Vesti
Kultura

Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa
Nastup Dua Lipe na festivalu u Prištini (Foto RSE, I. Beriša)

Prvo festivalsko veče u Grmiji obeležio je upravo nastup britanske pop zvezde poreklom sa Kosova. Publika je uživala u njenim poznatim hitovima a osim sa Kosova, ljubitelji muzike Dua Lipe došli su i iz regiona kao i iz dijaspore.

Dua Lipa je pre početka festivala na konferenciji za novinare rekla da "nema lepšeg osećaja od nastupa u Prištini".

"Veoma mi je drago što sam kući, u svojoj zemlji i što imam priliku da radim ovako nešto", rekla je Dua Lipa.

Ovogodišnje održavanje festivala pratile su nesuglasice oko dobijanja zemljišta na kojem bi se muzički spektakl organizovao narednih godina. Naime, fondacija Sani Hil tražila je od gradskih vlasti u Prištini ustupanje 17 hetkara zemlje na 99 godina. Zbog nesuglasica, bilo je neizvesno hoće li uopšte ove godine organizovati. Ipak, organizatori su odlučili da se festival održi i u Prištini ali i u Tirani.

Inače, pored Doku Festa, festivala dokumentarnog filma koji počinje večeras u Prizrenu, kao i Manifesta - evropskog nomadskog bijenala, ovaj festival je jedan od najvažnijih i najposećenijih događaja među većinski albanskim stavnovništvom.

Inače, ovogodišnji festival ima i zanimljivi slogan "Set me free", odnosno "Oslobodi me", a ova poruka je namenjena pre svega međunarodnoj zajednici koju poziva na omogućavanje liberalizacije viza za građane Kosova.

Cene ulaznica za ovaj festival kreću se od 70 do 350 eura, a trajaće do 7. avgusta.Ostale vesti

Žarko Milenković u užem krugu kandidata za nagradu ’’Branko Miljković’’
Pesnik sa centralnog Kosova Žarko Milenković se nalazi u užem krugu od 12 kandidata za nagradu "Branko Miljković" koja se dodeljuje za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku u 2022. godini, saopšteno je iz Niškog kulturnog centra.
  • 30.03.2023
„Umetnik je najjači kada je neraskidivim nitima vezan za korene svoga naroda“
Izložba radova akademika Svetomira Arsića Basare otvorena je sinoć u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. 
  • 30.03.2023
Gračanica: Opštinska smotra recitatora „Pesniče naroda mog“
Učenici osnovnih i srednjih škola takmičili su se u kazivanju stihova na 54. opštinskoj smotri recitatotra „Pesniče naroda mog“ u Domu kulture „Gračanica“. 
  • 29.03.2023
Kabaretska predstava
Na sceni Doma kulture "Gračanica" u ponedeljak 03. aprila u 20.00 časova biće izvedena kabaretska predstva "Čeznem da vam kažem" Teatra Vuk.
  • 28.03.2023
Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
  • 27.03.2023
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
  • 27.03.2023