Vesti
Kultura

Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa
Nastup Dua Lipe na festivalu u Prištini (Foto RSE, I. Beriša)

Prvo festivalsko veče u Grmiji obeležio je upravo nastup britanske pop zvezde poreklom sa Kosova. Publika je uživala u njenim poznatim hitovima a osim sa Kosova, ljubitelji muzike Dua Lipe došli su i iz regiona kao i iz dijaspore.

Dua Lipa je pre početka festivala na konferenciji za novinare rekla da "nema lepšeg osećaja od nastupa u Prištini".

"Veoma mi je drago što sam kući, u svojoj zemlji i što imam priliku da radim ovako nešto", rekla je Dua Lipa.

Ovogodišnje održavanje festivala pratile su nesuglasice oko dobijanja zemljišta na kojem bi se muzički spektakl organizovao narednih godina. Naime, fondacija Sani Hil tražila je od gradskih vlasti u Prištini ustupanje 17 hetkara zemlje na 99 godina. Zbog nesuglasica, bilo je neizvesno hoće li uopšte ove godine organizovati. Ipak, organizatori su odlučili da se festival održi i u Prištini ali i u Tirani.

Inače, pored Doku Festa, festivala dokumentarnog filma koji počinje večeras u Prizrenu, kao i Manifesta - evropskog nomadskog bijenala, ovaj festival je jedan od najvažnijih i najposećenijih događaja među većinski albanskim stavnovništvom.

Inače, ovogodišnji festival ima i zanimljivi slogan "Set me free", odnosno "Oslobodi me", a ova poruka je namenjena pre svega međunarodnoj zajednici koju poziva na omogućavanje liberalizacije viza za građane Kosova.

Cene ulaznica za ovaj festival kreću se od 70 do 350 eura, a trajaće do 7. avgusta.Ostale vesti

Obeležena Sveta Petka u Lapljem Selu
Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Sveta Petka se proslavlja kao krsna i seoska slava.
  • 08.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022
’’Đedov sabor’’ 6. i 7. avgusta u Osojanu
Savez amatera Kosova i Metohije i Dom kulture “Gračanica”, a ove godine im se pridružuje i Kulturni centar “Dragica Žarković” iz Kosovske Mitrovice, organizuju manifestaciju “Đedov sabor” koja se u Osojanu održava 6. i 7. avgusta ove godine. Predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije Đorđe Lakušić, gostujući u jutarnjem programu Radija Kosovska Mitrovica rekao je da će i ove godine dati sve od sebe zajedno sa ostalim organizatorima da ova manifestacija protekne po planu.
  • 04.08.2022
Počinje novi Eko art fest
Tokom leta i jeseni na severu Кosova će biti upriličen četvrti po redu Eko art fest. Ovogodišnji festival, čiji je organizator mitrovački "Akvarijus", biće realizovan pod sloganom "Smanji, ponovo upotrebi, recikliraj" (3R’s: Reduce, Reuse, Recycle).
  • 03.08.2022
Scene iz žitija Svetog Marka po prvi put
Ovih dana se u crkvi Svetog Marka u Šilovu privodi kraju nesvakidašnje freskopisanje scena iz Žitija Svetog Apostola Marka, jedinstveno u svetu.
  • 22.07.2022
Izvođači iz devet gradova na 55. Manifestaciji “Akordi Leška”
Kulturna manifestacija “Akordi Leška” održava se punih 55 godina i okuplja vokalne soliste koji nastupaju u revijalnom i takmičarskom delu programa boreći se za prvi glas ovog prestižnog i tradicionalnog takmičenja.
  • 20.07.2022