Vesti
Kultura

Počinje "Nort siti" džez i bluz festival

Tokom održavanja 16. izdanja festivala posetioci će imati priliku da tokom šest festivalskih dana na sedam stejdževa čuju i vide savršen spoj kvalitetne muzike, slikarstva i glume.
Počinje
Ilustracija (Foto Printskrin)

Muzički program obeležiće multinacionalni "Freedoms Trio", gitarista Rajan Mekgarvi iz Amerike, fank bend iz Velike Britanije "The Haggis Horns", trio iz Danske "Chris Grey & The BlueSpand" i još mnogo drugih lokalnih, domaćih i stranih bendova.

Organizovaće se i, kako organizatori ističu, "najinspirativniji deo festivala", tradicionalni džem sešnovi u Krim klubu, a 19. maja, po prvi put, održaće se i koncert na novootvorenom "Lake" stejdžu, na jezeru Gazivode.

"Kao i svake godine, trudimo se da festival pored muzičkog programa ima i neki kulturno-umetnički program druge vrste. Smatramo, s obzirom na to da već 16 godina postojimo, da bi trebalo i nekih drugih vrsta umetnosti da se dotaknemo, a ne samo džeza i bluza", kazao je jedan od organizatora festivala Vasilj Adžić, približavajući ovogodišnji program festivala.

Ovaj tradicionalni festival, počinje u Galeriji "Akvarijus", gde će se održati i celodnevna likovna kolonija kolektivnih slika.

"Pozvali smo umetnike koji se bave slikarstvom. Koncept je da tri, ili više umetnika rade jednu sliku svojom tehnikom koju oni žele i slika se radi dok se sva trojica ne usaglase da je gotova," dodao je Adžić.

Večernje sate prvog festivalskog dana u galeriji "Akvarijus" obeležiće izložba, promocija festivalskih novina, premijera filma "Muzički mostovi na Kosovu", koncert najmlađeg mitrovičkog bend "Proximity mine". Program u Akvarijumu počinje od 20 časova. U Rok školi u 23 časa, sledi nastup "CrossRoad Blues Band" iz Prilepa.

Drugo veče festivala obeležiće nastup poznatog gitariste iz Skoplja, Damira Puha i njegovog sastava, u Sohou, od 21 i 30, dok će u prepodnevnim satima, ispred kafića "Incognito", Vuk Đurić istog i sledećeg dana oslikavati veliko platno uz scenski nastup glumice Gale Šalipur i muzičke pratnjue benda "Spectrum" iz Skoplja. Platno će potom biti izloženo u Domu kulture "Trepča" u Zvečanu, 17. maja u 20:30.

U sredu, 16. maja, od 12 časova u Inkognitu sviraju "The Gamblers", bend iz Sremske Mitrovice, a uveče će u Sohou od 21:30, sve posetioce zabavljati bluz trio iz Danske "Chris Grey & The BlueSpand".

Nakon svečanog otvaranja, izložbe, dnevnih i noćnih svirki, festival se seli u Dom kulture u Zvečanu, te od 21 čas nastupa bend "Freedoms Trio" čiji su članovi gitarista iz Norveške, basista iz Brazila i bubnjar iz Mozabika. Svojom svirkom objedinjuju tri različita kontinenta, tri kulture i tri načina izvođenja džez muzike.

Ovogodišnja glavna zvezda festivala Rajan Mekgarvi, gitarista i zvezda u usponu iz Amerike, nastupiće nakon njih.

Sledećeg dana, 18. marta, nastupaju "The Haggis Horns", a potom Slobodan Trkulja koji važi za najpoznatijeg muzičara srpskog etno džeza, a u pratnji benda Balkanopolis. Upravo će se ovim nastupima i zatvoriti deo festivala u Zvečanu.

Novinu ovogodišnjeg festivala svakako predstavlja "Lake stage" na jezeru Gazivode, na kom će nastupiti lokalni bendovi "Omnibus", "Škart", "Ženski Petko", kao i jedan od najboljih evropskih bluz bendova "Sakis Dovolis Power Trio" iz Grčke.

U želji da što više ljubitelja muzike i druženja poseti jezerski stejdž, organizatori festivala obezbedili su besplatan prevoz autobusom. Program počinje u popodnevnim časovima i ulaz se ne plaća.

Organizator festivala je, uz podršku brojnih sponzora, Unija M.Ostale vesti

„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023