Vesti
Kultura

PKC „Akvarijus“: Miloš Damjanović o kosovskim Jevrejima

Istoričar Miloš Damjanović će u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ održati predavanje o Jevrejima na Kosovu i Metohiji u utorak, 18. maja 2021. godine u 19 časova.
PKC „Akvarijus“: Miloš Damjanović o kosovskim Jevrejima
Miloš Damjanović (Foto Radio Mitrovica Sever)

Kosovski Jevreji su delili životni prostor sa većinskim stanovništvom drugačije religije, kulture, običaja, jezika i tradicije koje je međusobno opterećivala duboka podvojenost, nacionalno-politički animozitet i različita rola u zajedničkoj istoriji.

Bez obzira na takve odnose između srpskog i arnautskog naroda, kosovski Jevreji su održavali dobre poslovne, komšijske i prijateljske relacije sa svim sugrađanima, nezavisno od njihovog porekla. Tolerantnost, slobodoumlje i dobrodušnost koje su karakterisale srpski narod razbijale su svaku potencijalnu barijeru, dok su ih neke sličnosti u kulturi ishrane, čvršće vezivale za muslimansko i tursko stanovništvo.

Bez obzira na otvorenost prema drugima, kosmetski Sefardi su prvenstveno bili autocentrični, neraskidivo vezani za sopstvenu zajednicu, unutar koje su provodili najveći deo svoga života.

Ulaz na predavanje je slobodan.

Više o radu PKC „Akvarijus“ možete pročitati OVDE.Ostale vesti

„Antigona“ otvara festival „Joakim Vujić“

Predstava "Antigona", po Sofokleu, a u režiji Nenada Todorovića i koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović", otvoriće 57. pozorišni festival "Joakim Vujić" koji će biti održan u Leskovcu od 23. do 30. septembra.

  • 22.09.2021
Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021