivan narednih sedam dana u Gračanici i drugim sredinama na Kosovu.
  • 24.11.2020
Pesnik Mošo Odalović nagradu poklonio zavičaju
Godišnja nagrada Zadužbine „Rodoljub Nićiforović“ iz Pariza pripala je ove godine srpskom pesniku za decu Mošu Odaloviću koji je ovu nagradu posvetio selu Staro Gracko kod Lipljana.
  • 24.11.2020
Neuspeh festivala
Kampanju „Sloboda ima ime – OVK“, osmislila grupa je od šest umetnika i intelektualaca od kojih su dvoje prikazani beogradskoj publici u sklopu festivala "Mirdita, dobar dan" – umetnica i poslanica DPK Eljiza Hodža, i glumac i režiser, Fatmir Spahiu. Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije saopštila je da kao neuspeh festivala vidi činjenicu da neki od nekadašnjih učesnika "učestvuju u kampanji slavljenja optuženih za ratne zločine i u pritiscima na rad Specijalizovanih veća u Hagu".
  • 17.11.2020