Vesti
Kultura

Počinje “Grafest”

Deveti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest" svečano će biti otvoren danas u 16 časova i trajaće do 9. decembra.
Počinje “Grafest”
Ilustracija (Foto Dom kulture Gračanica)

Festival će se održati u Domu kulture Gračanica koji je i organizator, i u Kosovskoj Mitrovici u PKC „Akvarijus“.

Cilj festivala je podsticanje kreativne dokumentarističke produkcije, ostvarivanje neposrednog uticaja na lokalne autore, produkcijske i medijske kuće, kao i stvaranje filmske publike kroz kvalitetne projekcije pažljivo odabranih filmova savremene srpske i regionalne produkcije.

Revijalni program obuhvata tri filma, koji svojom tematikom pokrivaju temu ovogodišnjeg festivala – „Prostori zaborava“. Festival otvara film Sonje Đekić, dugogodišnje selektorke ovog festivala, „Speleonaut“ iz 2018. godine, a biće prikazani filmovi iz 2020. - „Pripadnost“ Tee Lukač, rediteljke i multimedijalne umetnice i film „Blizanci satkani od sna“ reditelja Seada Šabotića i Lee Vahrušev.

U takmičarskom programu, predstaviće se autori sa Kosova svojim dokumentarističkim i televizijskim radovima, filmovima, reportažama i srodnim televizijskim formama.

"Selektorka takmičarskog programa festivala Nevena Matović je od prijavljenih filmova, izabrala radove koji su svojim kvalitetom zaslužili da uđu u zvaničan takmičarski program", navodi se u saopštenju Doma kulture.

Četvoročlani žiri, koji će raditi u sastavu: Zoran i Svetlana Popović, osnivači festivala evropskog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“, Ivana Vanovac, novinarka i Đorđe Jevtić novinar i publicista, ocenjivaće filmove i odabrati one koji će poneti nagrade na svečanom zatvaranju 9. decembra u 16 časova.

Ulaz na sve projekcije je slobodan uz obavezno poštovanje svih propisanih mera za sprečavanje širenja koronavirusa.

Katalog festivala možete preuzeti OVDE.

Festival se održava uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje i Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

 Ostale vesti

„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021
Ansambl „Venac“ započeo proces digitalizacije
Ansambl narodnih igara i pesama "Venac" iz Gračanice počeo je sa digitalizacijom. Cilj je da se celokupni umetnički rad putem interneta prikaže široj narodnoj masi i postane dostupan svima, kazala je za RTV Kim direktorica ove kulturne ustanove Snežana Jovanović.
  • 04.01.2021
Likovna scena u 2020: Pomeranje granice mogućeg
Prošlogodišnja produkcija institucija i pojedinaca koji se bave likovnom umetnošću na Кosovu i Metohiji predstavlja pomeranje granice mogućeg delanja i prezentacije u vanrednim okolnostima. Iako nepoznata široj kulturnoj javnosti, ona svedoči i nanovo potvrđuje svojevrsni fenomen stvaralačke postojanosti i kreativnosti savremene srpske umetnosti i kulture, napisao je za radiokim.net istoričar umetnosti i urednik likovnih programa Doma kulture Gračanica Nebojša Jevtić.
  • 03.01.2021
Uprkos neslobodi i ugroženosti: Najlepša književnost 2020.
Godina iza nas sasvim sigurno neće ostati upamćena po izdavačkim poduhvatima. Pandemija, odnosno percepcija pandemije u većem delu sveta, uslovila je niz do sada nezapamćenih mera i uskraćivanja sloboda, koje, dakako, nisu pogodavale životu umetnosti, pa tako ni afirmaciji pisane reči. Takva situacija verovatno je primorala i srpske pisce sa Кosova i Metohije da svoje završene rukopise ne predaju u štampu ove godine, jer je bilo jasno da usled otkazivanja gotovo svih književnih manifestacija, neće moći da svoje knjige predstave javnosti na adekvatan način, piše za radiokim.net Aleksandar Dunđerin.
  • 30.12.2020