Vesti
Kultura

PKC „Akvarijus“: Miloš Damjanović o kosovskim Jevrejima

Istoričar Miloš Damjanović će u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ održati predavanje o Jevrejima na Kosovu i Metohiji u utorak, 18. maja 2021. godine u 19 časova.
PKC „Akvarijus“: Miloš Damjanović o kosovskim Jevrejima
Miloš Damjanović (Foto Radio Mitrovica Sever)

Kosovski Jevreji su delili životni prostor sa većinskim stanovništvom drugačije religije, kulture, običaja, jezika i tradicije koje je međusobno opterećivala duboka podvojenost, nacionalno-politički animozitet i različita rola u zajedničkoj istoriji.

Bez obzira na takve odnose između srpskog i arnautskog naroda, kosovski Jevreji su održavali dobre poslovne, komšijske i prijateljske relacije sa svim sugrađanima, nezavisno od njihovog porekla. Tolerantnost, slobodoumlje i dobrodušnost koje su karakterisale srpski narod razbijale su svaku potencijalnu barijeru, dok su ih neke sličnosti u kulturi ishrane, čvršće vezivale za muslimansko i tursko stanovništvo.

Bez obzira na otvorenost prema drugima, kosmetski Sefardi su prvenstveno bili autocentrični, neraskidivo vezani za sopstvenu zajednicu, unutar koje su provodili najveći deo svoga života.

Ulaz na predavanje je slobodan.

Više o radu PKC „Akvarijus“ možete pročitati OVDE.Ostale vesti

Radovanu Belom Markoviću „Zlatni krst kneza Lazara“, „Longin“ Branislavu Todiću

Književne nagrade na Vidovdanskim svečanostima u Gračanici dobili su Radovan Beli Marković „Zlatni krst kneza Lazara“, Gojko Božović „Gračaničku povelju“, Branka Кasalović „Кondir Кosovke devojke“, Nikola Živanović „Pero despota Stefana Lazarevića“, a priznanja za likovnu umetnost dobili su istoričar umetnosti prof. dr Branislav Todić „Longin“ za životno delo i Tamara Osmajlić nagradu „Dimitrije Popović“, navodi se u saopštenju Doma kulture „Gračanica“.

  • 21.06.2021
Prizren: Dečija smotra folklora obeležila jubilej

U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena odžana je dvadeseta po redu Dečija smotra folklora. U zadužbini cara Dušana okupilo se blizu pet stotina folkoraša iz srpskih sredina na Kosovu.

  • 20.06.2021
Koncert u čast jubileja, 7 vekova manastira Gračanice
Povodom jubileja, 7 vekova manastira Gračanice, učenici muzičkih škola „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i "Stevan Hristić" iz Staništora, hora „Simonida“ i crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovce održali su koncert u Domu kulture.
  • 16.06.2021
Diskusija i izložba u PKC-u
Alternativna Internet stranica, večeras u 19 časova u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus", organizuje diskusiju "Alternativna mesta okupljanja - samostalne inicijative za kulturu, umetnost, slobodu...". Iste večeri biće otvorena izložba fotografija Sunčice Andrejević, dok će u muzičkom delu programa nastupiti Ilda Krama. 
  • 14.06.2021
Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića

Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića biće održana u subotu od 19 časova u Domu kulture „Gračanica“. 

  • 10.06.2021
Nataša Tasić Knežević: Ljubav je srž života
Operska diva moćnog glasa Nataša Tasić Knežević zadivila je večeras publiku u Gračanici ne samo svojim talentom i izvođenjem, već i neposrednošću, ljubaznošću i toplinom.
  • 09.06.2021