Vesti
Kultura

Počinje šesti KMMFF

Šesti Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF), pod sloganom "Ovde!", održaće se od 3. do 5. novembra u Domu kulture Gračanica.
Počinje šesti KMMFF
Branko Vidaković, Vasa Vraneš i Nenad Jezdić u filmu ''Vikend sa ćaletom''

Festival je ove godine fokusiran na domaće bioskopske hitove i nove naslove iz srpske kinematografije. Ipak, osim domaćih biće prikazani i strani filmovi koji su nagrađivani i emitovani na značajnim evropskim filmskim festivalima.

Na festivalu će sutra biti prikazan film "Ime naroda" reditelja Darka Bajića, istorijska filmska priča o Svetozaru Miletiću koga igra Ljubomir Bandovića. Publika će moći da pogleda i drugi dokumentarni film Jelene Radenović, "Umetnost sećanja", o monumentalnim spomenicima iz vremena socijalizma.

 

 

Na repertoaru 6. KMMFF-a su i "A.S.", debitantsko ostvarenje rediteljke Milene Grujić, bioskopski hit "Hotel Beograd" sa Milošem Bikovićem, "Otac" Srdana Golubovića i nagrađivani film "Moj jutarnji smeh" Marka Đorđevića. Publika u Gračanici će moći će da pogleda i najnoviji film Miroslava Momčilovića "Vikend s ćaletom", u kome glavnu ulogu igra Nenad Jezdić.

 

 

Najmlađa publika će ove godine na festivalu i moći će uživa u naslovima "Superjunak Samsam", "Čuvari Oza" i "Kućni patuljci: Operacija kolačići".

Među stranim filmovima, biće prikazana norveško-švedska koprodukcija "Nada" Marije Sedal, koja je trimfovala na Palićkom festivalu, zatim poljsko-švedska drama "Znoj" Magnusa von Horna, kao i film "Patrole" bugarskog reditelja Stefana Komandareva.Ostale vesti

U ponedeljak počinje

Deveti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest" održaće se od 7. do 9. decembra u Domu kulture koji je i organizator festivala.

  • 04.12.2020
Rakočević: Prirodno je da film o Jasenovcu počne svoj bioskopski život sa Kosova
Bura oko neregularnosti ovogodišnjeg izbora za srpskog kandidata za nagradu Oskar u konkurenciji za najbolji međunarodni film tiče se između ostalog i toga da odabrano ostvarenje – film „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića, nije imalo zvaničnu distribuciju kao što propisi nalažu.
  • 02.12.2020
Profesoru Radivoju Mladenoviću nagrada Pavle i Milka Ivic
Prof. dr Radivoje Mladenović dobio je godišnju nagradu „Pavle i Milka Ivić“ za knjigu „Govor severnošarplaninske župe Sirinić“, saopštilo je Slavističko društvo Srbije.
  • 01.12.2020
U Gračanici premijerno film
Igrani film "Dara iz Jasenovca", reditelja Predraga Gage Antonijevića biće prikazivan narednih sedam dana u Gračanici i drugim sredinama na Kosovu.
  • 24.11.2020
Pesnik Mošo Odalović nagradu poklonio zavičaju
Godišnja nagrada Zadužbine „Rodoljub Nićiforović“ iz Pariza pripala je ove godine srpskom pesniku za decu Mošu Odaloviću koji je ovu nagradu posvetio selu Staro Gracko kod Lipljana.
  • 24.11.2020
Neuspeh festivala
Kampanju „Sloboda ima ime – OVK“, osmislila grupa je od šest umetnika i intelektualaca od kojih su dvoje prikazani beogradskoj publici u sklopu festivala "Mirdita, dobar dan" – umetnica i poslanica DPK Eljiza Hodža, i glumac i režiser, Fatmir Spahiu. Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije saopštila je da kao neuspeh festivala vidi činjenicu da neki od nekadašnjih učesnika "učestvuju u kampanji slavljenja optuženih za ratne zločine i u pritiscima na rad Specijalizovanih veća u Hagu".
  • 17.11.2020