Vesti
Kultura

Počela sa radom škola baleta

Škola baleta pri Domu kulture u Gračanici ponovo je počela sa radom, a prvi su časovi održani ovog vikenda.

Počela sa radom škola baleta
Škola baleta u Gračanici (Foto Ivan Miljković)


Škola ove godine nastavlja sa radom kako je to bilo i pre pojave koronavirusa. Svakog vikenda trideset devojčica raspoređenih u tri starosne grupe uvežbavaće korake na vrhovima prstiju uz pomoć baletskog pedagoga Une Stepanović.

„Baleta smo se uželeli i mi i deca i roditelju što se da i videti po broju polaznika. Raduje činjenica što je interesovanje i dalje veliko pa, evo nastavljamo druženje i u ovoj sezoni sa našim balerinama i nastavljamo uspešnu saradnju sa Institutom za umetničku igru u Beogradu“, kaže za „Riznicu“ Snežana Petrović, koordinatorka škole baleta Doma kulture u Gračanici.

Budući da je i u ostalim sredinama interesovanje za balet veliko u planu je ponovno pokrene škole i u Šilovu u tamošnjem kulturnom centru.

Kako poručuju iz gračaničkog Doma kulture sa ovim se neće stati već je u planu i nešto više.

„Škola baleta nam je pokazala da imamo talentovanu decu koja žele da uče i napreduju. Imamo i bezrezervnu podršku roditelja za pokretanje inicijative za otvaranje odeljenja niže baletske škole u Gračanici. Uz pomoć naših prijatelja sa Instituta za umetničku igru u Beogradu verujem da to neće biti nemoguće“, kaže Petrovićeva.

Škola baleta u Gračanici počela je sa radom 2017. godine. Povodom svetskog dana igre, a za izuzetan doprinos na popularizaciji baleta, godinu dana kasnije, dodeljena joj je nagrada „Terpsihora“. Na Međunarodnoj olimpijadi za muziku i ples centralnog Balkana u Beogradu školi baleta su dodeljene dve medalje i Gran pri.Ostale vesti

Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022

Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica", a celokupan prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen u fond za lečenje Sare Prljinčević (15) koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.

  • 29.11.2022
Koreodrama ’’700’’  3. decembra u Gračanici

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" izvešće 3. decembra koreodramu "700" u Domu kulture "Gračanica" u 19.30 časova. "Venac" igra u slavu 700 godina manastira Gračanica.

  • 29.11.2022
Gračanica: Izložba slika

Izložba slika akademske slikarke Maje Todić, pod nazivom "Identiteti", biće otvorena 29. novembra u 19 časova u Galeriji Doma kulture "Gračanica".

  • 26.11.2022
“Ona koja raspušta vojske” premijerno 30. novembra
Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" koja je urađena po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 26.11.2022
Objavljena nova knjiga Mitre Reljić
U izdanju Kosovskometohijskog odbora Matice srpske objavljena je knjiga prof. dr Mitre Reljić "Identitet i integritet srpskog jezika na Kosovu i Metohiji".
  • 25.11.2022