Vesti
Kultura

Počinje "Grafest"

Sedmi međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi „Grafest“ počinje danas u Domu kulture u Gračanici u 19 sati i trajaće do 8. novembra.
Počinje
Ilustracija (Foto Kim)

Projekcije će se paralelno dešavati i u Kosovskoj Mitrovici (u KC „Akvarijus“ od 6. do 9. novembra), a po prvi put deo programa će se prikazati i u Prizrenu - u okviru Bogoslovije „Sveti Kirilo i Metodije“, 7. novembra u 14 časova.

Takmičarski program festivala namenjen je dokumetarnim radovima nastalim u okviru postojećih produkcija na KiM, ove godine, od 24 prijavljena rada u konačan izbor ušlo je 12, to su mahom srednjemetražne dokumentarne televizijske forme.

Revijalni program sastoji se od svega nekoliko pažljivo odabranih fimova iz aktuelne domaće i evropske dokumentarne produkcije, takođe po izboru selektora.

Žiri ovogodišnjeg Grafesta su: Reditelj Tanja Fero, novinar Nevena Matović, producent Anđelka Ćup, i publicista Đorđe Jevtić.

Festival će otvoriti uzbudljivo putovanje kroz istoriju, majstorski sklopljen film Miloša Škundrića „Dugo putovanje u rat“. Autor filma i selektor festivala će se publici obratiti, a po završetku filma bublika će imati prilike i da popriča sa njim.

“Grafest” je osnovan sa namerom da lokalnim stvaraocima pruži platformu za razvoj i povezivanje, kao i da oživi bioskop u Gračanici i ovdašnju publiku upozna sa tokovima savremene dokumentaristike.

U okviru festivala tradicionalno će održati i predavanje, dok je ulaz na sve festivalske projekcije i dešavanja je besplatan.

Festival pomažu Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Opština Gračanica, Skupština opštine Priština, a ove godine podrška je došla i od Filmskog centra Srbije.Ostale vesti

Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom
Proslava Đurena u Gori je tradicionalni događaj koji uprkos promenama, iseljavanju i drugim društvenim i političkim događajima i dalje okuplja Gorance iz celog sveta. Đuren ili Đurđevdan je simbol identiteta ovog naroda. O samom događaju i o goranskom narodu i običajima danas se govorilo na tribini „„Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca” održanoj u Domu kulture “Gračanica”.
  • 28.10.2020

Pozorišna predstava "Sirano de Beržerak" u režiji Nenada Todorovića igra se danas u 11 časova u Domu kulture u Gračanici. 

  • 28.10.2020
Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020
Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”
Pesnički susreti “Lazar Vučković” svečano će biti otvoreni večeras u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.
  • 21.10.2020
„Femart“ festival u Prištini: Solidarnost i upornost
U Prištini se po osmi put održava Međunarodni festival umetnika i aktivista „Femart“. „To je prvi i jedini feministički festival na Kosovu, ujedno i najveći na Balkanu koji već godinama okuplja umetnike i aktiviste iz celog sveta”, kazala je za RTV Kim menadžerka Femart-a Venera Ismailji.
  • 19.10.2020