Vesti
Kultura

PKC “Akvarijus” nagrada Udruženja književnika Srbije

Udruženje književnika Srbije (UKS) uručilo je Privatnom kulturnom centru (PKC) „Akvarijus“ iz Kosovske Mitrovice, u okviru Svetosavske svečanosti održanih u Beogradu, nagradu “Blagodarje” za trajni doprinos ugledu i razvoju UKS-a. Nagradu je u ime PKC “Akvarijus” primio umetnik Aleksandar Kasalović, dugogodišnji saradnik ovog po mnogo čemu posebnog centra.
PKC “Akvarijus” nagrada Udruženja književnika Srbije
Dodela nagrada Udruženja književnika Srbije (Foto PKC "Akvarijus)

Umetnica i direktorka Miljana Dunđerin je kazala za RTV Kim da je nagrada “Blagodarje” za PKC “Akvarijus” izuzetno značajna, jer dolazi iz glavnog grada Srbije, Beograda.

“Nagrada nas čini ponosnim i srećnim. To je, pre svega, afirmacija našeg prostora. Mi sigurno nećemo promeniti ništa, afimisaćemo reč i knjigu kao i do sada, onako kako smo radili prethodnih sedam godina. Nadam se da ćemo u skorije vreme, kada se ove mere ublaže, da napravimo prigodan književni događaj koji bi označio prethodnu godinu što se tiče književne scene Srbije”, kazala je ona.

Dunđerinova je istakla da bez Udruženja književnika Kosova i Metohije, "Akvarijus" ne bi mogao da dođe do UKS-a.

“Već sedam godina sa Književnim društvom Kosova i Metohije puno sarađujemo. Jednostavno, od samog početka našeg rada sve teče veoma lepo”, dodala je.

Prethodne dve godine, prema rečima Dunđerinove, nisu pravi pokazatelji programa i rada PKC “Akvarijus” jer je epidemiološka situacija uticala na posećenost kulturnih događaja.

“Pokušali smo da sve ono što nismo radili za vreme zabrane - nadoknadimo, kada smo imali tu mogućnost. Prošle godine imali smo mnogo književnih događaja jer je to bilo, organizaciono, najlakše prirediti. Pre svega, zato što su pisci individue koje odlučuju o samome sebi. Jednostavno, dolaze. Spakuju par knjiga u torbu, oni su naši gosti i promovišu svoju umetnost, za razliku od ostalih gde je to jako komplikovano”, kazala je ona.

Miljana Dunđerin je podsetila na Mali sajam knjiga koji je pod nazivom „Pijaca knjiga“ u PKC „Akvarijus“ održan u oktobru prošle godine.

“Za pet dana trajanja sajma imali smo više od 15 književnih događaja. Promocija knjiga označila je naš rad, imali smo oko 40 događaja povezanih sa književnošću, kao i gostovanja različitih priznatih autora”.

U narednom periodu PKC “Akvarijus” planira da ugosti dobitnike NIN-ovih nagrada.Ostale vesti

Pokrajinska smotra folklornog stvaralaštva dece KiM
Sedamnaesta po redu Pokrajinska smotra folklornog stvaralaštva dece Kosova i Metohije biće održana danas, u Domu kulture “Stari Kolašin” u Zubinom Potoku.
  • 21.05.2022
Dom kulture ’’Gračanica’’ i Kulturni centar ’’Lukijan Mušicki’’ potpisali protokol o saradnji
Dom kulture “Gračanica” i Kulturni centar “Lukijan Mušicki” iz Temerina potpisali su danas protokol o saradnji koji predviđa razmenu kulturnih sadržaja.
  • 20.05.2022
Gračanica: Prezentacija KC ’’Lukijan Mušicki’’  iz Temerina

Prezentacija Кulturnog centra „Lukijan Mušicki “ iz Temerina održaće se u petak 20. maja 2022. godine u 11 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture „Gračanica“.

  • 19.05.2022
Lidija Dimkovska: Čovekov identitet je relativna stvar
Lidija Dimkovska je trenutno jedan od najboljih i najaktivnijih severnomakedonskih pisaca koji ne želi da bude određen nijednom nacionalnom književnošću. Piše na makedonskom jeziku, ali odbija da bude deo makedonske nacionalne književnosti sve dok ona bude zatvorena za makedonske pisce koji ne pišu na makedonskom jeziku.
  • 19.05.2022
KM: Noć muzeja tragom jevrejskih lekara
Uzbudljivom gradskom šetnjom kroz Кosovsku Mitrovicu, Privatni kulturni centar „Akvarijus“ obeležiće večeras Noć muzeja.
  • 18.05.2022
Dve nagrade za ’’Zvonara’’ u Zaječaru
Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve", nastala kao rezultat poslovno-tehničke saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Doma kulture u Gračanici je dvostruko nagrađena na upravo završenom 12. Pozorišnom festivalu za decu "ZajeČAR".
  • 13.05.2022