Vesti
Kultura

Počinje festival “Mirdita, dobar dan”

Festival "Miredita, dobar dan", godišnje predstavljanje kulturne i društvene scene Kosova u Beogradu, održaće se treći put od 1. do 4. juna.
Počinje festival “Mirdita, dobar dan”
Branka Prpić i Ivan Tasovac

Festival predstavlja susret dva društva čiji cilj je prevazilaženje teških posledica prošlosti i stvaranje uslova za novi početak mladih generacija na Balkanu, objašnjavaju organizatori.

Inspiraciju za festival predstavlja život i delo velikog glumca Bekima Fehmiua, te će danas na otvaranju manifestacije u Domu omladine Beograda biti obeleženo 80 godina od njegovog rođenja.

Tom prilikom će biti prikazan film "Otac" nagrađivanog kosovskog reditelja Visara Morine i organizovan razgovor sa glumcima.

Za 2. jun najavljena je promocija knjige Vetona Suroia "Zmijske noge" i debata o političkom establišmentu na Balkanu u Centru za kulturnu dekontaminaciju, kao i koncert soprana Bese Ljugići i pijanistkinje Ljirike Pulju Kasapoli u "Parobrodu".

Dan kasnije u Medija centru će biti održana debata "Odnosi Srbije i Kosova - slika u medijima" i predstavljena izložba "Pesme riba" umetnice Bljerte Suroi.

Film "Mislim na tebe" biće prikazan 4. juna u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a govori o umetničkoj instalaciji Aljkete Džafa Mripa na stadionu u Prištini gde je postavila 5.000 haljina u znak podrške ženama žrtvama seksualnog nasilja u ratu.

Nakon projekcije biće održana debata "Žene žrtve rada".

Festival zajednički organizuju građanske inicijative - "Integra" (Priština) i Centar za praktičnu politiku.

Ulaz na festival je besplatan.Ostale vesti

Otvorena Likovna kolonija „Vidovdan 2020“
Izložbom najvrednijih slika iz fundusa Galerije Doma kulture u Gračanici otvorena je 22. Likovna kolonija „Vidovdan 2020“, ali i ovogodišnje „Vidovdanske svečanosti“.
  • 04.06.2020
Likovna kolonija i početak Vidovdanskih svečanosti bez publike
Večeras, u galeriji Doma kulture „Gračanica“ sa početkom u 19 časova, počinju Vidovdanske svečanosti i otvaranje 22. gračaničke Likovne kolonije „Vidovdan 2020“. Otvaranju Kolonije prisustvovaće samo slikari, predstavnici medija i pokrovitelji.
  • 04.06.2020
Virtuelnom izložbom obeležen Međunarodni dan dece
Povodom Međunarodnog dana deteta, organizacija Domovik u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom „Akvarijus“, a uz podršku UNICEF-a, organizovala je virtuelnu izložbu dečijih radova pod nazivom „Mala umetnost cveta dok sloboda čeka“.
  • 01.06.2020
U četvrtak počinju Vidovdanske svečanosti
Dom kulture Gračanica, bez obzira na epidemiju virusa KOVID-19, za Vidovdanske svečanosti sprema „redovan“ repertoar. Svečanosti će zvanično biti otvorene 04. juna kada će u galeriji Doma kulture početi „Vidovdanska likovna kolonija 2020.“
  • 01.06.2020
„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020