Vesti
Kultura

’’Planeta čista nek zablista’’: Dečja predstava u Zubinom Potoku i Zvečanu

Predstava za decu "Planeta čista nek zablista" u izvođenju Dečje i omladinske pozorišne trupe "Mali teatar" će pretpremijerno biti izvedena u Dom kulture "Stari Кolašin" u Zubinom Potoku danas (18. oktobra) od 13.00. Premijera je zakazana za sutra, 19. oktobar u Domu kulture "Trepča" u Zvečanu od 18.00.
’’Planeta čista nek zablista’’: Dečja predstava u Zubinom Potoku i Zvečanu
Dom kulture ''Trepča'' u Zvečanu (Foto arhiva Kim)

Predstava je rađena po tekstu Slobodana Miljkovića u okviru IV Eko art festa koji organizuje mitrovački "Akvarijus", a podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (Swiss Agency for Development and Cooperation, SDC).

Rediteljka je Dunja Nikolić, asistentkinja rediteljke Simona Dimitrijević, za kostime je bio zadužen Stefan Boškoćević, a za scenografiju Miljana Dunđerin.

Glavna uloga poverena je Anji Petronijević, a pored nje u predstavi igraju: Hana Živković, Emilija Minić, Filipa Mrđa, Sofija Sovrlić, Lena Andrić, Strahinja Orlović, Teodora Zarković, Teodora Jelić, Mia Lazarević.

Nakon predstave će premijerno biti emitovan muzički spot "Oda prirodi" koji su realizovali polaznici radionice u Leposaviću pod mentorstvom Nenada Milosavljevića i Branislava Vasovića. Muzička produkcija: Tilco studio, režija: Milan Кabašić.

Umesto ulaznice svaki posetilac trebalo bi da donese čep (za hendikep).

Detalje o svakom programu na Eko art festu možete pronaći OVDE.Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022