Vesti
Kultura

Počeli Pesnički susreti ’’Lazar Vučković’’

U Gornjem Selu kod Prizrena danas su počeli dvodnevni Pesnički susreti "Lazar Vučković", posvećeni jednom od najvažnijih savremenih pesnika sa Kosova i Metohije.
Počeli Pesnički susreti ’’Lazar Vučković’’
Književno veče u Gračanici u okviru Pesničkih susreta ''Lazar Vučković'' (Foto Kim)

Ova književna manifestacija počela je polaganjem venca i paljenjem sveća na spomenik pesniku, a nastavljena je u njegovoj rodnoj kući.
 
Susrete je otvorila direktorka Novinsko-izdavačke ustanove "Panorama - Jedinstvo" Rada Komazec. Ona je istakla da je Vučković ostavio delo koje je značajno za savremeu srpsku poeziju.
 
"Lazar se pojavio kao pokretački dar, izmenio je estetiku i duh tadašnje poezije na KiM. O svom zavičaju pisao je najlepše stihove poetskim akvarelima, a njegova suptilna filozofija i slojevitost u pesmama je nešto što će da traje, kao što će da traju i ovi susreti koji se održavaju njemu u čast. Ovi susreti u organizaciji "Panorame-Jedinstvo" imaju poseban šarm i posebnu emociju, ne samo živu pesničku reč, nego i našu ljudsku emociju da prisustvujemo nečemu što traje i što ima tradiciju", rekla je ona.
 
Porodica Vučković je dočekala petnaestak književnih stvaralaca sa KiM i zahvalia im se što čuvaju sećanje na njihovog člana porodice. Sevdalinka Vučković je rekla da je to važno, ne samo za porodicu, već za "čitav kraj".
 
U Lazarevoj rodnoj kući, gde je pesnike dočekao njegov brat Slobodan, svoje stihove su govorili pesnici Bata Milanović i Živojin Rakočević. Program je vodila glumica Narodnog pozorišta u Prištini Jasmina Stojiljković.
 
Nagrada "Lazar Vučković" uručena Bratislavu Bati Milanoviću
 
Nakon književne večeri, u Domu kulture u Gračanici je pesniku iz Beograda Bratislavu Bati Milanoviću za poemu "Jedna glava" uručena godišnja nagrada „Lazar Vučković“ za najbolju poeziju objavljenu u časopisu „Stremljenja“.
 
Petočlani žiri u sastavu: Radoslav Zlatanović, Rada Komezec, Radomir Stojanović, Dragana Zečevič i Nataša Radosavljević Nara je 10. oktobra doneo odluku da se poetskom nagradom "Lazar Vučković" ovenča pesnik Bratislav Bata Milanović.
 
"Batina poema je izraz doživljaja Kosova i Metohije. Poema objedinjuje broje figure i toponime koje se prepliću sa pesničkim slikama, a govore u prilog duboke utemeljenosti u srpsko, nacionalno i istorijsko biće", kazala je Radosavljevićeva obrazlažući odluku žirija.
 
Nagrađeni Milanović je po prijemu nagrade rekao da se "oseća izvanredno".
 
"Godinama dolazim u Gračanicu, na Kosovo. Prvi put sam došao 1976. godine i od tada nisam propustio godinu da ne dođem ovde, nekada i više puta. Osećam se izvaredno jer znam ko je ranije dobio (ovu) nagradu. To su moji prijatelji, pesnici stariji od mene, a koji su me privatili, koji su u ovo vreme učestvovali u odluci pripadne meni", rekao je Milanović za RTV Kim.
 
On smatra da pesnici i danas imaju publiku, ali navodi da se mesto gde se ta publika okuplja - promenilo.
 
"Publika se preselila u virtuelni prostor, na društvene mreže. Tamo ko god učestvuje, naići će na sijaset dobrih stihova i pesama", istakao je Bata Milanović.
 
Organizator Pesničkih susreta "Lazar Vučković" je Ustanova za novinsko izdavačku delatnost "Panorama - Jednistvo".
 
"Mi se spustismo sa 1.000 metara nadmorske visine, opijeni zavičajem Lazara Vučkovića, gde je trag njegovog stvaralaštva najprisutniji. Odlatle se Lazar vinuo u novinarske i pesničke visine. Nažalost, otišao je prerano, ali je u ovozemaljskom krugu ostavio značajno delo za srpsku poeziju", rekla je na početku večerašnjeg skupa u Gračanici odgovorna urednica i direktorka "Jedinstva" Rada Komazec.
 
Drugi dan manifestacije održaće se u porti crkve u Bostanu kod Novog Brda.
 
Pesnički susreti "Lazar Vučković" se održavaju od 1969. godine u znak sećanja na prerano preminulog pesnika i novinara koji se tri godine ranije utopio u Ohridskom jezeru zajedno sa pesnikom Blažom Šćepanovićem. Obojica su tada učestvovala na "Struškim večerima poezije".

 Ostale vesti

Gračanica: U subotu premijera predstave

Polaznici Škole glume Narodnog pozorišta u Prištini, u subotu, 23. oktobra u 13 sati će premijerno u Domu kulture “Gračanica” izvesti komediju "Veselo povrće".

  • 21.10.2021
Petar Sarić ovogodišnji dobitnik nagrade „Borisav Stanković“

Ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade „Borisav Stanković“ koju je ustanovila i dodeljuje istoimena književna zajednica iz Vranja je književnik sa Kosova Petar Sarić za celokupno stvaralaštvo koje sačinjavaju četiri knjige poezije i sedam romana, saopšteno je na konferenciji za novinare.

  • 20.10.2021
Londan kroz rep kritikuje Beograd i Prištinu i „predizborne igre koje igraju“
„Vuku svoje veze, a veze vuku veze, pa smo se zamrsili i tako nas kuvaju. Igra na emocije, rodoljub je, dokle više bre, ne mirišem te. Vaše igrice sve, već videli smo – ćuti, sorry tata ali sada moraš ovo čuti“ – ovo su stihovi pesme mladog repera iz Osojana, Danila Đurića, poznatijeg kao Londaneze. Pesmu je napisao „pod uticajem svega sto se dešavalo zadnjih mesec dana ljudima na Kosovu“, kaže za KoSSev njen autor.
  • 20.10.2021
Putujući bioskop Doma kulture Gračanica
Dom kulture ,,Gračanica“ organizuje još jednu turneju Putujućeg bioskopa u mestima širom Kosova, saopšteno je iz ove ustanove. 
  • 20.10.2021
Glumci amateri iz Gračanice osvojili nagradu na FEDRAS-u
Amaterskom pozorištu „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“ je sinoć na Festivalu dramskih amatera sela Srbije (FEDRAS) uručeno priznanje za kolektivnu igru u predstavi „Život geto tinejdžera“.
  • 19.10.2021
Promocija knjige Petra Kostića u Gračanici
Povodom jubileja 150 godina postojanja Prizrenske bogoslovije Dom kulture Gračanica i Udruženje „Sveti Spasˮ organizuju promociju knjige Petra Kostića „Prosvetno-kulturni život pravoslavnih Srba u Prizrenu i njegovoj okolini u XIX i početkom XX veka (sa uspomenama pisca)“.
  • 19.10.2021