Vesti
Kultura

Počinju Gračaničke večeri

Manifestacija "Gračaničke večeri" počinje sutra polufinalnim izborom na takmičenju "Prvi glas Gračanice". Ova manifestacija se organizuje u okviru obležavanja "Dana opštine Gračanica".
Počinju Gračaničke večeri
Ilustracija (Foto Pixabay)

Posle devet godina pauze, ponovo počinju "Gračaničke večeri". Kako su najavili organizatori iz Gračaničke omladinske inicijative, publiku očekuje dobar kultuno-umetnički program, ali i nagradne igre.

Svečano otvaranje je zakazano za 20 časova u Velikoj sali Doma kulture u Gračanici. Kako je najavljeno publika će moći da uživa u takmičenju "Prvi glas Gračanice", zatim je predviđeno takmičenje u "Kvizu znanja", nagradne igre sa publikom, predstaviće se i mladi talenti, a održaće se i "Gračanički nedeljni dnevnik".

"Naš cilj je da u petak, 9. septembra, nakon pauze duge 9 godina, oživimo tradiciju zajedničkog okupljanja i na kratko ponovo vratimo sećanja na stara dobra vremena. Tradicionalnu manifestaciju kulturno-zabavnog karaktera “Gračaničke večeri” prvi put su organizovali i njen koncept osmislili meštani Gračanice davne 1977. godine. Tradicija duga skoro 30 godina, sa kojom su stasale i družile se mnoge generacije, uz kvalitetni takmičarski program za mlade i zabavu za celu porodicu, u prostoru Doma kulture, organizovana je svakog petka tokom leta, ali je prekinula ne tako daleka i svima nama poznata burna i teška prošlost. Uprkos svim poteškoćama koje su nas zadesile, mi smo odavnina znali da se veselimo i slavimo život pa se “Gračaničke večeri”, nakon nekoliko godina pauze, ponovo vraćaju u Gračanicu i iz tog razloga se posebno radujemo Vašem dolasku!", poručuju organizatori.

Pokrovitelj manifestacije je Opština Gračanica.Ostale vesti

Na
Druga po redu "Pijaca knjiga" otvorena je sinoć u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici. Promovisana je knjiga aforističara Jovana Zafirovića.
  • 04.10.2022
Otvara se pijaca knjiga u ’’Akvarijusu’’
Besedom o knjizi Nevene Milosavljević, predstavljanjem knjige aforizama "Glavom kroz stid" dobitnika Vibove nagrade Jovana Zafirovića, te muzičkim nastupom Petra Rakića (gitara) i Dragane Milić (vokal) večeras (ponedeljak, 3. oktobar) u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" biće svečano otvorena druga po redu "Pijaca knjiga".
  • 03.10.2022
U Prizrenu počela radionica ’’Pesme prizrenske’’

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena počela je radionica pod nazivom „Pesme prizrenske“ koju organizuje umetničko udruženje Prizrenaca „Bistrica“.

  • 01.10.2022
’’SumLjivo lice’’ u Gračanici za početak jesenje sezone Narodnog pozorišta Priština
Predstava "SumLJivo lice" u režiji Milana Neškovića i produkciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP), rađena prema jednom od najpoznatijih dela Branislava Nušića, biće izvedena na obeležavanju godišnjice NPP-a i početku jesenje sezone 8. oktobra, od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica". 
  • 01.10.2022
Predstavljanje lika i dela Grigorija Božovića u Matici srpskoj
Dom kulture “Stari Kolašin” iz Zubinog Potoka predstaviće se publici u Novom Sadu, u Matici srpskoj i Srpskom narodnom pozorištu 30. septembra i prvog novembra.
  • 29.09.2022
Pesnički susreti ’’Lazar Vučković’’: U dva dana od Prizrena do Mitrovice
Dvodnevni Pesnički susreti "Lazar Vučković" održaće se 29. i 30. septembra, a pesnički karavan će obići Gornje selo kod Prizrena, Bogosloviju u gradu na Bistrici, Gračanicu, Prilužje i Kosovsku Mitrovicu.
  • 28.09.2022