Vesti
Kultura

Počela sa radom škola baleta

Škola baleta pri Domu kulture u Gračanici ponovo je počela sa radom, a prvi su časovi održani ovog vikenda.

Počela sa radom škola baleta
Škola baleta u Gračanici (Foto Ivan Miljković)


Škola ove godine nastavlja sa radom kako je to bilo i pre pojave koronavirusa. Svakog vikenda trideset devojčica raspoređenih u tri starosne grupe uvežbavaće korake na vrhovima prstiju uz pomoć baletskog pedagoga Une Stepanović.

„Baleta smo se uželeli i mi i deca i roditelju što se da i videti po broju polaznika. Raduje činjenica što je interesovanje i dalje veliko pa, evo nastavljamo druženje i u ovoj sezoni sa našim balerinama i nastavljamo uspešnu saradnju sa Institutom za umetničku igru u Beogradu“, kaže za „Riznicu“ Snežana Petrović, koordinatorka škole baleta Doma kulture u Gračanici.

Budući da je i u ostalim sredinama interesovanje za balet veliko u planu je ponovno pokrene škole i u Šilovu u tamošnjem kulturnom centru.

Kako poručuju iz gračaničkog Doma kulture sa ovim se neće stati već je u planu i nešto više.

„Škola baleta nam je pokazala da imamo talentovanu decu koja žele da uče i napreduju. Imamo i bezrezervnu podršku roditelja za pokretanje inicijative za otvaranje odeljenja niže baletske škole u Gračanici. Uz pomoć naših prijatelja sa Instituta za umetničku igru u Beogradu verujem da to neće biti nemoguće“, kaže Petrovićeva.

Škola baleta u Gračanici počela je sa radom 2017. godine. Povodom svetskog dana igre, a za izuzetan doprinos na popularizaciji baleta, godinu dana kasnije, dodeljena joj je nagrada „Terpsihora“. Na Međunarodnoj olimpijadi za muziku i ples centralnog Balkana u Beogradu školi baleta su dodeljene dve medalje i Gran pri.Ostale vesti

„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023