Vesti
Kultura

Počela sa radom škola baleta

Škola baleta pri Domu kulture u Gračanici ponovo je počela sa radom, a prvi su časovi održani ovog vikenda.

Počela sa radom škola baleta
Škola baleta u Gračanici (Foto Ivan Miljković)


Škola ove godine nastavlja sa radom kako je to bilo i pre pojave koronavirusa. Svakog vikenda trideset devojčica raspoređenih u tri starosne grupe uvežbavaće korake na vrhovima prstiju uz pomoć baletskog pedagoga Une Stepanović.

„Baleta smo se uželeli i mi i deca i roditelju što se da i videti po broju polaznika. Raduje činjenica što je interesovanje i dalje veliko pa, evo nastavljamo druženje i u ovoj sezoni sa našim balerinama i nastavljamo uspešnu saradnju sa Institutom za umetničku igru u Beogradu“, kaže za „Riznicu“ Snežana Petrović, koordinatorka škole baleta Doma kulture u Gračanici.

Budući da je i u ostalim sredinama interesovanje za balet veliko u planu je ponovno pokrene škole i u Šilovu u tamošnjem kulturnom centru.

Kako poručuju iz gračaničkog Doma kulture sa ovim se neće stati već je u planu i nešto više.

„Škola baleta nam je pokazala da imamo talentovanu decu koja žele da uče i napreduju. Imamo i bezrezervnu podršku roditelja za pokretanje inicijative za otvaranje odeljenja niže baletske škole u Gračanici. Uz pomoć naših prijatelja sa Instituta za umetničku igru u Beogradu verujem da to neće biti nemoguće“, kaže Petrovićeva.

Škola baleta u Gračanici počela je sa radom 2017. godine. Povodom svetskog dana igre, a za izuzetan doprinos na popularizaciji baleta, godinu dana kasnije, dodeljena joj je nagrada „Terpsihora“. Na Međunarodnoj olimpijadi za muziku i ples centralnog Balkana u Beogradu školi baleta su dodeljene dve medalje i Gran pri.Ostale vesti

Deca, polaznici Škole glume Narodnog pozorišta Priština, danas su premijerno izveli predstavu "Veselo povrće" u režiji Radmile Knežević.
  • 23.10.2021
Izložba slika i skulptura Predraga Dragovića u Gračanici
Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju izložbu slika i skulptura Predraga Dragovića „Preko pepela“.
  • 23.10.2021
Nagrada
Književna manifestacija "Pesnička reč u čast profesora i književnika Slobodana Kostica", biće održana sutra, 23. oktobra u kripti crkve Svetog Marka u Beogradu, sa početkom u 18.00 časova.
  • 22.10.2021
Olivera Radić dobitnica nagrade za novinarsku humanost
Novinarka prištinskog "Jedinstva" Olivera Radić ovogodišnja je dobitnica nagrade za novinarsku humanost “Đoko Vještica”, jednoglasno je odlučio žiri Udruženja novinara Srbije.
  • 22.10.2021
Ansambl narodnih igara i pesama sa Kosova i Metohije „Venac“, pokrenuo je internet kanal „TVnet Venac“.
  • 22.10.2021
Gračanica: U subotu premijera predstave

Polaznici Škole glume Narodnog pozorišta u Prištini, u subotu, 23. oktobra u 13 sati će premijerno u Domu kulture “Gračanica” izvesti komediju "Veselo povrće".

  • 21.10.2021