Vesti
Kultura

Počinju likovni susreti "Jesen u Prizrenu"

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju sedmodnevne likovne susrete „Jesen u Prizrenu“. Umetnici će od 01. novembra 2022. godine sedam dana stvarati u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena.

Počinju likovni susreti
Sa jedne od prošlih kolonija (Foto Kim arhiva)

Grad Prizren sa svojim duhovnim, kulturnim i istorijskim vrednostima ugostiće sedam slikara: Biljanu Vuković, Jelenu Milošević i Ljiljanu Glišović iz Beograda, Ivana Кarafilovskog iz Pančeva, Vlatku Milenković iz Despotovca, Anu Bulatović iz Herceg Novog i Lojzea Кalinšeka iz Ljubljane (Slovenija).

"‚Jesen u Prizrenu‚ je kolonija tematski vezana za izuzetne simbole i dragulje našeg nasleđa i održava se po osmi put. Ovom kolonijom nastojimo da održimo kontinuitet povratka stvarajuće umetnosti i kulture u ovaj grad, u kome je do rata 1999. godine živelo više od deset hiljada Srba. U toku kolonije slikari će posetiti manastire Visoki Dečani i Pećku patrijaršiju", saopšteno je iz Doma kulture "Gračanica".

Izložba radova biće održana u Prizrenu i Gračanici.

Pokrovitelji kolonije su Кancelarija za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije uz nesebičnu podršku Eparhije raško-prizrenske.Ostale vesti

O romanu Petra Todorovića u Mitrovici i Gračanici
Promocija romana "Otkucaji duge" Petra Todorovića održaće se u četvrtak, 8. decembra u Кosovskoj Mitrovici u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" od 19.30 i u petak, 9. decembra u Domu kulture "Gračanica" od 19.00.
  • 06.12.2022
Svečano otvoren jedanaesti Grafest projekcijom filma ’’Čekajući Handkea’’
Jedanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest", pod sloganom "Posle", svečano je otvoren u Gračanici projekcijom filma Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". Za nagrade se takmiči 20 ostvarenja pretežno lokalnih autora.
  • 05.12.2022
Počinje Grafest

Projekcijom filma u takmičarskoj kategoriji "Povratak ishodištu" u režiji Đorđa Lakušića počinje ovogodišnji Grafest. Na ovom festivalu dokumentarnog filma i kratkih formi takmičiće se 20 radova autora sa Kosova.

  • 05.12.2022
Gračanica: Koreodrama ’’700’’ u mestu iz koga je sve poteklo
U slavu 700 godina manastira Gračanica, ansambl narodnih pesama i igara sa Kosova i Metohije "Venac" je pred gračaničkom publikom u prepunoj sali lokalnog Doma kulture sa velikim uspehom prvi put izveo istoimenu koreodramu.
  • 03.12.2022
Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022