Vesti
Kultura

PKC Akvarijus: Večeras "U potrazi za konjima"

Dokumentarni film Stefana Pavlovića "U potrazi za konjima" biće prikazan u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" večeras (utorak, 22. novembar) u 20.00 časova.
PKC Akvarijus: Večeras
Detalj iz dokumentarnog filma ''U potrazi za konjima'' (Printskrin Jutjub@UnderhillFest)

Film, koji je rađen u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Holandije i Francuske, govori o prijateljstvu između režisera i pecaroša, koji je ogluveo tokom rata u Bosni i Hercegovini, zatim se povukao na jezero da živi u samoći. Režiser, poreklom takođe iz BiH, zbog mucanja ne zna maternji jezik, te se muči da komunicira. Uprkos ograničenom govoru i sluhu, prijateljstvo između mladog režisera i veterana cveta, dok mu on pokazuje svoj svet na jezeru.

Program je realizovan u saradnji sa Udruženjem dokumentarsita DokSrbija, a uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. Tokom zime u "Akvarijusu" će biti organizovane besplatne projekcije uspešnih domaćih autorskih dokumentaraca, a potom i dvodnevna radionica za osmišljavanje i produciranje sličnih filmova, namenjena lokalnim stvaraocima. Radionica, čiji će termin biti naknadno objavljen, obuhvatiće osvrt na prikazane filmove i analizu ideja za lokalne filmove koje će pripremiti ucesnici, i za koje će dobiti uputstva za što bolju prijavu na konkurse Filmskog centra Srbije za razvoj scenarija, razvoj projekta i produkciju tokom naredne godine.

Učešće u radinoici je besplatno, a vodiće je eminentni domaći dokumentaristi, između ostalih i autori prikazanih filmova.

DokSrbije je nacionalno udruženje dokumetnarista koje okuplja skoro 100 članova i bavi se stvaranjem, lobiranjem, edukacijom i promocijom srpskih dokumentarnih filmova u zemlji i svetu, a ovaj dogadjaj deo je programa decentralizovanih radionica koje finansira Ministarstvo kulture Republike Srbije, a koje DokSrbija organizuje ove godine u Zrenjaninu, Leskovcu, Novom Pazaru i Кosovskoj Mitrovici.

Više o dokumentarnim filmovima koji će se prikazivati u PКC-u možete pročitati OVDE.Ostale vesti

„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023