Vesti
Kultura

Počela prijava radova za deseti ’’Grafest’’

Deseti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest" biće održan od 29. novembra do 1. decembra 2021. godine u Domu kulture "Gračanica".
Počela prijava radova za deseti ’’Grafest’’
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Prvenstveni cilj festivala je podsticaj i afirmacija lokalnih autora čiji se radovi prikazuju u takmičarskom delu programa, kao i upoznavanje ovdašnje filmske publike sa delima savremene evropske dokumentarne  produkcije kroz revijalni deo programa.

Radovi za takmičarski program "Grafesta" se mogu prijaviti putem konkursa, a selektor će odabrati one koji će biti prikazani. Najboljim autorima, po oceni žirija, na kraju festivala će biti dodeljene plakete i novčane nagrade.

"Potrudićemo se da se ovogodišnji ’Grafest’ razlikuje od prethodnih", rekao je za RTV Kim u ime organizatora Ivan Stojković iz Doma kulture "Gračanica", i dodao da se još ne zna ko će ove godine biti u žiriju takmičarskog programa. 

"Mi ne znamo do deset dana pre početka samog festivala ko su članovi žirija. Praktikujemo da ih odaberemo tek kada selektor takmičarskog programa Nevena Matović završi selekciju. Prethodnih godina je član žirija, između ostalih, bio prekaljeni novinar Đorđe Jevtić", kazao je on.

Stojković smatra da "Grafest" nije značajan samo za Gračanicu, već za čitavo Kosovo i Metohiju.

"’Grafest’ je jedini festival dokumentrnog filma i jedini festival koji je, zapravo, takmičarskog karaktera. Mislim da je vrlo značajan svim autorima koji su svoja dela prijavili za učešće u tom takmičarskom programu", rekao je on.

Dom kulture "Gračanica" poziva televizijske i samostalne produkcije, kao i nezavisne autore da prijave svoje dokumentarne filmove i srodne dokumentarne televizijske forme (reportaže, emisije, priloge) proizvedene posle 01. januara 2016. godine.

Rok za prijavljivanje je 16. novembar 2021. godine, a pravilnik i prijavu možete preuzeti OVDE.

Popunjene i potpisane prijave treba poslati na imejl adresu Doma kulture "Gračanica": domkulturegracanica@gmail.com. 

Poželjno je da radovi budu dostupni onlajn, a link za gledanje i/ili preuzimanje prosleđeni organizatoru. Materijale je Domu kulture "Gračanica" moguće dostaviti i na DVD-u ili USB-u.

Pored takmičarskog dela programa za koji se radovi biraju putem konkursa, u revijalnom delu "Grafesta" biće prikazano nekoliko pažljivo odabranih filmova iz domaće i evropske moderne dokumentaristike, po izboru selektora. Radovi za ovaj deo programa se ne prijavljuju putem konkursa.Ostale vesti

Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022
Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

  • 05.08.2022