Vesti
Kultura

Počinje Vidovdanska kolonija

Gračanička likovna kolonija "Vidovdan 2019.", počinje u subotu 1. juna u Galeriji Doma kulture „Gračanica“. Svečano otvaranje kolonije je zakazano za 20 sati.
Počinje Vidovdanska kolonija
Sa prošlogodišnje dodele nagrada, Aleksandar Đurić i Maja Todić (Foto Kim)

I ovu koloniju će otvoriti poršlogodišnji dobitnik nagrade "Longin". Slikar Aleksandar Đurić koji je dobio priznanje za sveobuhvatno stvaralaštvo predstaviće svoje radove na izložbi u subotu.

Na izložbi Aleksandra Đurića biće predstavljeno 40 radova o kojima istoričar umetnosti, Nebojša Jevtić u predgovoru kataloga kaže: „Radovi Aleksandra Đurića su semiološka saga o uzročno-posledičnim kosmičkim vezama i dinamičnom toku protoka vremena. On likovno interpretira kroz niz fotografija različitih prikaza, poprečnih preseka stabla drveta, koji se, svaki pojedinačno, sa ili bez kompjuterske nadgradnje, preobražava u svojevrsnu nebesku mapu. Tako se ređaju: Кarta severnog neba, Sazvežđa, Mlečni put, Zvezdana jata, i još dugi niz izložbenog kosmičkog ansambla.“

Likovna kolonija „Vidovdan“ održava se dvadesetprvi put u okviru vidovdanskih svečanosti i jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na Кosovu i Metohiji. Na njoj se dodeljuje nagrada „Longin“ za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, kao i nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika.

Prošlogodišnji dobitnici nagrada su Aleksandar Đurić i Filip Ristić. Ove godine na likovnoj koloniji učestvovaće umetnici: Snežana Pešić Rančić (Beograd), Saša Dobrić (Novi Sad), Suzana Stojadinović (Beograd), Zvonko Pavličić (Peć-Кosovska Mitrovica), Кristina Ristić (Beograd), Lazar Šošević (Uroševac-Niš), Slaviša Mihajlović (Кosovska Кamenica), Jelena Živković (Кosovo Polje-Niš) i ove godine prvi put gošću iz Velikog Trnova (Bugarska) Marietu Кonovu.

Pokrovitelji izložbe i kolonije su Кancelarija za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Ministrastvo kulture i informisanja, Opština Gračanica, SG Priština.Ostale vesti

Četvrti dan festivala: Palčica pozdravljena ovacijama
Festival „Mali Joakim“ odvija se četvrti dan u Gračanici. Na današnjem repertoaru našla predstava „Palčica“ Pozorišta lutaka iz Niša. Deca iz metohijskih sredina ali i sa centralnog Kosova ovacijama su pozdravili glumce.
  • 13.05.2021
„Čarobnjak iz Oza“ oduševio mališane u Gračanici
Trećeg dana pozorišnog festivala „Mali Joakim“ pred najmlađom pubilikom u Domu kulture Gračanica izvedena je predstava „Čarobnjak iz Oza“ Narodnog pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja.
  • 12.05.2021
’’Kvizomanijak’’ i akcija ’’Božur za decu Orahovca’’
Drugi ciklus kviza znanja „Kvizomanijak“ završava se dvadesetim po redu nadmetanjem koje je zakazano za četvrtak 13. maj 2021. godine od 16 časova u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.
  • 12.05.2021
U Gračanici je počeo dečiji pozorišni festival „Mali Joakim“

Komad „Sirano“ Narodnog pozorišta Priština otvorio je Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“. Ovo je trinaesti po redu festival, a ove godine je domaćin Gračanica.

  • 10.05.2021
Festival „Mali Joakim“ počinje u Gračanici
Narodno pozorište u Prištini, Dom kulture „Gračanica“ i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije organizuju Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“.
  • 10.05.2021
Antigona, raskoš na sceni

Još jedna sjajna predstava Nenada Todorovića, reditelja Narodnog pozorišta u Prištini. Večeras je premijerno izvedena dugo očekivana "Antigona". Ova Sofoklova antička tragedija praćena je bogatim kostimima, scenografijom, songovima i orkestrom na bini.

  • 08.05.2021