Vesti
Kultura

Počela sa radom škola baleta

Škola baleta pri Domu kulture u Gračanici ponovo je počela sa radom, a prvi su časovi održani ovog vikenda.

Počela sa radom škola baleta
Škola baleta u Gračanici (Foto Ivan Miljković)


Škola ove godine nastavlja sa radom kako je to bilo i pre pojave koronavirusa. Svakog vikenda trideset devojčica raspoređenih u tri starosne grupe uvežbavaće korake na vrhovima prstiju uz pomoć baletskog pedagoga Une Stepanović.

„Baleta smo se uželeli i mi i deca i roditelju što se da i videti po broju polaznika. Raduje činjenica što je interesovanje i dalje veliko pa, evo nastavljamo druženje i u ovoj sezoni sa našim balerinama i nastavljamo uspešnu saradnju sa Institutom za umetničku igru u Beogradu“, kaže za „Riznicu“ Snežana Petrović, koordinatorka škole baleta Doma kulture u Gračanici.

Budući da je i u ostalim sredinama interesovanje za balet veliko u planu je ponovno pokrene škole i u Šilovu u tamošnjem kulturnom centru.

Kako poručuju iz gračaničkog Doma kulture sa ovim se neće stati već je u planu i nešto više.

„Škola baleta nam je pokazala da imamo talentovanu decu koja žele da uče i napreduju. Imamo i bezrezervnu podršku roditelja za pokretanje inicijative za otvaranje odeljenja niže baletske škole u Gračanici. Uz pomoć naših prijatelja sa Instituta za umetničku igru u Beogradu verujem da to neće biti nemoguće“, kaže Petrovićeva.

Škola baleta u Gračanici počela je sa radom 2017. godine. Povodom svetskog dana igre, a za izuzetan doprinos na popularizaciji baleta, godinu dana kasnije, dodeljena joj je nagrada „Terpsihora“. Na Međunarodnoj olimpijadi za muziku i ples centralnog Balkana u Beogradu školi baleta su dodeljene dve medalje i Gran pri.Ostale vesti

Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022