Vesti
Kultura

Počinje Mitrovački festival kulture

Nastupom izvođača Slavka Banjca i Danice Krstić uz pratnju narodnog orkestra RTS-a, večeras u 20.00 časova kod spomenika knezu Lazaru počinje Mitrovački festival kulture.
Počinje Mitrovački festival kulture
Sa konferencije za štampu (Foto Radio Kontakt plus)

Pored večerašnjeg koncerta, u okviru Mitrovačkog festivala kulture, predviđene su i brojne tradicionalne kulturno-umetničke aktivnosti: Likovna kolonija "Mladen Popović", pesnički susreti "Aleksandar Aca Despotović" i folklorni sabor, koje će okupiti kulturno-umetnička društva, pesnike i slikare sa Kosova i Metohije, iz centralne Srbije, ali i regiona.

„Uz saglasnost i jednoglasnu odluku i upravnog i organizacionog odbora odlučili smo se da Mitrovica dobije festival kulture baš u susret Vidovdanu. To je ono što će, nadam se, ostati tradicija na ovim prostorima i to je podjednaka radost za sve nas ako budemo i nakon ovog festivala uspeli da brojnim događajima oplemenimo ne samo Kosovsku Mitrovicu, nego sve one koji su istinski poklonici prave umetnosti“, rekao je na današnjoj konferenciji za medije v.d. direktora Kulturnog centra „Dragica Žarković“, Milan Mihajlović.

Najavio je da je drugi dan festivala, 21. jun, rezervisan za tradicionalnu Likovnu koloniju „Mladen Popović“, na kojoj će učestvovati dvadesetak slikara iz zemlje i regiona. Pored likovne kolonije, biće otvorena i izložba „Omaž Mladenu Popoviću“.

Narednog dana, 22. juna, u porti crkve Svetog Dimitrija, u 19.00 časova, biće organizovani pesnički susreti „Aleksandar Aca Despotović“, gde će učešće uzeti brojni pesnici sa područja centralne Srbije, Crne Gore i Kosova i Metohije.

U četvrtak, 23. juna, ovdašnju publiku očekuje još jedan koncert koji će biti održan u sali Mitrovačkog dvora, gde će od 20.00 časova nastupiti pijanista Nikola Rackov i voklni solisti Snežana Berić – Ekstra Nena i Oliver Njego.

„Ovaj koncert je pod nazivom ’Prijatelji zauvek’. Naravno, uz sve ono što oni umeju, biće to oplemenjeno i našim snagama, mislim pre svega na Jelenu Spirić, profesora solo pevanja u Muzičkoj školi ’Miodrag Vasiljević’. Naravno, biće tu i pesnici koji će biti zadržani od nas organizatora, jer su Nikola Rackov i Oliver Njego zahtevali da bude malo i pesničkog miljea. Verovatno će to biti pokriveno nekom muzičkom podlogom, ali neka ostane to tajna za publiku koja će, nadam se, ispuniti veliku salu Mitrovačkog dvora do poslednjeg mesta“, rekao je na današnjoj konferenciji za medije v. d. direktora Kulturnog centra „Dragica Žarković“, Milan Mihajlović.

Folklorni deo festivala predviđen je za 25. jun, kada će kulturno-umetnička društva, od hrama Svetog Dimitrija, prodefilovati ulicama grada, nakon čega će uslediti revijalni koncert.

„Svi učesnici će biti na jednom mestu u 18.00 časova kod spomenika knezu Lazaru, gde će se održati revijalni koncert na kojem će učestvovati sva kulturno-umetnička društva sa Kosova i Metohije, što je novina“, najavljuje predsednik KUD-a „Kosovski božur“, Nikola Milošević.

Poslednjeg dana festivala, 26. juna, biće otvorena zajednička izložba učesnika Likovne kolonije „Mladen Popović“ u 17.30. Potom će, u 19.00 časova uslediti folklorna smotra na kojoj će učestvovati kulturno-umetnička društva iz Crne Gore i centralne Srbije, dok će dva KUD-a sa Kosova i Metohije nastupati u revijalnom delu koncerta. Gosti ovog koncerta, biće nacionalni ansambl „Venac“, kao i pevačka grupa „Rašanke“.

Program festivala zatvara se iste večeri, proglašenjem pobednika folklorne sekcije i uručenjem povelja, nagrada i zahvalnica.

Organizator ove dvadeset i osme manifestacije je Kulturni centar "Dragica Žarković", pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, koji je za ovaj događaj izdvojio 2.5 miliona dinara.

Podsećajući da će 25. juna biti održan i Vidovdanski moto skup, predsednik Privremenog opštinskog organa, Aleksandar Spirić, naveo je da je lokalna samouprava vodila računa da u danima festivala kulture, budu zastupljeni svi žanrovi.

„Zasigurno je pred nama jedno toplo i vrelo leto kada govorimo o kulturnim dešavanjima, jer Kosovska Mitrovica, kao središte okupljanja srpskog naroda na KiM, mora više nego ikada da da svoj doprinos. Na svima nama je da pre svega ulažemo u one najvrednije i prave vrednosti, a to jeste naš identitet i postojanost“, poručio je Spirić.

 Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022