Vesti
Kultura

Počela prijava radova za deseti ’’Grafest’’

Deseti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest" biće održan od 29. novembra do 1. decembra 2021. godine u Domu kulture "Gračanica".
Počela prijava radova za deseti ’’Grafest’’
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Prvenstveni cilj festivala je podsticaj i afirmacija lokalnih autora čiji se radovi prikazuju u takmičarskom delu programa, kao i upoznavanje ovdašnje filmske publike sa delima savremene evropske dokumentarne  produkcije kroz revijalni deo programa.

Radovi za takmičarski program "Grafesta" se mogu prijaviti putem konkursa, a selektor će odabrati one koji će biti prikazani. Najboljim autorima, po oceni žirija, na kraju festivala će biti dodeljene plakete i novčane nagrade.

"Potrudićemo se da se ovogodišnji ’Grafest’ razlikuje od prethodnih", rekao je za RTV Kim u ime organizatora Ivan Stojković iz Doma kulture "Gračanica", i dodao da se još ne zna ko će ove godine biti u žiriju takmičarskog programa. 

"Mi ne znamo do deset dana pre početka samog festivala ko su članovi žirija. Praktikujemo da ih odaberemo tek kada selektor takmičarskog programa Nevena Matović završi selekciju. Prethodnih godina je član žirija, između ostalih, bio prekaljeni novinar Đorđe Jevtić", kazao je on.

Stojković smatra da "Grafest" nije značajan samo za Gračanicu, već za čitavo Kosovo i Metohiju.

"’Grafest’ je jedini festival dokumentrnog filma i jedini festival koji je, zapravo, takmičarskog karaktera. Mislim da je vrlo značajan svim autorima koji su svoja dela prijavili za učešće u tom takmičarskom programu", rekao je on.

Dom kulture "Gračanica" poziva televizijske i samostalne produkcije, kao i nezavisne autore da prijave svoje dokumentarne filmove i srodne dokumentarne televizijske forme (reportaže, emisije, priloge) proizvedene posle 01. januara 2016. godine.

Rok za prijavljivanje je 16. novembar 2021. godine, a pravilnik i prijavu možete preuzeti OVDE.

Popunjene i potpisane prijave treba poslati na imejl adresu Doma kulture "Gračanica": domkulturegracanica@gmail.com. 

Poželjno je da radovi budu dostupni onlajn, a link za gledanje i/ili preuzimanje prosleđeni organizatoru. Materijale je Domu kulture "Gračanica" moguće dostaviti i na DVD-u ili USB-u.

Pored takmičarskog dela programa za koji se radovi biraju putem konkursa, u revijalnom delu "Grafesta" biće prikazano nekoliko pažljivo odabranih filmova iz domaće i evropske moderne dokumentaristike, po izboru selektora. Radovi za ovaj deo programa se ne prijavljuju putem konkursa.Ostale vesti

Vojvođanska tambura u kosovskom „Vencu“

Nacionalni Ansambl narodnih igara i pesama „Venac“ planira da u svoj repertoar uvrsti i tamburicu, pa su tim povodom u Gračanicu stigli tamburaški eksperti kako bi zajedno sa članovima ovog ansambla pokrenuli radionicu.

  • 07.12.2021
Četiri prva mesta za balerine iz Gračanice

Balerine iz Baletske škole Doma kulture „Gračanica“ osvojile su prva četiri mesta na Prvom internacionalnom takmičenju u klasičnom i modernom baletu, koje organizuje Srpska asocijacija plesnih organizacija (SAPO).

  • 05.12.2021
Gračanica: Svetlom pisana istorija srpske škole glume
U Domu kulture "Gračanica otvorena" je izložba "Vek i po srpske škole glume” višeg umetničkog saradnika na katedri glume Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu Pavla Lazića koja je organizovana povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u Srbiji.
  • 03.12.2021
Sutra počinje radionica

Dom kulture „Gračanica“ organizuje treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“, koja će trajati od 03. do 09. decembra. Na radionici će učestvovati učenici osnovnih škola, uzrasta od 10 do 15 godina.

  • 02.12.2021
Večeras premijera filmova
U bioskopu Doma kulture Gračanica večeras će biti premijerno prikazana dva filma - "Gučijevi" i "Enkanto".
  • 02.12.2021
Završen „Grafest“. Prva nagrada reditelju Rastku Šejiću
Dodelom priznanja najboljim autorima dokumentarnih filmova i reportaža završen je jubilarni, deseti po redu, Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest". Prva nagrada pripala je Rastku Šejiću iz Beograda za dokumentarni film „Na veslu priča: Pozdrav pesniku“. Drugo mesto na festivalu osvojila je Radmila Vulićević, a treće Ana Marković.
  • 01.12.2021