Vesti
Kultura

Počinje “Jesen u Prizrenu”

Sedmodnevni likovni susreti “Jesen u Prizrenu” počinju u četvrtak u manastiru Svetih Arhangela.
Počinje “Jesen u Prizrenu”
Sa ranijih kolonija u manastiru Sv. Ahrangela (Foto Radio KM)

Organizuje ih Dom kulture „Gračanica“, a ovaj manastir ugostiće Radojku Samardžiju iz Beograda, Isidoru Ivanović iz Beograda, Danila Vuksanovića iz Novog Sada, Jovanu Simjonović iz Lipljana, Miloša Vujinovića iz Novog Sada, Oliveru Protić iz Beograda, i Milovana Panića iz Pančeva koji će u ovom prelepom ambijentu stvarati narednih nedelju dana.

„Jesen u Prizrenu” je kolonija tematski vezana za izuzetne simbole i dragulje našeg nasleđa i održava se po treći put. „Dom kulture Gračanica“ ovom kolonijom nastoji da održi kontinuitet povratka srpske stvarajuće umetnosti i kulture u ovaj grad, koji je započet otvaranjem Kulturnog centra u Atrijumu crkve Svetog Spasa pre nekoliko godina. Inače u Prizrenu je do rata 1999. godine živelo više od deset hiljada Srba. U toku kolonije je planirana i poseta manastirima Visoki Dečani i Pećka Patrijaršija“, rekao je Nebojša Jevtić, urednik Galerije „Doma kulture Gračanica“.

Nakon završetka kolonije, u Prizrenu ali i Gračanici biće održana izložba radova ovih slikara.

Pokrovitelj kolonije je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije uz podršku Eparhije raško-prizrenske.Ostale vesti

Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom
Proslava Đurena u Gori je tradicionalni događaj koji uprkos promenama, iseljavanju i drugim društvenim i političkim događajima i dalje okuplja Gorance iz celog sveta. Đuren ili Đurđevdan je simbol identiteta ovog naroda. O samom događaju i o goranskom narodu i običajima danas se govorilo na tribini „„Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca” održanoj u Domu kulture “Gračanica”.
  • 28.10.2020

Pozorišna predstava "Sirano de Beržerak" u režiji Nenada Todorovića igra se danas u 11 časova u Domu kulture u Gračanici. 

  • 28.10.2020
Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020
Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”
Pesnički susreti “Lazar Vučković” svečano će biti otvoreni večeras u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.
  • 21.10.2020
„Femart“ festival u Prištini: Solidarnost i upornost
U Prištini se po osmi put održava Međunarodni festival umetnika i aktivista „Femart“. „To je prvi i jedini feministički festival na Kosovu, ujedno i najveći na Balkanu koji već godinama okuplja umetnike i aktiviste iz celog sveta”, kazala je za RTV Kim menadžerka Femart-a Venera Ismailji.
  • 19.10.2020